Ένα θέμα μεγάλης οικολογικής σημασίας για τα Κύθηρα άρχισε ξαφνικά από την Εγχώριο, δείχνοντας το δρόμο στο πού μπορούν να δώσουν έμφαση τοπικοί οργανισμοί, όπως αυτός. Μάλιστα η ευχάριστη αυτή είδηση συνέπεσε με τη δημοσίευση άρθρου στην ηλεκτρονική και την έντυπη έκδοσή μας (Θ. Λαγός-eleftheriaonline.gr) στο οποίο αναφερόταν με σοβαρή επιχειρηματολογία ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε παραδοσιακούς ελαιώνες, αντί της νέας «μόδας» των πυκνών φυτεύσεων ελαιώνων με μικρή διάρκεια ζωής, όπως στην Ισπανία. Κύριο επιχείρημα είναι ότι «ουσιαστικά οι ελληνικοί παραδοσιακοί ελαιώνες είναι μεσογειακά δάση που απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακος από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια, ελιάς και γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθούν», με δεύτερο επιχείρημα ότι πολλές ελληνικές ποικιλίες είναι ανθεκτικές στην ξηρασία, ενώ οι νέου τύπου ελαιώνες είναι εντατικής καλλιέργειας ποτιζόμενοι, που θα απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, το οποίο, ειδικά στο νησί μας, μόνο άφθονο δεν είναι. Ακριβώς τα ίδια έλεγε εδώ και 30-40 χρόνια ο πρωτοπόρος καθηγητής οικολογίας και αείμνηστος φίλος Νίκος Μάργαρης.
Και πάμε τώρα στην Εγχώριο. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα φέτος με 170 δέντρα σε Μυρτίδια και Παλιόπολη, ενώ καθαρίστηκαν και εκχερσώθηκαν περίπου 850 δέντρα σε κτήματα του Προσκυνήματος Μυρτιδίων, κοντά σε αυτό, τα οποία είχαν βλαστήσει μετά από την καταστροφή τους από την τελευταία φωτιά το 2017 ή είχαν χερσωθεί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που μας ανέφερε ο πρόεδρος της Εγχωρίου κ. Ε. Βενάρδος τα προσεχή χρόνια θα ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα φυτεύσεων περίπου 10-15.000 δένδρων σε κτήματα του Προσκυνήματος ή/και της Εγχωρίου. Μάλιστα, για το σκοπό αυτόν, καλούνται όλοι οι τοπικοί πρόεδροι να υποδείξουν κτήματα, που ανήκουν στα Προσκυνήματα και δεν είναι γνωστά. Πάνω σε αυτό επισημαίνουμε ότι σε λίγα χρόνια ίσως να μην υπάρχουν εν ζωή άνθρωποι να υποδείξουν όρια περιουσιών και ιδιοκτησίες στο νησί, στο οποίο οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο μόλις καλύπτουν το 20% της έκτασης των Κυθήρων! Μόλις δε τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε και πάλι πρωτοσέλιδο ότι η κατάσταση σε πολλά χωριά των Κυθήρων έχει ξεφύγει τελείως, καθώς «αδέσποτες» περιουσίες αλλάζουν χέρια με χρησικτησίες, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις αντί να αποτελούν εξαίρεση είναι κανόνας με το παιχνίδι να έχει περάσει και σε αλλοδαπούς, αλλά δεν απασχολεί κανέναν όπως φαίνεται.
Πραγματικά, η κίνηση αυτή της Εγχωρίου στέλνει πολλαπλά μηνύματα και, επιτέλους, αυτός ο οιονεί ΟΤΑ, τον οποίο μανιωδώς πολεμούν πολλοί (συνήθεις αντιρρησίες, καταπατητές, άσχετοι καφενείου κλπ) βρίσκει ένα πεδίο ελεύθερης δράσης για κάτι χρήσιμο και αναγκαίο για τις επόμενες γενιές, που μπορεί, αν δεν σώσει, να αναστείλει, την οικολογική κατάρρευση του νησιού. Και δεν ξεχνάμε όσους φώναζαν και φωνάζουν να …..αγοράσει πλοίο ή να φτιάξει διαμερίσματα και πολλές ακόμη ανοησίες, που, απλά, είναι ανεφάρμοστα και για νομικούς ή οικονομικούς λόγους. Εδώ οφείλουμε, λοιπόν, να συγχαρούμε τους εμπνευστές να τους ενθαρρύνουμε στο έργο αυτό, όπως και σε άλλα (π.χ. ενίσχυση μελισσοκομίας με μελισσοκομικά πάρκα και προστατευόμενες περιοχές) κλπ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο πιθανόν θα μπορεί να ενταχθεί και σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, δεν είναι από τα ανεφάρμοστα, όπως ένα σωρό άλλα και επενδύει στο μέλλον του τόπου. Ας πούμε και κανένα μπράβο.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΜΑΪΟΥ 2024