Ο Τσίτσος μας μυεί στα μυστικά και στην σοφία της γάτας
Ο δημιουργός του γατo-δημοφιλούς blog "Tsitsos the Cat" μιλά στη Ηuffingtonpost. «Η γάτα δεν είναι εγωίστρια αλλά σοφή»./ Γιάννης Κατσαρός
«Τσίτσος, ο γάτος που μίλαγε πολύ». Μα, μιλάνε οι γάτες; Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος… αδαής καθώς τον Τσίτσο λίγο πολύ όλοι οι… γατόφιλοι τον ξέρουν!
Πρόκειται για το προσωπικό μπλογκ του Χόρχε Κάππα «πατέρα» του Τσίτσου, τουτέστιν της διασημότερης γάτας-influencer στο ελληνικό διαδίκτυο. Μια ιστοσελίδα που μετρά 105 χιλιάδες followers στο facebook, έχει φτιαχτεί με πολύ μεράκι, χιούμορ και που περιέχει τα πάντα για τη γάτα: χρηστικές πληροφορίες και απαντήσεις σε ό,τι θέμα μπορείτε να φανταστείτε και σε όποια απορία αφορά τα μαγικά αυτά αιλουροειδή από το Α ως το Ω.
O Χόρχε, δημιουργός του Tsitsos the Cat μίλησε στη Ηuffpost για το πως προέκυψε αυτό το εγχείρημα που με την αγάπη του κοινού έχει γιγαντωθεί. Αυτή τη στιγμή σε καθημερινή βάση μάλιστα, ο… Τσίτσος μεριμνά για τη σίτιση και την υγεία 90 γάτων αλλά και 5 σκύλων σε διάφορες ”αποικίες” στη Χίο.
-Πως γνώρισες τον Τσίτσο και πως νιώθει που είναι ο νο.1 γάτος influencer εν Ελλάδι;
«Τον Τσίτσο τον γνώρισα πριν 7 χρόνια, ένα Σεπτεμβριανό πρωινό Σαββάτου όταν χάλασε τον κόσμο με τις φωνές του, όντας παγιδευμένος σε ένα κάδο απορριμάτων.. ήταν μόλις 10 μερών, τον τρώγανε οι ψύλλοι και το κεφάλι του σερνόταν στο πλάι! Όσο για το πως νιώθει αυτός για τη δημοφιλία που απολαμβάνει, θα έλεγα οτι τον αφήνει παγερά αδιάφορο! Αντιθέτως τον ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα πατέ γαλοπούλα τάρανδος».
– Πως προέκυψε η ιδέα να αποκτήσει blog ο Τσίτσος και περίμενες μια τόσο μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό; Απαντάς σε χιλιάδες κυριολεκτικά ερωτήματα που αφορούν τα πάντα για τη γάτα και το σάιτ περιέχει περίπου 750 άρθρα.
«Ήταν το μεράκι μου για τις γάτες; Ήταν ότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα; Ότι βρέθηκα ξαφνικά με πολύ ελεύθερο χρόνο; Κάπως προέκυψε και είναι η αλήθεια ότι το απολαμβάνω πολύ! Τέτοια ανταπόκριση σίγουρα δεν την φανταζόμουν, αλλά είναι ευπρόσδεκτη και είναι πολύ ευχάριστη η ζεστή επαφή με τόσους πολλούς ανθρώπους που αγαπούν τη γάτα».
– Πόσες γάτες φροντίζεις στις αποικίες και πως μπορεί ο κόσμος να συνδράμει στην προσπάθεια;
«Αυτή τη στιγμη φροντίζουμε πάνω απο 100 γάτες, κάτι αρκετά δύσκολο γιατί δεν φροντίζουμε μόνο για τη σίτισή τους, αλλά και για στειρώσεις, περίθαλψη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Εμφανίζονται στο δρόμο μας και διάφορες ανήμπορες γάτες, μικρές και μεγάλες, που το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο! Επίσης φροντίζουμε αυτή τη στιγμή 8 σκύλους και προσπαθούμε να βρίσκουμε υιοθεσίες σε διάφορα κουτάβια που εμφανίζονται εγκαταλελειμμένα σε διάφορα σημεία του νησιού μου. Σε αυτή τη διαδικασία με υποστηρίζει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου».
Αν θέλετε να υποστηρίξετε τον Σκλαβή, τον Κινέζο και τις λοιπές αναξιοπαθούσες Τσιτσόγατες μπορείτε να το κάνετε εδώ.
– Τι είναι αυτό που κάνει τις γάτες τόσο μαγικές;
«Το βασικότερο είναι ότι δεν μιλούν και συνήθως δεν φλυαρούν ούτε μέσα τους. Μετά έρχονται όλα τα υπόλοιπα, η όμορφη γούνα τους, τα υπέροχα μάτια τους, η χάρη τους, τα αστεία καμώματά τους, οι απίθανες αισθήσεις τους, φυσικά οι πατούσες τους αλλά και η ικανότητα τους να αντιλαμβάνονται πράγματα που ούτε φανταζόμαστε κ.ο.κ. Πραγματικά ακαταμάχητες!».
– Πόσο αλήθεια ή όχι είναι η πεποίθηση αρκετών… human ότι οι γάτες δεν «δένονται» με τους ανθρώπους και ότι κοιτάνε μόνο την πάρτη τους;
«Ειναι κάτι τελείως αβάσιμο. Ο τρόπος της γάτας διαφέρει από τον τρόπο του σκύλου και από τον τρόπο του ανθρώπου και οι άνθρωποι επιμένουν να ερμηνεύουν τη συμπεριφορά της γάτας με βάση μια ανθρωποκεντρική λογική, κάτι που σε ένα βαθμό είναι υπεύθυνο και για αυτή την εντύπωση ότι οι γάτες δεν δένονται με τους ανθρώπους τους. Πρέπει να δείτε πως κάνει ο Σκλαβενίτης (ένας σταρ της γατοαυλής μας) μόλις εμφανίστει στο χώρο κάποιος αγαπημένος χιούμαν. Ό,τι και αν κάνει το παρατάει και αρχίζει να φωνάζει τρέχοντας πάνω στον χιούμαν για να αρχίσει τα τριψίματα, τις κεφαλιές, τα κυλίσματα. Και θέλω να σας πω και το άλλο: η ικανότητα της γάτας να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει, δεν είναι εγωιστική συμπεριφορά, είναι η μεγαλύτερη σοφία!».
– Tι θα έλεγες σε κάποιον/α που το σκέφτεται να υιοθετήσει μια γάτα;
«Να μην το κάνει σπουδαίο θέμα, να μην το αναλύσει πολύ και να ανοίξει την πόρτα του έτσι απλά σε μια γάτα, κατά προτίμηση σε μια γάτα που θα εμφανιστεί ξαφνικά στο δρόμο του και είτε θα έχει ανάγκη είτε θα τον ξετρελάνει με τα καμώματά της. Κατά πάσα πιθανότητα θα τον ξελογιάσει λίαν συντόμως!».
– Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;
«Θα ήθελα να σας προτρέψω να με ακολουθήσετε στα κοινωνικά δίκτυα, στο facebook και το instagram γιατί συνέχεια ποστάρω νέα άρθρα με μυστικά για τη γάτα και απαντώ σε όλες τις ερωτήσεις σας που έχουν να κάνουν με τη γάτα (κάποιες φορές με μια κάποια καθυστέρηση, γιατί δεν προλαβαίνω). Επίσης όποιος επιθυμεί μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα μου, tsitsosthecat.gr, όπου μπορεί να βρει πάρα πολλά άρθρα που ίσως τον βοηθήσουν στη σχέση του με τη γάτα του! Τέλος θα ήθελα να σας πω ότι το πρώτο βιβλίο του Τσίτσου, με τίτλο ”Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Χίλια ευχαριστώ για τη φιλοξενία».