Advertisement

Πού οφείλεται το ξέφρενο ράλι του κακάο – Ακριβαίνει η σοκολάτα

Χρήστος Γεωργίου

491

Τα futures του κακάο στην αγορά εμπορευμάτων ξεπέρασαν το φράγμα των $10.000 ανά τόνο σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ πριν ακολουθήσει μικρή διόρθωση.Οι παίκτες στην αγορά εμπορευμάτων είχαν κλείσει θέσεις κλειδώνοντας τα κέρδη τους μετά το ενδοσυνεδριακό υψηλό στα $10.080 ο τόνος. Στην τιμή αυτή μπορεί κανείς να προμηθευτεί 116 βαρέλια αργού πετρελαίου τύπου Brent.

Τα futures του κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, καθώς η φτωχή συγκομιδή από τους παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής σημαίνει ότι η αγορά θα είναι ελλειμματική για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος. Στην Ακτή Ελεφαντοστού η συγκομιδή που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο προβλέπεται ότι θα είναι μικρότερη. Αλλά και στην Γκάνα η νέα συγκομιδή του καλοκαιριού προβλέπεται ότι θα είναι μικρότερη των προβλέψεων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η νέα παραγωγή από τους σημαντικότερους παραγωγούς θα απογοητεύσει την παγκόσμια αγορά που χρειάζεται περισσότερους σπόρους και δεν θα φέρει ανακούφιση.

Το κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Το κακαόδεντρο είναι αειθαλές, τροπικό δασικό δέντρο, ιθαγενές των ανατολικών ισημερινών περιοχών. Η επιστημονική του ονομασία, Theobroma cacao, σημαίνει «φαγητό των θεών».

Το βούτυρο του κακάο παράγεται όταν οι σπόροι του κακάο αλέθονται. Αποτελεί κύριο συστατικό της σοκολάτας. Μια μεσαίου μεγέθους μπάρα σοκολάτας γάλακτος περιέχει περίπου 20% βουτύρου κακάο.

Καθώς πλησιάζουν οι εορτές του Πάσχα η υψηλή τιμή του κακάο σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν ακριβά τα σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα σοκολατοποιίες όπως η ελβετική Lindt & Sprungli ανέβασε τις τιμές της λόγω της αύξησης του κόστους της πρώτης ύλης. Μερικοί σοκολατοποιοί μπορεί να έχουν ακόμη αποθέματα σχετικά φθηνού κακάο για να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής για τους επόμενους έξι μήνες και θα επιλέξουν σταδιακές αυξήσεις αντί για αυξήσεις που θα σόκαραν τους καταναλωτές.

Η Νestle προσπάθησε να απορροφήσει μέρος της ανόδου του κόστους του κακάο, αλλά θα αναγκαστεί να κάνει «υπεύθυνες προσαρμογές στις τιμές».

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και η νόσος που πλήττει τους λοβούς των κακαόδεντρων έχουν πλήξει την παραγωγή. Πολλά κακαόδεντρα σαπίζουν λόγω της υπερβολικής βροχόπτωσης και παράγουν λιγότερους λοβούς.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα μαζί παράγουν γύρω στο 60% της παγκόσμιας προσφοράς. Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά κατά 374.000 τόνους φέτος, ενώ στην ελβετική σοκολατοποιΐα Barry Callebaut AG προβλέπουν έλλειμμα 500.000 τόνων.

Δομικά προβλήματα όπως το γηρασμένο στοκ κακαόδεντρων και η νόσος που τα πλήττει προκαλούν ανησυχίες ότι τα ελλείμματα στην παραγωγή θα συνεχιστούν και στην επόμενη σεζόν.

Η εκτόξευση της τιμής του κακάο είναι περισσότερο αισθητή στην Ευρώπη που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σοκολάτας του κόσμου. Πέρυσι η ευρωπαϊκή αγορά επεξεργάστηκε τριπλάσιες ποσότητες σοκολάτας από ότι η Βόρειος Αμερική.

Το βούτυρο του κακάο, το κύριο συστατικό της σοκολάτας που προέρχεται από τους σπόρους του κακάο, έχει φτάσει να κοστίζει $21.800 ο τόνος στην Ευρώπη, γύρω στα $1.000 ακριβότερο από το κόστος στις ΗΠΑ.

 

 

 

Πηγή Liberal
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο