Το 98% των Ευρωπαίων αναπνέουν αέρα μολυσμένο πάνω από το επιτρεπτό
Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη ζούμε σε πόλεις όπου τα επίπεδα λεπτών σωματιδίων είναι υψηλότερα από το όριο του ΠΟΥ
Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη ζούμε σε μολυσμένες πόλεις, όπου τα μέσα ετήσια επίπεδα λεπτών σωματιδίων είναι υψηλότερα από το συνιστώμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν όλοι στην ήπειρο αναπνέουμε κακό αέρα που έχει αποδειχθεί θανατηφόρος.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών και καρδιακών παθήσεων και μειώνει το προσδόκιμο ζωής.
«Με τα υπάρχοντα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πολλοί άνθρωποι [αρρωσταίνουν]. Γνωρίζουμε ότι η μείωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνει αυτούς τους αριθμούς», δήλωσε ο Μαρκ Νιούιβενχουισεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal).
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δεδομένων Δημοσιογραφίας και η Deutsche Welle ανέλυσαν δορυφορικά δεδομένα από την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) και διεπίστωσαν πως το 2022, σχεδόν όλοι στην Ευρώπη – το 98% των ανθρώπων – ζούσαν σε περιοχές όπου η συγκέντρωση των λεπτών σωματιδίων, που συνήθως συντομεύονται ως PM 2,5, ήταν πάνω από το όριο που είχε θέσει ο ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ συνιστά η ετήσια μέση συγκέντρωση ρύπανσης από μικροσωματίδια να μην υπερβαίνει τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Τα επίπεδα ρύπανσης διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή στην Ευρώπη. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε μέρη της Κεντρικής Ευρώπης, στην κοιλάδα του Πάδου στην Ιταλία και σε μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές, όπως η Αθήνα, η Βαρκελώνη και το Παρίσι.
Η ανάλυση δείχνει ότι οι πιο μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης φθάνουν τις μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM 2,5 περίπου 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Εχουν αναφερθεί υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης για μεμονωμένες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά αυτή η νέα ανάλυση δεδομένων προσφέρει μια πρώτη πανευρωπαϊκή σύγκριση της ρύπανσης σε διαφορετικές περιοχές.
Η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη είναι γενικά καλύτερη από ό,τι σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Σε πόλεις της βόρειας Ινδίας, όπως το Νέο Δελχί, το Βαρανάσι και η Αγκρα, για παράδειγμα, οι μέσες τιμές PM 2,5 μπορεί να φτάσουν έως και 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στην Ευρώπη, τα δεδομένα δείχνουν επίπεδα ρύπανσης έως και 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Αλλά ακόμη και σε συγκριτικά χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης, η ρύπανση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων.
Πηγή: DW