Advertisement

Ο γιατρός που έγινε μελισσοκόμος: Μια βιωματική συνάντηση στην Κάλυμνο

Η τέχνη της μελισσοκομίας από τον Μιχάλη Πλάτση | ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

197

Το πρωινό ξημέρωσε με μια μαγευτική θέα στην παραλία και τον οικισμό του Αργινώντα. Σε αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό, συναντήσαμε τον Μιχάλη Πλάτση, έναν άνθρωπο που άλλαξε την πορεία της ζωής του για να ακολουθήσει το πάθος του. Σε έναν προσεγμένο χώρο, ανάμεσα σε βάζα με ποιοτικά μέλια δικής του παραγωγής, ο Μιχάλης μας υποδέχτηκε με ένα ζεστό χαμόγελο.

Από την ιατρική στη μελισσοκομία: Η ιστορία του Μιχάλη

«Σπούδασα ιατρική,» μας εξομολογήθηκε ο Μιχάλης, «αλλά η καρδιά μου ήταν πάντα εδώ, στην Κάλυμνο». Η απόφασή του να επιστρέψει στο νησί του δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν αναπόφευκτη. Αρχικά, δοκίμασε διάφορες δουλειές -στον ξενοδοχειακό τομέα, στο επαρχείο. Όμως, η παιδική του αγάπη για τις μέλισσες δεν τον είχε εγκαταλείψει ποτέ.

«Από μικρός με γοήτευε η δομή της κοινωνίας των μελισσών, το πόσο οργανωμένες είναι» μας είπε, με λάμψη στα μάτια. Αυτή η έφεση τον οδήγησε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε σεμινάρια μελισσοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, εξοπλίζοντας τον εαυτό του με τις απαραίτητες γνώσεις για το νέο του επάγγελμα.

Η τέχνη της μελισσοκομίας

Καθώς μιλούσαμε, ο Μιχάλης μας εξήγησε με πάθος τη διαδικασία παραγωγής του μελιού. «Χρειάζεται χρόνος και αφοσίωση για να βγει ένα ποιοτικό μέλι» τόνισε. Με περηφάνια μας ανέφερε ότι το μέλι που παράγει είναι κατά 94% θυμαρίσιο, ένα χαρακτηριστικό που του προσδίδει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Τα μελίσσια του Μιχάλη/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Ο Μιχάλης Πλάτσης/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

Advertisement

Η μοναδική εμπειρία στις κυψέλες

Η πρόσκληση του Μιχάλη, να επισκεφθούμε τις κυψέλες του την επόμενη μέρα, ήταν αδύνατον να την αρνηθούμε. Έτσι, το επόμενο μεσημέρι, μαζί με τον Κωστή, τον φωτογράφο μας, βρεθήκαμε ξανά στον Αργινώντα. Ανεβήκαμε στο φορτηγάκι του Μιχάλη και ξεκινήσαμε την ανάβασή μας προς τις κυψέλες. Φτάνοντας κοντά στον προορισμό μας, η ατμόσφαιρα άλλαξε.

Ο αέρας γέμισε με το άρωμα του θυμαριού, ενώ ο ήχος από το βουητό των μελισσών γινόταν όλο και πιο έντονος. Φορέσαμε τις ειδικές στολές που μας προστάτευαν και πλησιάσαμε τις κυψέλες με δέος και ενθουσιασμό. Ο Μιχάλης, με σταθερές κινήσεις, άνοιξε μια κυψέλη. «Να, εδώ είναι το συγκεντρωμένο μέλι» μας έδειξε. Τα μάτια μας γέμισαν με εικόνες από τη ζωή των μελισσών. Ξεχωρίσαμε τη βασίλισσα, παρατηρήσαμε τις εργάτριες σε δράση, μάθαμε για τους ρόλους και τη δομή της κοινωνίας τους.

Παρατηρώντας την κοινωνία των μελισσών/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Μέσα στις κυψέλες/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Η θέα προς τον κόλπο του Αργινώντα/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

Επιστροφή με γεμάτες αισθήσεις

Καθώς η επίσκεψή μας έφτανε στο τέλος της, στεκόμασταν για λίγο ακόμα, απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα προς τον κόλπο του Αργινώντα. Το άρωμα του θυμαριού, ο ήχος των μελισσών, η γλυκιά γεύση του φρέσκου μελιού στα χείλη μας – όλα αυτά συνέθεταν μια εμπειρία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας.

Φύγαμε από τον Αργινώντα γεμάτοι με εικόνες, γνώσεις και εμπειρίες. Ο Μιχάλης Πλάτσης, ο γιατρός που έγινε μελισσοκόμος, μας έδειξε πως όταν ακολουθείς το πάθος σου, μπορείς να δημιουργήσεις κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Και το μέλι του; Ένας γλυκός θησαυρός που κρύβει μέσα του όλη την ομορφιά και την αγνότητα της Καλύμνου.

 

 

Πηγή travel.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο