Advertisement

Τα 40 πράγματα που ίσως δεν μάθατε ποτέ για τον Τιτανικό

Η αυταπάρνηση του άγγλου ιερέα, ένα μακάβριο δείπνο αξίας 12.000 δολαρίων, το διπλό φιλμάκι με την ερωτική σκηνή της Κέιτ Γουίνσλετ και άλλες ιστορίες που στοιχειώνουν τη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία όλων των εποχών και το ανέβασμά της στη μεγάλη οθόνη

621

Μπορεί να είδατε το φιλμ του Τζέιμς Κάμερον με την Κέιτ Γουίνσλετ και τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, για το τραγικό ναυάγιο του περήφανου πλοίου που χάθηκε στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, τέτοιες μέρες πριν από 104 χρόνια, στις 15 Απριλίου του 1912 παρασύροντας στον υγρό του τάφο 1.517 άντρες, γυναίκες και παιδιά. Μπορεί να έχετε δει και κάποια ντοκιμαντέρ ή και άλλες ταινίες που βγήκαν μετά από εκείνο το ναυάγιο – μέχρι και φιλμ ναζιστικής προπαγάνδας προβλήθηκε το 1943.

Ομως μη θεωρήσετε πως τα ξέρετε όλα σχετικά με το συμβάν.

Αλλωστε μια ταινία, και μάλιστα αυτού του είδους, ποτέ δεν πρόκειται να εστιάσει σε όλα τα γεγονότα που συνέβησαν σε εκείνο το μοιραίο ταξίδι. Δεν είναι λίγα άλλωστε – αντίθετα, στα κατοπινά χρόνια γράφτηκαν πολλά για το συγκεκριμένο ναυάγιο. Από επιστημονικές αναλύσεις έως θεωρίες συνωμοσίας.

Το σίγουρο είναι αρκετά γεγονότα, όπως αποκαλύφθηκαν στα επόμενα χρόνια αναδεικνύουν μικρές, άγνωστες ιστορίες των επιβατών του «Τιτανικού», όπως και άλλα γεγονότα που είχαν να κάνουν με το πλοίο. Κάποια από αυτά -υπάρχουν χιλιάδες- είναι τα εξής:

1. Ο μόνος Ιάπωνας που επέζησε του ναυαγίου έχασε τη δουλειά του γιατί θεωρήθηκε δειλός επειδή δεν πέθανε με τους υπόλοιπους επιβάτες. Ακόμη και μετά το θάνατό του η οικογένειά του ήταν στιγματισμένη γιατί εξέθρεψε και ανέχτηκε στους κόλπους της έναν… δειλό.

2. Ενα εστιατόριο στο Χιούστον του Τέξας χρεώνει 12.000 δολάρια για ένα γεύμα με τα 10 πιάτα που βρίσκονταν στο μενού του «Τιτανικού» πριν βυθιστεί, σε ένα ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο-ακριβές αντίγραφο του εστιατορίου του πλοίου. Λίγο μακάβριο, δεν νομίζετε;

Το εστιάτοριο του Β’ καταστρώματος του «Τιτανικού» (Titanic Belfast/Facebook)

3. Μια συγκλονιστική πτυχή του δράματος: κανείς από τους μηχανικούς του πλοίου δεν σώθηκε, καθώς έμειναν στο μηχανοστάσιο για να διατηρήσουν την πρόωση του καραβιού και να δώσουν έτσι την ευκαιρία στους επιβάτες να γλυτώσουν.

4. Ο «Τιτανικός ΙΙ» ναυπηγείται ήδη και θα δρομολογηθεί μέσα στο 2016. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Κλάιβ Πάλμερ.

