Advertisement

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΙΑΚΟΦΤΙ

585

Π Ρ Α Κ Τ ΙΚ Ο

Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 23ης Νοεμβρίου 2020

Στην Αθήνα σήμερα, 23 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00, συνήλθε, κατά τα προβλεπόμενα στις από 11 Μαρτίου 2020 (Α’ 55) και 14 Μαρτίου 2020 (Α’ 64) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, τις, σε εφαρμογή αυτών, εγκυκλίους και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, σε συνεδρίαση, διά τηλεδιάσκεψης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε., ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της, κ. Δημητρίου Παπαστεργίου, Δημάρχου Τρικκαίων και υπό την προεδρία του.

Κατά τη συνεδρίαση παρέστησαν οι Δήμαρχοι: Αναστασιάδης Φίλιππος Παγγαίου, Αποστολόπουλος Ηλίας Παπάγου-Χολαργού, Ερωτόκριτος Μιχαήλ Ηρωικής Νήσου Κάσου, Ιωακειμίδης Γεώργιος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κακαλή Μαρία Αγίου Ευστρατίου, Καλογιάννης Απόστολος Λαρισσαίων, Κάρναβος Δημήτριος Καλλιθέας, Κουκάς Κωνσταντίνος Μυκόνου, Κυρίζογλου Λάζαρος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κωνσταντέλλος Γρηγόριος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Λυμπέρης Ιωάννης Ήλιδας, Μαλούτας Λάζαρος Κοζάνης, Μελετίου Νικόλαος Ασπροπύργου, Παπαναστασίου Γιώργος Αγρινίου, Τσιρογιάννης Χρήστος Αρταίων, Υδραίου Μερώπη-Σπυριδούλα Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Χρυσάφης Αλέξανδρος Σερρών και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος Ξάνθης, Καφαντάρης Δημήτριος Πύλου-Νέστορος, Μαυραγάνης Αλέξιος Βριλλησίων, Μουράτογλου Ιωάννης Έδεσσας, Μπαρμπάκος Ευάγγελος Καλλιθέας, Μπίρμπας Δημήτριος Αιγάλεω, Τεντόμας Χρήστος Αθηναίων, Τζιαχρήστας Δημήτριος Δομοκού, Τσιάμης Ιωάννης Ορχομενού, Τσιαντής Δημήτριος Λίμνης Πλαστήρα, Τσιμπανάκος Δημήτριος Βόλου.

Απόντες οι Δήμαρχοι: Κουκοδήμος Κωνσταντίνος Κατερίνης, Μπακογιάννης Κώστας Αθηναίων.

Αφού διαπιστώθηκε η απαρτία του Σώματος και γενομένης συζητήσεως, πάρθηκε η παρακάτω απόφαση: ……………………………………………………………………………………………………………………….

Απόφαση 614η

ΘΕΜΑ: Παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο: «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αφού άκουσε εισήγηση από τον κ. Ε. Χαρχαλάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, καθώς και υπολοίπων μελών του ΔΣ και δει του κ. Κ. Κουκά, Δημάρχου Μυκόνου υπό τον επιπλέον ρόλο του ως εκπροσώπου της ΚΕΔΕ στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με το ανωτέρω νομοσχέδιο,

ύστερα από διαλογική συζήτηση

Αποφασίζει ομόφωνα

Εγκρίνει τις Παρατηρήσεις της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο: «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις», ως κάτωθι:

Επί του άρθρου 6:

Στην παρ. 1 στο σημείο (α) να διαγραφούν οι λέξεις «οικονομικά βιώσιμη». Η οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη των λιμένων αποτελεί οπωσδήποτε στόχο αλλά δεν δύναται να αποτελεί όρο για την χρηματοδότηση λιμενικών έργων. Τα περισσότερα λιμάνια της Χώρας κυρίως στα μικρά νησιά δεν πληρούν όρους οικονομικής βιωσιμότητας, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη στην χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης και αναβάθμισής τους.

Στην παρ. 2 να συμπεριληφθούν και οι μελέτες μετά τη λέξη «έργα».

Στην παρ. 3 να υπάρξει ρητή αναφορά για την αρχική χρηματοδότηση του Προγράμματος με δέσμευση συγκεκριμένου ποσού για το 1ο έτος εφαρμογής του. Επίσης να προβλεφθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του προγράμματος και από κοινοτικούς πόρους καθώς και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην παρ. 4 να προβλεφθεί ρητά ο ενεργός ρόλος των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων στην διαδικασία υποβολής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα «Νέαρχος» και να διευκρινιστεί ότι οι δικαιούχοι φορείς που δεν διαθέτουν τεχνική επάρκεια μπορούν να αξιοποιούν τις προβλέψεις των άρθρων 2,3 και 4 του Ν.4674/2020.

Επί του άρθρου 7:

Στην παρ. 4 να προσδιοριστεί χρονικά και με ακρίβεια η πρώτη εφαρμογή του προγράμματος χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Επί του άρθρου 12:

Στα όργανα συντονισμού και διαχείρισης του προγράμματος «Νέαρχος» να προβλεφθεί ρητά η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ δι ́ εκπροσώπου του Δ.Σ. ή/και της Επιτροπής Νήσων.

Επί του άρθρου 19:

Να συμπληρωθεί διάταξη που να επιλύει το σοβαρό ζήτημα που δημιούργησαν οι δασικοί χάρτες σε λιμενικές υποδομές ανά την Ελλάδα, με τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων ως «δασικών». Πρόκειται για άκρως σοβαρό ζήτημα που δημιουργεί τεράστια και ανυπέρβλητα προβλήματα στις διαδικασίες νομιμοποίησης λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστική η περίπτωση του κεντρικού λιμένα Κυθήρων «Διακόφτι» που στο σύνολό του εμφαίνεται στους δασικούς χάρτες ως «δασικό» (!). Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία νομιμοποίησης κωλύεται, η μίσθωση του επί του λιμένος ΚΥΕ απαγορεύεται κ.λπ. Το μείζον αυτό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί οριστικά και προτείνεται η προσθήκη της εξής διάταξης:

«Λιμένες, λιμενοβραχίονες, αλιευτικά καταφύγια και λιμενικές εν γένει εγκαταστάσεις καθώς και κτιριακές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των παραπάνω υποδομών που έχουν κατασκευαστεί από οποιονδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης με εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέχρι και την δημοσίευση του παρόντος Νόμου, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής ή γενικής δασικής και πολεοδομικής διάταξης, εξαιρούνται από τις διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, υποβολής προτύπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων καθώς και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 3 παρ. 6 του Ν.998/1979 όπως ισχύει. Η υπαγωγή των εγκαταστάσεων αυτών στις διατάξεις του παρόντος άρθρου γίνεται με διαπιστωτική πράξη των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν αίτησης του φορέα διαχείρισης της εγκατάστασης που συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφα των τεχνικών μελετών και από τοπογραφικό διάγραμμα της εγκατάστασης νομίμως θεωρημένο ως προς την ακρίβειά του από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία».

Αντίστοιχου χαρακτήρα διατάξεις σχετικά με το νομίμως υφιστάμενο δημοσίων υποδομών (ακόμα και εντός δασικών περιοχών) είναι π.χ.:

  • –  Το άρθρο 34 του Ν.4179/2013
  • –  Το άρθρο 52 παρ. 14 του Ν.4280/2014

    Επί του άρθρου 25:

    Για οποιαδήποτε διαδικασία παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου, πυθμένα και υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και όχθης πλεύσιμου ποταμού να προβλεφθεί ρητά η υποχρέωση λήψης σύμφωνης γνώμης του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

    Το συγκεκριμένο άρθρο, ωστόσο, περιέχει πάρα πολλές διατάξεις που χρήζουν περαιτέρω διαβούλευσης η οποία απαιτεί χρόνο. Το Δ.Σ. ζητεί το εν λόγω άρθρο να αποσυρθεί από το παρόν Σ/Ν και επανέλθει αργότερα μετά από εξαντλητική διαβούλευση με τους νησιωτικούς Δήμους.

