Ο αριστερός ήλιος, ο νεοφιλελεύθερος άνεμος
Oύτε ανεμογεννήτριες ούτε λιγνίτης. Τότε, τι; Φωτοβολταϊκά. Τα οποία ούτε το περιβάλλον αλλοιώνουν (λέμε τώρα) ούτε μεγάλα συμφέροντα εκπροσωπούν. Καταλήξαμε ότι ο ήλιος είναι αριστερός και οικολόγος, ο αέρας όμως είναι εμπρηστής και νεοφιλελεύθρος, διότι το παν είναι να έχουμε κάθε φορά μια ερμηνεία του κόσμου μας | Δημήτρης Ευθυμάκης
Μισό λεπτό παιδιά, για να το καταλάβω. Δηλαδή η Ελλάδα θα γίνει η μόνη χώρα του αναπτυγμένου κόσμου, που μέσα από ένα πολυπλόκαμο σύστημα υποψιών, εικασιών, θεωριών συνωμοσίας, ανενδοίαστων πολιτικών στοχεύσεων και συλλογικής βλακείας, τελικά θα απαγορεύσει τις ανεμογεννήτριες; Διότι με τούτα και με κείνα, το βλέπω να πηγαίνει προς τα εκεί το πράγμα.
Από ‘δώ το Διαδίκτυο, από ‘κει ο Πολάκης με τον Βελόπουλο, πιο κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ με τα παρακλάδια του, παραδίπλα ο Βαρουφάκης με τον Κουτσούμπα, παραπέρα τα «κινήματα» και οι αντιεξουσιαστές χέρι-χέρι με τους ψεκασμένους και τους συνωμοσιολόγους, κατάφεραν πάλι να ανακαλύψουν τον κοινό εχθρό. Τα αιολικά πάρκα. Αυτά φταίνε για όλα. Καίνε, καταστρέφουν, υπαγορεύουν δόγματα στην Πυροσβεστική, χειρίζονται κατά τα σχέδιά τους το 112… τέλος πάντων, συνώνυμο του διαβόλου είναι αυτές οι άτιμες οι ανεμογεννήτριες.
Οπότε τι πρέπει να κάνουμε με δαύτες; Πώς αντιμετωπίζει κανείς τέτοια καπιταλιστικά διαολοσπέρματα; Τις βάζουμε στα δάση; Ε όχι βέβαια. Τα δάση ανήκουν στον λαό. Τις βάζουμε στα καμένα; Αυτό έλειπε. Είναι η απόδειξη ότι οι φωτιές μπαίνουν γι’ αυτό τον λόγο (κι ας απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία). Τις βάζουμε στα ορεινά; Αστειεύεστε; Δεν ξέρετε το κίνημα «ελεύθερα βουνά, περήφανοι άνθρωποι»; Αφήστε που τρομάζει η πανίδα της περιοχής και διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία.
Μήπως τις βάζουμε στα πεδινά; Πλάκα κάνουμε, θα χαραμίσουμε εύφορη γη για να στήνουμε τουρμπίνες; Αφήστε που στα χαμηλά δεν φυσάει, αέρα έχει στα ψηλά και στις κορυφογραμμές. Μήπως τις βάζουμε στα νησιά; Ε όχι βέβαια, το ιστορικό τοπίο του Αιγαίου δεν επιτρέπει τέτοιες βίαιες παρεμβάσεις. Στη μέση του πελάγου ίσως; Αυτό το δέχεται και ο Βαρουφάκης. Μπα, η μεταφορά ενέργειας είναι ασύμφορη. Μήπως λοιπόν τις εγκαθιστούμε μέσα στον οικιστικό ιστό; Αυτό έλειπε, να έχουμε τις θηριώδεις τουρμπίνες μέσα στα χωριά, στις πόλεις και στις αυλές μας. Οπότε; Μα όπως ήδη αντιληφθήκαμε, δεν υπάρχει «οπότε». Στην Ελλάδα οι ανεμογεννήτριες δεν χωράνε πουθενά. Σε όλα τα υπόλοιπα μέρη της υφηλίου κάπου τις βολεύουν, εδώ όχι. Δεν τις θέλουμε, πάει τελείωσε. Και δεν θα αφήσουμε κανέναν κερατά επιχειρηματία ή πολιτικό να τις εγκαταστήσει πουθενά στην ελληνική γη. Κι αν δεν τις καταργήσει με νόμο η κυβέρνηση, θα πέσει.
Για μισό λεπτό όμως. Ρεύμα θέλουμε; Για το ψυγείο μας, το κινητό μας, το AC του σπιτιού μας; Ε, ασφαλώς θέλουμε, τι ερώτηση είναι αυτή; Και πούθε θα έρχεται αυτό το ρεύμα για να ‘χουμε καλό ρώτημα; Απ’ τον λιγνίτη κι απ’ το πετρέλαιο; Αν είσαι Βελόπουλος απαντάς μ’ ένα «ναι», αλλά αν είσαι συνειδητός παγκόσμιος οικολόγος σαν τον Τσίπρα και τον Πολάκη, απαντάς «όχι». Αρα, ούτε ανεμογεννήτριες, ούτε λιγνίτης. Αλλά τότε, τι; Φωτοβολταϊκά, θα πείτε. Τα οποία ούτε το περιβάλλον αλλοιώνουν (λέμε τώρα) ούτε μεγάλα συμφέροντα εκπροσωπούν, σωστά; Οπότε καταλήξαμε ότι ο ήλιος είναι αριστερός και οικολόγος, ο αέρας όμως είναι καπιταλιστής, εμπρηστής και νεοφιλελεύθρος.
Εντάξει, αυτό ήθελα να ξεκαθαρίσω. Διότι το παν είναι να έχουμε κάθε φορά μια ερμηνεία του κόσμου μας, να είμαστε τέλος πάντων εντάξει με την ιδεολογία μας, την ιδεοληψία μας ή το ψέκασμα μας. Τα υπόλοιπα είναι δευτερότριτα. Εκτός κι αν επιτρέψουμε στις άλλες χώρες να έχουν ανεμογεννήτριες και να μας στέλνουν εδώ, με το αζημίωτο, το ρεύμα τους. Κι αυτό αριστερό και οικολογικό ακούγεται.