Σχέδιο για τα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια
Δεκαπέντε θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπό το συντονισμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), αναμένεται να εκπονήσουν στρατηγικό σχέδιο για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια.
«Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι φέτος η πρώτη στην Ευρώπη σε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται περιστατικά ελονοσίας, αποδεικνύει ότι τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών-σκνιπών είναι ανεπαρκή. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνουν στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τα ατομικά μέτρα προστασίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση στοχευμένων και αποτελεσματικών ψεκασμών, είναι η ύπαρξη επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας και εστιών παραγωγής κουνουπιών, προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου, για εκδήλωση κρουσμάτων από μεταδιδόμενους με κουνούπια λοιμογόνους παράγοντες (πλασμώδια της ελονοσίας και ιός του Δυτικού Νείλου).
Κρούσματα στην Ελλάδα – 15 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών και έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 158 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 97 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και τα 61 είχαν ήπιες εκδηλώσεις.
Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. «Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2019, έως τις 29 Αυγούστου, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί και σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία και Τουρκία.
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