5. Οι πρώτες πληροφορίες για το ναυάγιο ήταν αντικρουόμενες. Σε μια εποχή που η τεχνολογία είχε γίνει θρησκεία και ο κόσμος ζούσε με την ανάμνηση του βικτωριανού μεγαλείου, πολλοί δυσκολεύονταν να πιστέψουν την απίστευτη καταστροφή. Κάποια πρωτοσέλιδα έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι οι επιβάτες διασώθηκαν. Μόνο μετά την άφιξη του «Καρπάθια» όπου είχαν επιβιβαστεί οι μοναδικοί επιζώντες άρχισαν οι εφημερίδες να αντιλαμβάνονται και να μεταδίδουν την τραγωδία.

6. Οι επιζήσαντες του ναυαγίου χρεώθηκαν 1 δολάριο τη λέξη για να στείλουν τηλεγράφημα στους οικείους τους από τη σωσίβια λέμβο. Κάποιος έδωσε το τελευταίο του δολάριο για να στείλει στη μητέρα του μία και μόνη λέξη: «Safe (Σώος)».

Μερικοί από τους διασωθέντες του ναυαγίου μέσα σε σωσίβια λέμβο (wikipedia)

7. Ενας ιερέας αρνήθηκε να μπει στη σωσίβια λέμβο και έμεινε στο πλοίο να εξομολογήσει και να δώσει άφεση αμαρτιών στους επιβάτες του πλοίου. Ηταν ο αιδεσιμότατος Ράσελ Ντέιβιντ Μπάιλς, από κάποια ενορία του Εσεξ.

8. Ενα εισιτήριο Α’ θέσης στον «Τιτανικό» θα κόστιζε σήμερα 100.000 δολάρια. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για να περάσει κανείς στον άλλο κόσμο…

Ρέπλικα της κεντρικής σκάλας, η οποία βρίσκεται στο μνημείο του «Τιτανικού» στην Ιρλανδία (Titanic Belfast/Facebook)

9. Ξέροντας πως θα γυρίσει μια γυμνή σκηνή με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, η Κέιτ Γουίνσλετ προσπάθησε να τον ξελογιάσει την πρώτη φορά που συναντήθηκαν για τον οσκαρικό «Τιτανικό» του Κάμερον. Ποιος θα ξελόγιαζε ποιoν αν συναντιόντουσαν σήμερα;

10. Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον τράβηξε κι εκείνος, εκτός από τον οπερατέρ της ταινίας, την ερωτική σκηνή με την Κέιτ Γουίνσλετ. Το 2011 το φιλμάκι αυτό πουλήθηκε σε μια δημοπρασία στην τιμή των 16.000 δολαρίων.

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Τιτανικός» (Titanic/Facebook)

11. Ενας από τους επιβάτες του «Τιτανικού» ντύθηκε γυναίκα για να επιβιβαστεί στις σωσίβιες λέμβους. Το 1912 η διαταγή «Πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά» ήταν κοινωνική επιταγή και όχι απόρροια κάποιου νόμου ή κανονισμού ναυσιπλοΐας.

12. Κόστισε 7 εκατομμύρια δολάρια να χτιστεί ο πραγματικός «Τιτανικός» και 200 εκατομμύρια για να γυριστεί ένα φιλμ για τη βύθισή του. Οι μεγαλύτερες απώλειες και τα μεγαλύτερα κέρδη συνδέθηκαν με αυτό το πλοίο.

Δραματικό στιγμιότυπο από την ταινία «Τιτανικός» του Κάμερον που τιμήθηκε με 11 Οσκαρ (Titanic/Facebook)

13. Στον πραγματικό Τιτανικό, οι μουσικοί έμειναν στο πλοίο μέχρι τη στιγμή που εκείνο βυθίστηκε και πήγαν μαζί του στο βυθό. Είναι αληθινά αδύνατο να φανταστεί κανείς τι ένιωθαν εκείνοι οι άνθρωποι…

14. Και κάτι για τους προληπτικούς και τους αλαφροΐσκιωτους: εάν αναδιατάξεις τα γράμματα «Τhe Titanic Disaster» (Η βύθιση του «Τιτανικού») δημιουργείται η φράση «Death, it starts in ice» (Ο θάνατος αρχίζει στον πάγο).

15. Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο δεν πέθανε στον «Τιτανικό». Η τελευταία σκηνή του φιλμ τον δείχνει να βυθίζεται στο νερό, ενώ η πρώτη σκηνή στο «Inception» του Κρίστοφερ Νόλαν (2010) τον δείχνει να περπατάει σε μία παραλία. Πολλοί λένε πως πρόκειται για παιχνίδι, για μια ταινία μέσα στην ταινία.

16. Οι βαρδιάνοι του «Τιτανικού» δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το παγόβουνο εξαιτίας ενός περίεργου αντικατοπτρισμού που εμφανίζεται στο κρύο νερό. Το μόνο που έβλεπαν μπροστά τους ήταν μια απέραντη παγωμένη θάλασσα.

Το παγόβουνο στο οποίο προσέκρουσε ο Τιτανικός (wikipedia)

17. Ο ΜακΚόλεϊ Κάλκιν, ο Τζόνι Ντεπ και ο Κρίστιαν Μπέιλ, προορίζονταν για το ρόλο του Τζακ Ντόουσον στον «Τιτανικό». Ταυτοχρόνως, για το ρόλο της Ρόουζ βολιδοσκοπήθηκαν μεταξύ άλλων και οι Τζένιφερ Ανιστον, Ούμα Θέρμαν, Γουινόνα Ράιντερ, Ντρου Μπάριμορ, Αντζελίνα Τζολί, Νικόλ Κίντμαν, Σαρλίζ Θερόν, Μαντόνα. Θα μπορούσατε να φανταστείτε ποτέ στο ρόλο του Τζακ τον ΜακΚόλεϊ Κάλκιν και σε αυτόν της Ρόουζ την… Μαντόνα;

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο και η Κέιτ Γουίνσλετ, οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας (Titanic/Facebook)

18. Ο «Τιτανικός» δεν είχε χαρακτηρισθεί «αβύθιστος» μέχρι τη στιγμή που βυθίστηκε. Στην πραγματικότητα ήταν πολύ λιγότερο «αβύθιστος» από πολλά πλοία που είχαν κατασκευαστεί μισό αιώνα νωρίτερα.

19. Ο ιδιοκτήτης του «Τιτανικού», Τζ. Π. Μόργκαν, επρόκειτο να συμμετάσχει στο παρθενικό ταξίδι του πλοίου αλλά ακύρωσε το εισιτήριό του την τελευταία στιγμή.

20. Οι φωτογραφίες του μοιραίου παγόβουνου που έστειλε στον υγρό του τάφο τον «Τιτανικό» δεν το δείχνουν ιδιαίτερα απειλητικό. Ισως γι αυτό, λένε οι κακές γλώσσες, ο καπετάνιος ακόμα και μετά την πρόσκρουση δεν θεώρησε πως συνέτρεχε λόγος να εκπέμψει SOS, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

21. Ενα ακόμη αξιοσημείωτο θύμα ήταν ο αμερικανός επιχειρηματίας, Μπένζαμιν Γκουγκενχάιμ. Την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν, ο ίδιος και ο βαλές του, Βίκτορ Τζίγκλιο, φόρεσαν τα βραδινά τους ρούχα και ο Γκουγκενχάιμ φέρεται να είπε: «Τώρα έχουμε ντυθεί κατάλληλα για να πάμε στον πάτο». Στη συνέχεια έκατσε σε μια ξαπλώστρα, άναψε το πούρο του και ήπιε το κονιάκ του σαν να μην συνέβαινε τίποτα.

22. Στους επιβάτες της πρώτης θέσης είχε δοθεί ένα βιβλίο μουσικής που περιλάμβανε 352 τραγούδια. Οι μουσικοί του πλοίου όφειλαν να τα γνωρίζουν σε περίπτωση που κάποιος επιβάτης ζητούσε να του παίξουν.

23. Πάνω στο πλοίο βρίσκονταν εννέα σκυλιά, από αυτά διασώθηκαν μόνο δύο: ένα πομεράνιαν και ένα πεκινουά.

24. Ο τελευταίος άνθρωπος που επέζησε από το ναυάγιο και βρισκόταν ακόμη εν ζωή ήταν η Μιλβίνα Ντιν, η οποία πέθανε στις 31 Μαΐου 2009, σε ηλικία 97 ετών. Οταν συνέβη το ναυάγιο ήταν μόλις δύο μηνών.

25. Το παγόβουνο είχε περίπου 30 μέτρα ύψος και προήλθε από έναν παγετώνα της Γροιλανδίας.

26. Μόλις 37 δευτερόλεπτα μεσολάβησαν μεταξύ της παρατήρησης του παγόβουνου και της σύγκρουσης.

Φωτογραφία της εποχής με έναν μικρό να διαλαλεί την πρώτη είδηση των εφημερίδων, την επομένη του ναυαγίου

27. Το πλοίο έλαβε έξι προειδοποιήσεις για παγόβουνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

28. Στις αποθήκες του πλοίου υπήρχαν 20.000 μπουκάλια μπίρας, 1.500 μπουκάλια κρασιού και 8.000 πούρα – όλα για τους επιβάτες της πρώτης θέσης.

29. Στους επιβαίνοντες βρίσκονταν 26 ζευγάρια που έκαναν το ταξίδι του μέλιτος.

30. Το πλήρωμα του πλοίου SS Californian επικρίθηκε έντονα επειδή θεωρήθηκε ότι αγνόησε τα σήματα κινδύνου του Τιτανικού. Αργότερα βυθίστηκε από ένα γερμανικό υποβρύχιο.

31. Βρέθηκαν μόνο 306 πτώματα. Οι νεκροί μεταφέρθηκαν στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας. Στο Ναυτικό Μουσείο υπάρχει ένα ειδικό τμήμα στο οποίο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων της τραγωδίας.

32. Το τελευταίο δείπνο που σερβιρίστηκαν εκείνο το μοιραίο βράδυ οι επιβάτες της πρώτης θέσης αποτελούνταν από 11 διαφορετικά πιάτα.

33. Χρειάστηκαν είκοσι άλογα για να μεταφέρουν την κύρια άγκυρα του πλοίου κατά την κατασκευή του.

34. Κατά την 26μηνη κατασκευή του πλοίο στο Μπέλφαστ καταγράφηκαν 246 τραυματισμοί και δύο θάνατοι.

35. Περίπου 100.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην καθέλκυση του πλοίου στις 31 Μαΐου 1911.

36. Ο Τιτανικός έκανε δύο στάσεις μετά την αποχώρηση από το Σαουθάμπτον – σε Σερμπούργκ της βόρειας Γαλλίας, και το Κουίνσταουν στην Ιρλανδία. Αυτή είναι η τελευταία γνωστή φωτογραφία του – στις ακτές ακόμα της Ευρώπης – προτού βυθιστεί.

37. Από τα 885 μέλη του πληρώματος, μόλις 23 ήταν γυναίκες. Οι 699 επιβιβάστηκαν στο Σαουθάμπτον και τέσσερις στους 10 ήταν κάτοικοι της πόλης.

38. Ο Τζον Τζέικομπ Αστορ Δ’, ήταν ο πλουσιότερος επιβάτης του πλοίου. Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι όταν ο Τιτανικός χτύπησε στο παγόβουνο, είπε χαριτολογώντας σε έναν σερβιτόρο: «Ζήτησα πάγο, αλλά αυτό παραπάει».

39. Οι μουσικοί έπαιζαν επί δύο ώρες και πέντε λεπτά μέχρι που το πλοίο βυθίστηκε.

 

40. Το κύριο τραγούδι της ταινίας του Κάμερον – «My heart will go on» με την Σελίν Ντιόν ήταν το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις το 1998.

Πηγή Protagon
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο