Advertisement

Οι 17 χώρες του κόσμου με τους λιγότερους επισκέπτες

Έχεις επισκεφθεί καμία; - της Ελένης Μπεζιριάνογλου

808

Δεν είναι όλες οι χώρες Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία ή Η.Π.Α. για να συρρέουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Κάποιες χώρες βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη και δικαίως τις αποφεύγουν οι τουρίστες, άλλες πάλι έχουν δύσκολη πρόσβαση, ενώ κάποιες είναι τόσο μικρές και απομονωμένες που πιθανόν να μην τις έχεις ακούσει καν. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχουν πράγματα να δώσουν σε όποιον αποφασίσει να τις επισκεφθεί. Παρακάτω θα βρεις 17 από τις λιγότερο δημοφιλείς χώρες του κόσμου σε τουρίστες. Αλήθεια, έχεις επισκεφθεί καμία τους;

Ευρώπη

Λίχτενσταϊν – 77.000

© Henrique Ferreira

Η λιγότερο επισκέψιμη χώρα στην Ευρώπη με περίπου 77.000 επισκέπτες το 2017 είναι το Λίχτενσταϊν, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, υπήρξε μια αύξηση 11% από το 2016. Σε αυτή τη γερμανόφωνη μινιατούρα μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας θα βρεις εντυπωσιακά ορεινά τοπία, ιδανικά μονοπάτια για πεζοπορία και πίστες για χειμερινά σπορ, καθώς και το Κάστρο Βαντούζ, ένα οχυρό του 12ου αιώνα. Στην πρωτεύουσά του θα βρεις επίσης εκθέσεις μοντέρνας τέχνης και ένα ταχυδρομικό μουσείο.

Σαν Μαρίνο – 79.000

© Lorenzo Castagnone

Το Σαν Μαρίνο ήταν το λιγότερο επισκέψιμο κράτος στην Ευρώπη, όμως με μόλις 2.000 επισκέπτες παραπάνω το 2017 άφησε πίσω το Λίχτενσταϊν. Το Σαν Μαρίνο βρίσκεται στην καρδιά της Ιταλίας και παρόλο που είναι πολύ μικρό, το ιστορικό του κέντρο χρονολογείται στο 13ο αιώνα και έχει από πύργους οχυρών, αρχαία τείχη, πύλες και προμαχώνες μέχρι νεοκλασικές βασιλικές και πλατείες του 19ου αιώνα. Το 2008 χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με το όρος Τίτανο στο οποίο βρίσκεται.

Μολδαβία – 133.000

Περίπου 133.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν τη Μολδαβία το 2017, καθιστώντας τη 3η στη λίστα με τις λιγότερο επισκέψιμες χώρες της Ευρώπης. Πρώην μέλος της Σοβιετικής Δημοκρατίας, αυτή η στριμωγμένη ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία χώρα έχει πολλά μεσαιωνικά κάστρα, ρωμαϊκές οχυρώσεις και το μοναστηριακό συγκρότημα Orheuil Vechi με ευρήματα από ανασκαφές που φτάνουν στην Παλαιολιθική Εποχή. Επίσης στη Μολδαβία υπάρχουν περισσότερα από 142 οινοποιία περιστοιχισμένα από αμπελώνες.

Ασία

Ανατολικό Τιμόρ – 86.000

Το λιγότερο δημοφιλές κράτος της Ασίας για τουρισμό είναι με διαφορά το Τιμόρ Λέστε. Το ανατολικό τμήμα του νησιού Τιμόρ είναι περικυκλωμένο από κοραλλιογενείς ύφαλους, ενώ το εσωτερικό του είναι καλυμμένο από πρωτόγονα δάση, γεγονός που το καθιστά ιδανικό προορισμό για περιπετειώδεις δύτες και πεζοπόρους. Είναι επίσης πλούσιο σε αποικιακά κτήρια από την Πορτογαλική Εποχή και η σπηλιά Ile Kere Kere είναι γεμάτη εκπληκτικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται τουλάχιστον 13.000 χρόνια πριν. Θεωρείται ωστόσο επικίνδυνη περιοχή για τουρισμό με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας.

