Μογγολία: Κρούσματα «Μαύρου Θανάτου» έχουν σημάνει συναγερμό στις Αρχές
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Μογγολία, μετά τον θάνατο δύο Ρώσων τουριστών απ’ό την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια της μαύρης πανώλης, που είναι γνωστή και ως «Μαύρος Θάνατος».
Το ιατρικό προσωπικό φόρεσε ειδικά παπούτσια και στολές και επιβιβάστηκε σε πτήση που έφτασε στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλαν Μπατόρ, για να εξετάσει επιβάτες που ήρθαν από την μολυσμένη περιοχή. Εντεκα άτομα τέθηκαν σε «καραντίνα επ’αόριστον» σε ένα κοντινό νοσοκομείο.
«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι η μαύρη πανώλη προκάλεσε τον θάνατο των δύο ανθρώπων», δήλωσε η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτακτης Ανάγκης της Μογγολίας.
Οι αρχές πιστεύουν ότι τα δύο θύματα, ένα ανδρόγυνο από τη Σιβηρία, μολύνθηκαν αφότου έφαγαν κρέας από κυνήγι ενώ υπολογίζουν ότι είχαν έρθει σε επαφή με περίπου 158 άτομα πριν πεθάνουν. Ολα αυτά τα άτομα έχουν επίσης τεθεί σε καραντίνα.
Ο άνδρας έχασε τη ζωή του στις 27 Απριλίου, ενώ η έγκυος σύζυγός του πέθανε τρεις μέρες αργότερα. Το ζευγάρι άφησε τέσσερα παιδιά ορφανά.
Μαρμότες η πιθανή προέλευση της νόσου
ΟΙ μαρμότες είναι γνωστό ότι φέρουν μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές του βακτηρίου της πανώλης, που πιστεύεται ότι εξαπλώνεται στους ανθρώπους είτε από παρασιτικούς ψύλλους είτε από την κατανάλωση κρέατος του ζώου.
«Παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται η κατανάλωση μαρμότας, το θύμα κυνηγούσε τέτοιου είδους ζώα» δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Δερματολογίας και Ιατρικής Ζώων. «Έφαγε το κρέας και το έδωσε στη σύζυγό του και πέθαναν» τόνισε.
Το κλείσιμο των συνόρων άφησε περίπου εννέα Ρώσους τουρίστες παγιδευμένους στη χώρα, με αποτέλεσμα να ζητήσουν βοήθεια από το Ρωσικό προξενείο. Ένας Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι το κλείσιμο σχετίζεται με τις διακοπές του Μαΐου και ότι οι διαβάσεις θα ξανανοιχθούν στις 5 Μαΐου.
Ο «Μαύρος Θάνατος» εξόντωσε το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά τον Μεσαίωνα, αλλά η νόσος μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Κάθε χρόνο, επτά Αμερικανοί κατά μέσο όρο προσβάλλονται από πανώλη, αλλά λόγω της ιατρικής προόδου, τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί αισθητά. Χωρίς ιατρική βοήθεια, ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να σκοτώσει σε λιγότερο από 24 ώρες.
Πηγή: RT