Advertisement

Οι νέοι κανόνες του (καλού) κρασιού

483

Δεν θα σας μιλήσουμε για “σώματα” και “επιγεύσεις”. Ούτε για “τανίνες” και “νότες βανίλιας” και όλα αυτά που γνώστες και μη χαίρονται να συζητούν επί ώρες. Θα σας επισημάνουμε απλώς κάποια πράγματα και θα καταρρίψουμε ορισμένους μύθους οι οποίοι έχουν παλιώσει.

1. Το κόκκινο κρασί το θέλει το ψυγείο

Ο κανόνας που έλεγε πως τα “κόκκινα κρασιά πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου” είναι τόσο παλιός, όσο και το Chateau d’Yquem 1787, το ακριβότερο κρασί στον πλανήτη. Σήμερα η “θερμοκρασία δωματίου” είναι 20 βαθμοί και το κόκκινο κρασί πίνεται στους 12,5 περίπου βαθμούς. Όσο το κρασί ζεσταίνεται ζωντανεύει η γεύση του, εάν όμως παραζεσταθεί γίνεται επίπεδη και χάνει τον φρουτώδη χαρακτήρα της. Γι’ αυτό μερικά λεπτά στο ψυγείο ή σε ice bucket το φέρνουν στην επιθυμητή θερμοκρασία.

2. Τα λευκά κρασιά δεν πρέπει να παγώνουν

Ο κανόνας που επιτάσσει τα λευκά κρασιά να πίνονται δροσερά είναι σωστός, όχι όμως και να παγώνουν. Μόνο τα φτηνά λευκά δεν μας ενοχλούν παγωμένα. Εάν παγώσουμε, όμως, ένα καλής ποιότητας λευκό κρασί, τότε η γεύση του θα είναι η ίδια με ενός φτηνού. Το κρύο αναισθητοποιεί τους γευστικούς κάλυκες κι έτσι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη γευστική παλέτα του.

3. Μην περιφρονείτε τα βιδωτά καπάκια

Σίγουρα υστερούν του φελλού σε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, όσο και στον ήχο του ανοίγματος, αλλά τα βιδωτά μεταλλικά καπάκια είναι πολύ καλά για τα φρέσκα κρασιά. Και τα περισσότερα κρασιά που καταναλώνουμε είναι φρέσκα – ηλικίας 1-2 χρόνια, που δεν ωριμάζουν στη φιάλη με την παρουσία ενός φελλού.

4. Τα στερεότυπα δεν ισχύουν

Το καλό κρασί με το καλό φαγητό αποτελούν ένα θέσφατο της απόλαυσης, αλλά κανόνες τους είδους “με την μπριζόλα πάει μόνο ένα κόκκινο ή “κοίτα ο άσχετος πίνει κόκκινο με το ψάρι” δεν ισχύουν. Εάν βρείτε το κατάλληλο κόκκινο, τότε μπορείτε να το συνδυάσετε ακόμη και με σούσι.

5. Μην κρατάτε στο ντουλάπι κρασιά για “ειδικές” στιγμές

Στη Γαλλία, όπως και στην Ιταλία, απολαμβάνουν το κρασί κάθε μέρα – το θεωρούν αναπόσπαστο συστατικό της καθημερινής τους ζωής. Το ίδιο ισχύει και στην ελληνική επαρχία. Στις πόλεις μας, όμως, το κρασί συνοδεύει κυρίως τα δείπνα μας σε ταβέρνες ή σε εστιατόρια.

 

Πηγή capital
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο