Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είπε στο ποίμνιό του να μην ακούν όσα τους λένε «ότι έχουν πάει στο φεγγάρι, ή ότι υπάρχουν άλλοι πλανήτες». Δεν το είπε ένας αγράμματος παπάς του χωριού της δεκαετίας του ’50, αλλά ένας απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών…
«Δεν υπάρχει άλλος πλανήτης σε όλο τον κόσμο τον ουράνιο, από αυτό τον πλανήτη που κατοικούμε εμείς. Μην ακούτε τι σας λένε, ότι έχουν πάει στο φεγγάρι, ή ότι υπάρχουν άλλοι πλανήτες». Αυτά είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος στο εκκλησίασμα κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του. Διευκρινίζοντας πως δεν είναι δικό του το επιστημονικό (;) συμπέρασμα, αλλά πως του τηλεφώνησε για να του το αποκαλύψει διαπρεπής επιστήμονας του οποίου το όνομα του διαφεύγει. «Ο συνομιλητής μου, είπε ότι τα συμπεράσματα των νέων επιστημόνων δεν έχουν κατατεθεί ακόμα» για να μην δημιουργηθεί σύγχυση, είπε ο κ. Ανθιμος, όμως «μεγάλοι επιστήμονες λένε ότι σε όλο το σύμπαν τίποτα άλλο δεν υπάρχει σαν τον πλανήτη της Γης. Όλοι ομιλούν για τον άλλον κόσμον τον ουράνιον που θα πάμε στο μέλλον. Αυτά, λέει εκείνος, είναι ανυπόστατα και ανύπαρκτα». Και άφησε την ίδια στιγμή να εννοηθεί πως τα λόγια του… διαπρεπή τον βρίσκουν μάλλον σύμφωνο. Πως δηλαδή ο Δημιουργός δεν ήταν τόσο γενναιόδωρος όσο νομίζαμε τη μέρα που έφτιαξε τον κόσμο και τον περιόρισε σε έναν μόνο πλανήτη, τη Γη μας.
Αν δεν υπήρχε το βιντεάκι, θα έλεγα πως βάζουν λόγια στο στόμα του Παναγιώτατου, λόγια που δεν ειπώθηκαν, για να τον εκθέσουν. Ομως το βιντεάκι υπάρχει (εδώ), έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και επιβεβαιώνει πως έτσι ακριβώς τα είπε. Οχι ένας αγράμματος παπάς του χωριού (από εκείνους που λειτουργούσαν πριν από δεκαετίες και που πριν χειροτονηθούν ήταν γεωργοί ή κτηνοτρόφοι), αλλά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο οποίος είναι και απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι δηλαδή ένας μορφωμένος άνθρωπος.
Σπουδαίο εφόδιο η επιστημονική μόρφωση, δεν κρύβω όμως πως αντιμετωπίζω πάντα με καχυποψία τους ιερωμένους που μπλέκουν στα κηρύγματά τους την επιστήμη. Κυρίως επειδή τα συμπεράσματά τους είναι κάθε άλλο παρά επιστημονικά. Πώς θα μπορούσαν να είναι επιστημονικά, όταν η θρησκεία βάζει όρια που η επιστήμη δεν μπορεί να έχει; Όταν ο ιερέας ξεκινάει και καταλήγει σε ένα αδιαμφισβήτητο για εκείνον δόγμα, τον θείο λόγο, ενώ ο επιστήμονας πάντα αμφισβητεί και ερευνά;
Οπως και αν έχει, εδώ, στο κήρυγμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, νομίζω πως γίνεται κάτι περίεργο: Αμφισβητούνται και ο θείος λόγος, που λέει πώς ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν το οποίο εκτός από τη Γη έχει και τα αστέρια του (έτσι δεν μας είχαν μάθει;), και η επιστήμη που έπειτα από αιώνες ερευνών έχει φτάσει σε πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα για το σύμπαν και τους πλανήτες του. Μεγάλη σύγχυση. Και για τον διαπρεπή επιστήμονα, και για τον Παναγιώτατο…
Τι να πει και το εκκλησίασμα, που όταν τα βράδια θα γυρίζει τα μάτια του προς τον έναστρο ουρανό θα νομίζει πως παίζει στο «Truman show»; Σε εκείνη την ταινία όπου ο ήρωάς της συνειδητοποιεί πως όλη τη ζωή του την έζησε μέσα σε ένα στούντιο όπου τα πάντα, ό,τι εκείνος θεωρούσε πραγματικό κόσμο, ήταν αποτέλεσμα ειδικών εφέ;