Το άλσος με τα αρχαία στο Καψάλι
Μία σειρά από πρόσφατες φωτογραφίες, που δημοσιοποίησε ο επιμελής παρατηρητής της περιοχής Γ. Σάμιος, έδωσε την αφορμή γι΄ αυτό το δημοσίευμα. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, αποκαλύφθηκε ένας ακόμη κιονίσκος και μία πυραμιδοειδής είσοδος στο γνωστό τούνελ κάτω από το αλσύλλιο. Ασφαλώς και είναι ορθές οι παρατηρήσεις ότι πρέπει να ενδιαφερθεί η αρχαιολογική υπηρεσία, απλά όμως να επισημάνουμε σε όσους όψιμα ανακάλυψαν την …Ατλαντίδα ότι αυτή εδώ η εφημερίδα αποκάλυψε το θέμα σε όλη του τη διάσταση εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Για να μην πέφτουν σήμερα από το σύννεφα μερικοί….
Συγκεκριμένα είχαμε αποκαλύψει τότε με φωτογραφία-καρτ ποστάλ του Ελευθερουδάκη από τα τέλη του 19ου αι ότι εκεί υπήρχε ένα πενταγωνικό κτίσμα, που λέγεται ότι αναγόταν στην ενετοκρατία και είχε ένα σιντριβάνι στο οποίο έτρεχε συνεχώς νερό (το λεγόμενο νερό της Αφροδίτης από αγαλματίδιο της θεάς που υπήρχε εκεί). Το κτήριο αναφερόταν ως χώρος αναψυχής σύμφωνα με μαρτυρίες (η φωτογραφία ανήκε στην κυρία Βέτα Γ. Καλλιγέρου). Είχαμε και αναφορά στους κιονίσκους (αρχαϊκούς;) και επαναφέραμε σχετικά αρκετές φορές το θέμα με τελευταία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Απλά από τα σύννεφα πέφτουν όσοι δεν διαβάζουν και δεν ενημερώνονται. (Όσο για την Αρχαιολογική φαίνεται να ασχολείται ακόμη με τη θέα της …αφαλάτωσης στην Παλιόπολη από μερικά χιλιόμετρα μακριά….)
Και για να κλείσουμε το θέμα προσωρινά, δεν θα έπρεπε να είχε γίνει μία σχετική έρευνα και, αν δεν υπάρχει εκεί κάτι αξιόλογο αρχαιολογικά, να αφήσουν το χώρο ελεύθερο προς αξιοποίηση από το Δήμο ή την Εγχώριο; Γιατί κανείς μας δεν είναι ειδικός, πρέπει όμως να έχουμε τη γνώμη των ειδικών πριν αρχίσουν οι ….προτάσεις ή οι διαμαρτυρίες.
Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ στο φύλλο Ιανουαρίου 2025