Σαουδική Αραβία: Κόλαση για 100.000 εργαζομένους η φουτουριστική πόλη Nέομ
Ομαδικοί βιασμοί, αυτοκτονίες, δυστυχήματα στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας
Το όραμα του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η περιβόητη πόλη Νέομ, έχει ήδη σπιλώσει πολύ τη φήμη της με καταγγελίες για ομαδικούς βιασμούς, αυτοκτονίες και αναφορές για τραγικά δυστυχήματα στην άσφαλτο. Χαρακτηρισμένη ως φουτουριστική πόλη-κράτος με εκθαμβωτική αρχιτεκτονική, συμπεριλαμβανομένων παράλληλων ουρανοξυστών μήκους 106 μιλίων, ψηλότερων από το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, η Νέομ βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο τελευταίος θέλει να μετατρέψει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του σε μια σύγχρονη οικονομία, που στηρίζεται και σε άλλους άξονες, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal. Ωστόσο, για τους 100.000 εργάτες και υπαλλήλους του αυτό το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στον κόσμο μοιάζει με δυστοπία. Πολλοί εξ αυτών έχουν αναφέρει περιστατικά ομαδικού βιασμού και αυτοκτονίας, απόπειρες δολοφονίας και διακίνηση ναρκωτικών στον χώρο όπου εκτείνεται το φουτουριστικό έργο και προορίζεται να καλύψει μια περιοχή στο μέγεθος της Μασαχουσέτης.
Εργάτες σε έναν από τους καταυλισμούς μεταναστών εργαζομένων διοργάνωσαν βίαιη διαμαρτυρία, απογοητευμένοι από το συσσίτιο.
Πέρυσι, ένας σύμβουλος επιχειρήσεων της McKinsey έχασε τη ζωή του σε μετωπική σύγκρουση τη νύχτα, αν και το προσωπικό ασφαλείας είχε προειδοποιήσει τη διοίκηση της Νέομ για τον κίνδυνο της νυχτερινής οδήγησης. Εργάτες σε έναν από τους καταυλισμούς μεταναστών εργαζομένων διοργάνωσαν βίαιη διαμαρτυρία, απογοητευμένοι από το συσσίτιο. Παιδιά ηλικίας 8 ετών έχουν συλληφθεί να οδηγούν φορτηγά. Νυν και πρώην εργαζόμενοι λένε ότι τα περιστατικά δείχνουν τι μπορεί να πάει στραβά όταν τόσο πολλοί άνθρωποι διαφορετικής προέλευσης φθάνουν σε ένα απομονωμένο σημείο του κόσμου με στόχο να οικοδομήσουν ένα υπερφιλόδοξο έργο σε ένα μη ρεαλιστικό επιθετικό χρονοδιάγραμμα, και δημιουργείται άτσαλα μια πόλη χωρίς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων της.
Ισως το εργαλείο για να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο να σχετίζεται με το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η αρμόδια διοικητική αρχή όρισε τη Σαουδική Αραβία οικοδέσποινα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2034, ενώ με την προοπτική αυτή εντός της Νέομ θα οικοδομηθεί ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα για τη διοργάνωση. Ενόψει αυτού του έργου, θα διεξαχθεί και λεπτομερέστατος έλεγχος, όπως επισημαίνει η WSJ. Η Νέομ έχει κάνει μια προσπάθεια να θέσει υψηλά πρότυπα για τη στέγαση των εργατών, σύμφωνα με τα λεγόμενα πρώην και νυν υπαλλήλων, διότι έχει επίγνωση της αρνητικής δημοσιότητας γύρω από μεγάλα κατασκευαστικά έργα στον Κόλπο. Το 2022 το Κατάρ, συγκεκριμένα, είχε φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. «Η προστασία της ευζωίας όσων εργάζονται επιτόπου είναι ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε εκπρόσωπος της πόλης. Πρόσθεσε ότι οι εργολάβοι και τα τρίτα μέρη πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα ευζωίας της Νέομ, η οποία ερευνά τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές στον χώρο εργασίας, καθώς και οποιεσδήποτε συναφείς καταγγελίες. Το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας ακολουθεί διεθνείς προδιαγραφές και ελέγχεται από το Βρετανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προσέθεσε. Τέλος, οι υπερβάσεις κόστους, η εναλλαγή προσωπικού και η κουλτούρα του εκφοβισμού και της παρενόχλησης επιφέρουν πλήγματα στο έργο, σημείωσε η Wall Street Journal. Ο διευθύνων σύμβουλος της Νέομ αποχώρησε ξαφνικά τον Νοέμβριο και μετά, άλλα δύο ανώτερα στελέχη, που είχαν κατονομαστεί σε άρθρο στην εφημερίδα σχετικά με την ανάρμοστη συμπεριφορά στον χώρο εργασίας.