    Επί του ίδιου θέματος εγκρίνει τις προτάσεις του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Κουκά Κωνσταντίνου ως κάτωθι:

    Άρθρο 6: Χρηματοδότηση έργων δημόσιου χαρακτήρα – πρόγραμμα «Νέαρχος»

    Παρ. 2 περίπτωση α) προτείνεται η αναδιατύπωση ως εξής:

    «(α) λιμενικές υποδομές συμπεριλαμβανομένων των υποδομών ασφαλούς διαχείρισης πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων [Κανονισμός 2004/725/ΕΚ, Οδηγία 2005/65/ΕΚ], εφαρμογής της Συμφωνίας Schengen [Κανονισμός (ΕΕ)2017/2226] και πλοίων υποδομών διευκόλυνσης της παροχής λιμενικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων λυόμενων οικίσκων και κατασκευών».

Άρθρο 25: Επιχειρήσεις ναυπήγησης, επισκευής, μετατροπής και συντήρησης ξύλινων παραδοσιακών σκαφών και εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση άρθρων 14 και 16α ν. 2971/2001

Παρ. 7 περίπτωση δ) προτείνεται η αναδιατύπωση ως εξής:

«7. Κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εφαρμόζονται οι κείμενες κατά περίπτωση διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αν δεν προβλέπεται περιβαλλοντική αδειοδότηση, για την παραχώρηση διατυπώνουν τη γνώμη τους και οι εξής συναρμόδιοι φορείς: […] δ) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για έργα σε λιμένες σε λίμνες, λιμνοθάλασσες και ποταμούς, καθώς και για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου με σκοπό την προστασία επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών και για την ίδρυση και εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και για κάθε άλλο θέμα αρμοδιότητάς του».

Παρ. 8 προτείνεται η μείωση της προθεσμίας ως εξής:

«8. Για την έγκριση της οριστικής μελέτης του έργου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, εφόσον η τελευταία γνώμη δεν διατυπώθηκε κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Για παραδοσιακούς οικισμούς απαιτείται και σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι ανωτέρω γνώμες διατυπώνονται μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την υποβολή σε αυτούς πλήρους φακέλου».

Παρ. 9 προτείνεται η μείωση της προθεσμίας ως εξής:

«9. Η Κτηματική Υπηρεσία, μετά τη διενέργεια αυτοψίας, υποχρεούται να συντάσσει προς τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την κατάθεση σε αυτήν της αίτησης και του πλήρους φακέλου, εισηγητική έκθεση στην οποία καθορίζεται το αντάλλαγμα της παραχώρησης σύμφωνα με το άρθρο 16Α».

Παρ. 10 προτείνεται η μείωση της προθεσμίας ως εξής:

«10. Η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την παραλαβή της εισηγητικής έκθεσης και του φακέλου, προβαίνει στη σύνταξη σχεδίου απόφασης παραχώρησης».

Προτείνεται η αναδιατύπωση του άρθρου 16Α Στην παρ. 3 του άρθρου 16Α ΌΠΟΥ προστίθεται περ. η’ ως εξής:

«Άρθρο 16Α Αντάλλαγμα χρήσης – αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης

«1. Το αντάλλαγμα χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου, πυθμένα και υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού για τις χρήσεις των άρθρων 11, 12, 13, 13Α, 14 και 16, καθώς και η αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης των χώρων αυτών, καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για την παραχώρηση οργάνου κατόπιν της γνώμης του οικείου Δήμου με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: […]».

«2. Η Τιμή Βάσης για κάθε γεωγραφική περιοχή καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν της γνώμης του οικείου Δήμου. Για τον καθορισμό της τιμής βάσης λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές και μισθωτικές αξίες των πλησιέστερων ακινήτων εκάστης γεωγραφικής περιοχής».

……………………………………………………………………………………………………

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ε.Δ.Ε.

Ιωάννης Καραγιάννης

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε.Δ.Ε.

Δημήτριος Καφαντάρης

Δημοτικός Σύμβουλος Πύλου-Νέστορος

 

Δείτε την Απόφαση

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο