Πώς μόλις μισή ώρα μέσα στη φύση φτιάχνει την υγεία σου
30 λεπτά «φυσιολατρίας» την εβδομάδα προλαμβάνουν την κατάθλιψη και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. - του Πολυχρόνη Δρακάκη
Το υποψιαζόσουν εδώ και καιρό, πλέον όμως είναι και επίσημο: η επαφή με τη φύση κάνει καλό στην υγεία. Για την ακρίβεια, ένας μισάωρος περίπατος την εβδομάδα μέσα στα δέντρα ή σε κάποια παραλία αρκεί για να βελτιώσεις σημαντικά την υγεία σου.
Στο ενδιαφέρον αυτό συμπέρασμα κατέληξε μια πρόσφατη αυστραλοβρετανική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο του Queensland και το Κέντρο για την Αριστεία στις Περιβαλλοντικές Αποφάσεις του Αυστραλιανού Συμβουλίου Ερευνών (μτφρ: «ARC Centre Of Excellence for Environmental Decisions»). Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη σχετική έρευνα που αντιμετώπισε τον χρόνο στη φύση ως ένα είδος «φαρμάκου» που μπορεί να όχι μόνο να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του καθενός μας, αλλά και να μειώσει σημαντικά το ενδεχόμενο εμφάνισης στρες, κατάθλιψης και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
«Τα πράγματα είναι απλά: αν ο καθένας από εμάς έβρισκε μισή ώρα την εβδομάδα για να επισκεφτεί την κάποιο πάρκο ή άλσος που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του, τα καταγεγραμμένα περιστατικά κατάθλιψης θα μειώνονταν έως και 7% ενώ η αντίστοιχη μείωση στα περιστατικά εκείνα που αφορούν την υπέρταση θα άγγιζε το 9%» αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας, Danielle Shanahan σε συνέντευξή της στον ειδικευμένο σε ζητήματα ψυχολογίας Psy post.
«Το ότι η επαφή με τη φύση βελτιώνει την υγεία είναι κάτι γνωστό εδώ και χρόνια. Πλέον, όμως, γνωρίζουμε και το πόσος χρόνος επαφής με τη φύση απαιτείται ώστε να βελτιώσουμε ουσιαστικά την υγεία μας» προσθέτει ο Richard Fuller, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι με βάση τα ευρήματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, η έκθεση στη φύση «μέσα από βόλτες και λοιπές δραστηριότητες» είναι ακόμη πιο επωφελής για τους ανήλικους σε σχέση με τους ενήλικους. Όπως το θέτει η Shanahan «τα παιδιά που, καθώς μεγαλώνουν, έρχονται σε επαφή με τη φύση, έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο επωφελούνται κατά τη φάση της ανάπτυξής τους αλλά επιπλέον αποκτούν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση».
Με τούτα και με κείνα, μήπως έφτασε η ώρα να ξεκολλήσεις από τον καναπέ;