Advertisement

Οι προτάσεις των ειδικών του Χάρβαρντ για “έξυπνη” διατροφή

382

Τι χρειάζεται να τρώμε υγιεινά; Ένας συνδυασμός της επιστήμης της διατροφής, μια δόση κοινής λογικής και απλή απόλαυση, επισημαίνουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα βασικά της υγιεινής διατροφής: Οι σαλάτες και τα φρούτα μας κάνουν καλό, και το να τρώμε αργά είναι καλύτερο απ’ το να καταβροχθίζουμε το φαγητό χωρίς να σκεφτόμαστε τι τρώμε. Πώς όμως θα κάνουμε αυτή την αλλαγή, από τις τωρινές μας συνήθειες σε ποιο υγιεινές;

Οι έξι τρόποι από τους ειδικούς του Χάρβαρντ για καλύτερη διατροφή και μεγαλύτερη απόλαυση του φαγητού σας

Αντικαταστήστε τα πλήρη γαλακτοκομικά
Με τον τρόπο αυτό θα μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας και (ελαφρώς) τις θερμίδες. Προτιμήστε γάλα, γιαούρτι και άλλα είδη γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά. Δεν μπορείτε να κάνετε απευθείας την αλλαγή; Ξεκινήστε μειώνοντας σταδιακά τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά σας.

Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη των καρπών και των σπόρων
Τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια, τα φουντούκια και τα καρύδια είναι γεμάτα με σημαντικές θρεπτικές ουσίες, ανάμεσά τους βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες. Παρότι πολλοί ξηροί καρποί έχουν πολλά λιπαρά, αυτά είναι κυρίως ακόρεστα – μια εξαιρετική επιλογή που θα σας βοηθήσει να τρώτε πιο υγιεινά. Να θυμάστε πως είναι το πιο υγιεινό σνακ, αρκεί να προσέχετε τις μερίδες σας.

Δοκιμάζετε το φαγητό πριν βάλετε αλάτι
Μήπως βάζετε αλάτι στην κατσαρόλα σαν μία κίνηση αυτοματισμού; Πώς θα το κάνετε αυτό; Για δύο μέρες μην βάζετε καθόλου αλάτι στο φαγητό. Ένα μικρό διάλειμμα θα βοηθήσει στον “επαναπρογραμματισμό” των γευστικών σας καλύκων. Στη συνέχεια, βάζετε μια μικρή ποσότητα αλατιού στο φαγητό σας αλλά αφού πρώτα το δοκιμάσετε. Και ένα χρήσιμο tip: Μην έχετε το αλάτι δίπλα σας την ώρα που μαγειρεύετε ή τρώτε γιατί έτσι θα σας είναι πολύ εύκολο να αλατίσετε παραπάνω το φαγητό σας.

Παίρνετε ταπεράκι στη δουλειά μία φορά την εβδομάδα
Αυτή θα είναι μια εξαιρετική διατροφική αλλαγή όχι μόνο από άποψη υγείας αλλά και θερμίδων, αφού το πρωί που ετοιμάζουμε το ταπεράκι με το φαγητό δεν πεινάμε και βάζουμε τη σωστή ποσότητα μερίδας. Σταδιακά, αυξήστε τις μέρες που θα παίρνετε μαζί το φαγητό σας. Tip: Εάν το κίνητρο της υγιεινής διατροφής δεν σας αρκεί, σκεφτείτε και πόση οικονομία θα κάνετε τελικά στη διάρκεια του μήνα!

Τρώτε πέντε (ή περισσότερα) λαχανικά και φρούτα τη μέρα

Και μόνο αυτή την αλλαγή να κάνετε καθημερινά, θα έχετε βελτιώσει σημαντικά τη διατροφή σας. Μία μερίδα ισοδυναμεί με μισό φλιτζάνι κομμένα φρούτα ή λαχανικά, εκτός από τα φυλλώδη που η μερίδα είναι ένα φλιτζάνι.

Σχεδιάστε νόστιμα, απολαυστικά και υγιεινά γεύματα για την εβδομάδα σας
Πάρτε χαρτί και μολύβι και την Κυριακή το απόγευμα σχεδιάστε το διατροφικό πλάνο της εβδομάδας. Ξεκινήστε με τα βασικά, όσπρια, λαχανικά, άπαχο κρέας και σιτηρά ολικής και σκεφτείτε συνδυασμούς υγιεινούς και νόστιμους.

 

 

Πηγή capital
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο