Μιχάλης Πικραμένος: 5 διευκρινίσεις από τον πρόεδρο του ΣτΕ
Τέλος στις (παρ)ερμηνείες σημαντικών πολεοδομικών ζητημάτων έβαλε ο πρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος. Μιλώντας στο φόρουμ της «Καθημερινής», ο κ. Πικραμένος έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα | Γιώργος Λιάλιος
Τέλος στις (παρ)ερμηνείες σημαντικών πολεοδομικών ζητημάτων έβαλε ο πρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος. Μιλώντας στο φόρουμ της «Καθημερινής», ο κ. Πικραμένος έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά:
1. Αρτιότητα και πρόσοψη
Για την εκτός σχεδίου δόμηση, ο κ. Πικραμένος ξεκαθάρισε απόλυτα το τοπίο για το τι επιτρέπεται και τι όχι. «Το δικαστήριο έχει πει ότι δεν φτάνει να έχεις τέσσερα στρέμματα. Πρέπει να έχεις και πρόσοψη σε αναγνωρισμένη οδό, μια πρόβλεψη που υπάρχει για την ασφάλεια των πολιτών. Αυτό δεν μπορεί να αφεθεί στην ιδιωτική βούληση (σ.σ. δρόμοι που ανοίχτηκαν ιδιωτικά), ο δρόμος πρέπει να είναι “επίσημος”» (σ.σ. να έχει διανοιχθεί από την πολιτεία). Ερωτώμενος δε σχετικά με την ερμηνεία που υπάρχει σε κάποιες πολεοδομίες, ότι τα οικόπεδα που δημιουργήθηκαν πριν από το 1985 ή το 2003 δεν οφείλουν να έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό (επειδή τότε τροποποιήθηκε η νομοθεσία), ο κ. Πικραμένος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει. «Το ζήτημα αυτό έχει ερμηνευθεί από το δικαστήριο. Ολοι πρέπει να έχουν και πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό», ανέφερε.
2. Δουλεία διόδου
Στην ίδια λογική, δεν επιτρέπεται να δίνεται οικοδομησιμότητα βάσει δουλείας διόδου. «Δεν μπορεί να σταθεί αυτό γιατί θα ήταν καταστρατήγηση της νομοθεσίας. Οι δρόμοι πρέπει να είναι κοινόχρηστοι για την ασφάλεια των πολιτών».
3. Επεκτάσεις οικισμών
Για τις επεκτάσεις των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων (με αφορμή πρόσφατο προεδρικό διάταγμα του ΥΠΕΝ), ο κ. Πικραμένος εξήγησε ότι τα αραιοκατοικημένα τμήματα δεν πρέπει να εντάσσονται στο σχέδιο. «Δεν μπορείς να βάλεις μέσα στα όρια του οικισμού σπίτια που έχουν χτιστεί σποραδικά και σε απόσταση. Οι οικισμοί πρέπει να έχουν μια πυκνότητα, να είναι συμπαγείς», υποδεικνύοντας ότι πολεοδομικά σχέδια τα οποία θα προβλέπουν ένταξη τέτοιων τμημάτων σε οικισμούς, θα απορριφθούν από το ΣτΕ. «Το αντίθετο θα ήταν κακό σήμερα, σαν να λέμε στους πολίτες “χτίστε όπου μπορείτε και αυτά κάποια στιγμή θα νομιμοποιηθούν”».
4. Αναθεώρηση αδειών
Οσον αφορά την ακύρωση των κινήτρων του νέου οικοδομικού κανονισμού και τις οικοδομικές άδειες που επηρεάζονται, ο κ. Πικραμένος υποστήριξε ότι οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Η ακύρωση ως αντισυνταγματικών των διατάξεων επιτρέπει την αναθεώρηση μιας οικοδομικής άδειας», ανέφερε.
5. Ερμηνεία στις πολεοδομίες
Οσον αφορά την «επιλεκτική» ερμηνεία της πολεοδομικής νομοθεσίας από τις υπηρεσίες δόμησης, ειδικά στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, ο πρόεδρος του ΣτΕ υποστήριξε ότι οι υπάλληλοι πρέπει να ακολουθούν τη νομολογία. «Σε περίπτωση πρόδηλης παρανομίας και αντισυνταγματικότητας, ο υπάλληλος δεν υποχρεούται να υπακούσει, παρά μόνον αν λάβει έγγραφη εντολή από ανώτερό του. Οταν υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που κηρύσσουν κάτι αντισυνταγματικό, πρέπει και η διοίκηση να προσαρμοστεί».