Μπαγκλαντές – 125.000

© Hasin Hayder

Μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου είναι ταυτόχρονα και μία από τις λιγότερο επισκέψιμες. Το Μπαγκλαντές έγινε έθνος μόλις το 1971 και σε γενικές γραμμές υποφέρει από βαθιά φτώχεια και συχνές πλημμύρες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν να το επισκεφθούν για τις διαδρομές πεζοπορίας και τις φυτείες τσαγιού. Εκεί βρίσκεται επίσης το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Buddist Vihara, ένα μοναστήρι στην περιοχή Paharpur. Υπολογίζεται ότι 125.000 άνθρωποι το επισκέφθηκαν το 2014, τελευταία χρονιά για την οποία έχει καταγεγραμμένα στοιχεία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Μπουτάν – 234.000

©Ujwal Hollica

Μπορεί οι 234.000 επισκέπτες το 2017 να μοιάζει μικρός αριθμός αλλά για το Μπουτάν είναι ραγδαία αύξηση από τους 14.000 που είχε το 2012. Σε αυτή τη χώρα το 90% του πληθυσμού δηλώνει ευτυχισμένο και μάλλον έχει τους λογούς του. Οι κοιλάδες Paro και Punaka είναι γεμάτες καταπράσινους λόφους, ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, επιβλητικά βουνά και ένα κολάζ χωραφιών όπου τα σπαρτά φροντίζονται ακόμα με άροτρα, βόδια και δρεπάνια. Πιθανόν ο μικρός αριθμός επισκεπτών του να οφείλεται στη δυσκολία πρόσβασης μιας και ελάχιστοι πιλότοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι να προσγειωθούν στο απότομο αεροδρόμιό του και τις υπανάπτυκτες υποδομές του.

Μπρουνέι – 269.000

Το Σουλτανάτο του Μπρουνέι είναι μια χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία στο νησί Βόρνεο, στην οποία θα βρεις ένα πλούσιο τροπικό δάσος και το Εθνικό Πάρκο Ulu Temburong, όπου οι μακριές βάρκες και οι μαϊμούδες με την τεράστια μύτη είναι ανάμεσα στα κυριότερα αξιοθέατα. Εκεί θα βρεις επίσης μερικά εκπληκτικά δείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, όπως το τέμενος Sultan Omar Ali Saifuddin. Η μειωμένη εισροή τουριστών ίσως οφείλεται στην ταξιδιωτική οδηγία που αναφέρει ότι ανάμεσα στις αυστηρές ποινές για διαφόρων ειδών αδικήματα είναι και ο θάνατος. Ουπς.

Ωκεανία

Τουβαλού – 2.000

© Fiona Goodall / Getty Images

 

Αυτό το κράτος του Νότιου Ειρηνικού είναι μάλλον το πιο ξεχασμένο μέρος στον πλανήτη. Δεν έχει πολεμικές δυνάμεις, έχει ελάχιστη εγκληματικότητα και πιθανότητες τρομοκρατικής επίθεσης και δεν έχει πολιτικά κόμματα. Αντιθέτως, η πολιτική στηρίζεται στις προσωπικές, οικογενειακές και τοπικές υποχρεώσεις του νησιού. Πιθανότατα οι περισσότεροι να μην το είχαν ακούσει ποτέ αν δεν το είχαν επισκεφθεί ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ Κέιτ Μίντλετον πριν λίγα χρόνια. Είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και Κοινοπολιτεία της οποίας επικεφαλής είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ.

Κιριμπάτι – 8.000

Αυτή η χώρα  αποτελείται από 33 κοραλλιογενή νησιά που απλώνονται κατά μήκος του Ισημερινού. Μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκαν στις ακτές της πρωτεύουσάς της Δυτικής Ταράουα που σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για όσους αγαπούν το ψάρεμα, τις καταδύσεις και τα ιδιωτικά νησιά.

