Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί ρινική καταρροή ή συμφόρηση (μερικές φορές και τα δύο την ίδια ημέρα), υγρά μάτια, πονόλαιμο και, ίσως, βήχα. Το σώμα σας είναι πιθανό να πονά, θα είστε κουρασμένοι και προφανώς θα ανεβάσετε πυρετό. Η γρίπη είναι πολύ πιο εξουθενωτική από ένα βαρύ κρυολόγημα.
Όπως οι περισσότερες μολυσματικές ασθένειες, η εποχική γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτική: Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα φτάρνισμα για να στείλει τον ιό της γρίπης στον αέρα, όπου οποιοσδήποτε βρίσκεται σε κοντινή απόσταση μπορεί να τον εισπνεύσει και η συνέχεια είναι γνωστή.
Πότε είναι η περίοδος της γρίπης;
Η εποχική γρίπη αρχίζει συνήθως το φθινόπωρο (αρχές Οκτωβρίου περίπου) και διαρκεί όλον το χειμώνα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό PLoS Pathogens έδειξε ότι οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται πιο εύκολα το χειμώνα, όταν ο αέρας είναι ψυχρός και ξηρός.
Για πόσο καιρό είναι μεταδοτική;
Η γρίπη είναι μεταδοτική
1 ημέρα ΠΡΙΝ και
5-7 ημέρες ΜΕΤΑ την έναρξή της
Τα μικρά παιδιά, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι άνθρωποι με ανίατη ασθένεια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη γρίπη. Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.
Ο μοναδικός καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο της εποχικής γρίπης και των δυνητικά σοβαρών επιπλοκών της είναι να εμβολιάζεστε κάθε χρόνο, αλλά οι καλές συνήθειες υγείας όπως η αποφυγή ασθενών που είναι άρρωστοι, το να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε και το να πλένετε συχνά τα χέρια σας μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει η εξάπλωση μικροβίων και να προλάβετε αναπνευστικές ασθένειες όπως η γρίπη. Υπάρχουν επίσης αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την πρόληψή της.
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τη γρίπη και να σταματήσετε την εξάπλωση μικροβίων.
Αποφύγετε την πολυκοσμία και την επαφή με ασθενείς, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Στο βαθμό που είναι εφικτό, αποφεύγουμε την πολυκοσμία, π.χ. τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον κινηματογράφο ή το θέατρο. Αντίθετα επιλέγουμε δραστηριότητες εξωτερικού χώρου, όπως βόλτες στην εξοχή ή αθλητικές δραστηριότητες εξωτερικού χώρου.
Επίσης, εάν εσείς ή τα παιδιά είστε κρυωμένοι ή νιώθετε πως σας “τριγυρίζει” μια ίωση, αποφύγετε την επαφή με ηλικιωμένους ανθρώπους ή ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.
Εάν ανήκετε εσείς σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να φοράτε τη χειρουργική μάσκα σε χώρους με συγχρωτισμό και να θυμάστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας μέσα στη μέρα.
Τέλος, εάν στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο έχει έξαρση κρουσμάτων, εάν είναι εφικτό κρατήστε το παιδί στο σπίτι.
Μην ξεχνάτε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής
“Να καθαρίζετε σωστά τα χέρια σας και τα κοινόχρηστα αντικείμενα που σας περιβάλλουν. Τα χέρια επιμολύνονται κατά την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, τις κοινωνικές συναναστροφές και τις χρηματικές συναλλαγές. Το πλύσιμο των χεριών συχνά θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τα μικρόβια. Βεβαιωθείτε ότι το σχολείο του παιδιού τηρεί τους κανόνες υγιεινής, καθαρίζει τα κοινόχρηστα παιχνίδια, παρέχει άμεση πρόσβαση σε νερό σαπούνι και εκπαιδεύει τους μαθητές για την χρήση τους”.
Επιστρέφοντας στο σπίτι, αλλάζουμε ρούχα και βγάζουμε τα παπούτσια.
Δεν αγγίζουμε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και στο στόμα με τα χέρια.
Μειώνουμε ή αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση, οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης, της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Οι ουσίες αυτές δρουν απευθείας στο επιθήλιο της αναπνευστικής οδού, αλλοιώνοντας τις ιδιότητες του φυσιολογικού επιθηλίου και την αμυντική του ικανότητα. Γι’ αυτό, οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από την γρίπη και τις επιπλοκές της.