Οι καλύτερες “κρυψώνες” για το αλάτι
Πολλοί πιστεύουμε πως αν δεν βάλουμε αλάτι στο φαγητό, δεν το συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας. Και μειώνοντας την ποσότητά του νιώθουμε πως συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των ειδικών και προσέχουμε την υγεία μας. Παρότι αυτό είναι ασφαλώς ένας καλός τρόπος να μειώσουμε το αλάτι, τα κακά νέα είναι πως το αγαπημένο μας αλάτι υπάρχει φυσικά σε πάρα πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε.
Γιατί κατηγορείται
Σε όλο σχεδόν τον κόσμο η κατανάλωση αλατιού ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες του οργανισμού. Η υπερκατανάλωση αυξάνει την υπέρταση σε όσους έχουν ήδη πρόβλημα, την κατακράτηση υγρών και μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, το αλάτι μπορεί να γίνει τοξικό για τον οργανισμό όταν καταναλώνουμε περιορισμένη ποσότητα νερού, όταν ο οργανισμός έχει προσαρμοστεί σε χρόνια δίαιτα φτωχή σε νάτριο και στους ανθρώπους με νεφρική ανεπάρκεια και τα βρέφη, που οι νεφροί τους δεν μπορούν αποβάλουν την περιττή ποσότητα νατρίου.
Οι παρακάτω τροφές είναι μερικά μόνο παραδείγματα σχετικά με το “κρυμμένο” αλάτι στη διατροφή μας.
• Τα μπισκότα, το ψωμί, τα έτοιμα φαγητά, περιέχουν όλα σημαντική ποσότητα αλατιού.
• Τα φαγητά που αγοράζουμε από τα φαστ φουντ έχουν επίσης μεγάλη ποσότητα αλατιού.
• Στα δημητριακά πρωινού και τις μπάρες κρύβεται αλάτι (και ζάχαρη).
• Οι έτοιμες σάλτσες (κέτσαπ, μουστάρδα κ.λπ.) περιέχουν συνήθως μεγάλη ποσότητα αλατιού και ζάχαρης.
• Τα αλλαντικά και το τυρί περιέχουν επίσης πολύ αλάτι.
Αντί για αλάτι
Αν πιστεύουμε ότι πρέπει να μειώσουμε το αλάτι ή μας το έχει συστήσει ο γιατρός, μπορούμε να περιορίσουμε την ποσότητα που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα αντικαθιστώντας το με μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, θυμάρι, ρίγανη, δυόσμο, μαντζουράνα, δεντρολίβανο κ.λπ.) που δίνουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο φαγητό.