Στο Ισραήλ βρήκαν τρόπο να παρασκευάζουν ποιοτικό αλεύρι από κατσίγαρο ελιάς
Μόλις το 15% της ελιάς χρησιμοποιείται για την παρασκευή ελαιολάδου, με το υπόλοιπο 85% να απορρίπτεται ως απόβλητα. Ωστόσο, η ισραηλινή start-up PhenOlives έχει ανοίξει νέους δρόμους στη βιομηχανία με την ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογίας που αξιοποιεί αυτά τα απόβλητα. Αντί να αφήνονται να οξειδωθούν και να γίνουν τοξικά, η PhenOlives μετατρέπει τον πυρήνα της ελιάς σε αλεύρι υψηλής ποιότητας για τη βιομηχανία τροφίμων.
Tο ελαιόλαδο είναι μεγάλη αγορά, με πάνω από 3 εκατ. τόνους παραγωγή ετησίως. Πάραυτα, ο τομέας είναι εξαιρετικά σπάταλος: για την παραγωγή ελαιολάδου χρησιμοποιείται μόνο το 15% του καρπού. Τα εναπομείναντα ημιστερεά απόβλητα που είναι γνωστά ως κατσίγαρος οξειδώνονται γρήγορα, γίνονται τοξικά και ως επί το πλείστον πετιεται.