Καραϊβική

Μοντσεράτ – 9.000

Το λιγότερο δημοφιλές από τα νησιά της Καραϊβικής είναι βρετανικό υπεράκτιο έδαφος και είναι περισσότερο γνωστό για το ενεργό ηφαίστειο Soufriere Hills, το οποίο εξερράγη το 1990 καλύπτοντας την πρωτεύουσα του νησιού Plymouth με στάχτες και αποκαΐδια. Τώρα το μόνο που έχει απομείνει στη φήμη του νησιού είναι τα μαγικά μέρη για κατάδυση και η ησυχία του να ζεις εκεί. Η καλύτερη περίοδος να το επισκεφθεί κανείς είναι ο Μάρτιος, που είναι γνωστό ως το Σμαραγδένιο Νησί, από τους Ιρλανδούς που εγκαταστάθηκαν το 17ο αιώνα. Το μεγαλύτερη ετήσιο γεγονός του νησιού είναι η γιορτή του Άγιου Πατρίκιου (17 Μαρτίου) με πολλούς εορτασμούς που δίνουν έμφαση στην ιρλανδική κουλτούρα και την τοπική παράδοση του νησιού.

Ανγκουίλα – 82.000

Ως γνωστόν όλα τα νησιά της Καραϊβικής είναι εντυπωσιακά, αλλά η Ανγκουίλα ίσως είναι από τα πιο ειδυλλιακά. Πιθανότατα η δύσκολη πρόσβαση είναι εκείνη που το κρατάει χαμηλά στη λίστα των τουριστικών προορισμών και έτσι οι επισκέπτες του το 2017 έφθασαν επιεικώς τους 82.000, έχοντας μια μικρή αύξηση από το 2016. Τους κορυφαίους χειμερινούς μήνες είναι πόλος έλξης για πλούσιους Αμερικανούς και celebrities.

Νότια Αμερική

Γαλλική Γουιάνα – 199.000

Κι όμως, η γαλλική υπεράκτια επικράτεια έχει πιο λίγους επισκέπτες από τη Γουιάνα (235.000) και το Σουρινάμ (257.000). Ο ταξιδιωτικός συντάκτης Κρις Μος έχει γράψει  χαρακτηριστικά ότι «η πρωτεύουσα Καγιέν είναι αναγνωρίσιμα γαλλική στην κουλτούρα του καφέ και της κουζίνας αλλά προσφέρει επίσης βιετναμέζικο και κινέζικο φαγητό. Η πόλη είναι φωτογενής, με πολλά ξύλινα κτήρια να διασώζονται μέχρι σήμερα».

Κεντρική Αμερική

Μπελίζ – 418.000

©Chase Fleming

 

Η κουλτούρα των Άγγλων, των Μάγια και των Ισπανών δημιούργησαν αυτό το μοναδικό κράμα ομορφιάς που λέγεται Μπελίζ. Από το 1500π.Χ. ήταν αποικία των Μάγια. Εγγλέζοι και Σκωτσέζοι πειρατές έφτασαν το 1638 και άρχισαν να χρησιμοποιούν τις ακτές της ως βάση τους για τις επιχειρήσεις τους ενάντια στην Αρμάδα. Η χώρα βαφτίστηκε αρχικά Βρετανική Ονδούρα το 1840 και έπειτα έγινε βασιλική αποικία. Η αυτονομία της εξασφαλίστηκε τον Ιανουάριο του 1964 και τον Ιούνιο του 1973 ονομάστηκε Μπελίζ. Πλήρης ανεξαρτησία χορηγήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1981. Τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα και παραμένει κοινή γλώσσα ανάμεσα στα μπελιζιανά, τα ισπανικά και τη γλώσσα των Μάγια. Στα πέντε καλύτερα αξιοθέατά του είναι το ήσυχο νησί Ambergris Caye, ο κοραλλιογενής ύφαλος μήκους 200 μιλίων, το αρχαίο μνημείο των Μάγια Caracol, η προστατευόμενη περιοχή Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary και το νησάκι Caye Caulker που είναι τέλειο για χαλάρωση.

Αφρική

Σάο Τομέ & Πρινσίπ – 8.000

©João Ferreira

 

Ο ΠΟΤ δεν διαθέτει πρόσφατα στοιχεία και η καταγραφή των 8.000 επισκεπτών είναι από το 2010. Φαίνεται ωστόσο ότι το κράτος των 2 νησιών, 225χλμ από τη Γκαμπόν, είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και κακάο αλλά δεν έχει καθόλου τουρίστες. Κάποιος που την επισκέφθηκε πρόσφατα έγραψε στην Telegraph: «Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί μπορεί να το χάσεις. Όταν το πρωτοείδα σε ένα χάρτη του Ατλαντικού, έμοιαζε με δυο βελόνες που ξεπροβάλλουν από τον ωκεανόκαι έχουν ένα μικρό νησάκι στο κεφάλι τους. Το Σάο Τομέ είναι με το ζόρι ίσο με το Άνγκλεσι, ενώ το Πρινσίπ συγκρίνεται με τη Νήσο Γουάιτ. Απέχουν 99 μίλια μεταξύ τους και είναι -μιλώντας με χαρτογραφικούς όρους- ένα ζευγάρι τελειών στο χάρτη. Πλησιάζοντας, είναι δυσκολότερο να τα αγνοήσεις. Από ψηλά δείχνουν συγκλονιστικά. Έχοντας υψωθεί 3000 μέτρα από τη θάλασσα, κάποια κομμάτια τους συνεχίζουν να υψώνονται για άλλο 2000 μέτρα. Αυτά τα βουνά μοιάζουν με μπλε κυνόδοντες καλυμμένοι από πυκνό δάσος και σύννεφα. Μια από αυτές τις κορυφές -στο Πρινσίπ- είναι τόσο απότομη που μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι το έχουν ανέβει μονάχα 2 φορές σε 31 εκατομμύρια χρόνια. Είναι γελοίο να περιγράφεις οτιδήποτε ως Χαμένο Κόσμο πια, αλλά αυτό εδώ είναι πραγματικά παραμελημένο.

Κόμορος – 27.000

Αυτό το σύμπλεγμα νησιών κοντά στη Μαδαγασκάρη και τις ακτές της Μοζαμβίκης, έχει μεγαλοπρεπές ηφαιστειακό σκηνικό, μερικούς από τους καλύτερους ανεξερεύνητους κοραλλιογενείς υφάλους για δύτες και δάση που φιλοξενούν λεμούριους και μεγάλες νυχτερίδες τους είδους Livingstone. Οι γλώσσες που μιλιούνται εκεί είναι τα κομοριανά (που μοιάζουν με σουαχίλι), τα γαλλικά και τα αραβικά. Ο αριθμός των 27.000 επισκεπτών είναι στοιχεία του 2016.

Τζιμπουτί – 51.000

Το 2016 το Τζιμπουντί γιόρτασε 40 χρόνια ανεξαρτησίας. Σε αυτή τη χώρα οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες, όλοι λατρεύουν το τσάι και έχουν το πιο πιασάρικο τουριστικό σλόγκαν που έχει βγει: «Djibeauty».

Σιέρρα Λεόνε – 54.000

©Annie Spratt

Φανταστικές παραλίες, ειδυλλιακά χωριά και χαμογελαστούς ανθρώπους. Αυτά θα συναντήσεις στη Σιέρρα Λεόνε κι όμως το 2016 είχε μόλις 54.000 επισκέπτες, αριθμός που αναμένεται να μειωθεί έως και 30% μόλις βγουν τα νέα στοιχεία αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Άλλες αφρικανικές χώρες με ελάχιστους επισκέπτες είναι η Γουινέα (35.000), η Γουινέα-Μπισάου (44.000), η Δημοκρατία του Κονγκό (81.000), το Τσαντ (120.000), η κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (121.000) και το Μπουρουντί (187.000).

 

 

Πηγή Athens Voice
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο