Το επώνυμο “Διακόπουλος”
Το επώνυμο Διακόπουλος είναι ένα από τα λίγα σχετικά επώνυμα στα Κύθηρα με την κατάληξη -όπουλος, χαρακτηριστική πελοποννησιακή κατάληξη επωνύμων.
Το Διακόπουλος των Κυθήρων δεν έχει, όπως θα δούμε στη συνέχεια, καμία σχέση με όμοια επώνυμα από άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπου είναι αρκετά διαδεδομένο, ούτε όμως προέρχεται ή έχει οποιαδήποτε σχέση με το Διακάκης, γνωστό επώνυμο και παρωνύμιο στα Κύθηρα (το Διακάκης προέρχεται από παρωνύμιο του Φαρδούλης, που εμφανίζεται στην περιοχή Ποταμού, όπου γίνεται επώνυμο· ως παρωνύμιο εμφανίζεται στην περιοχή Λειβαδίου).
Το επώνυμο Διακόπουλος εμφανίζεται σήμερα αποκλειστικά στην περιοχή του Καραβά, η πρώτη του όμως εμφάνιση είναι στον Ποταμό, όπου, το 18ο αι., εμφανίζεται αρχικά ως παρωνύμιο του επωνύμου Κορωναίος. Το επώνυμο αυτό είναι ένα επώνυμο- πυρήνας, το οποίο φθάνει στα Κύθηρα στις αρχές του 16ου αι., με την πτώση της Κορώνης στους Τούρκους, και αργότερα διασπάται σε σειρά άλλων επωνύμων, καθώς οι πολλές συνωνυμίες που εμφανίζονται σε κλάδους της οικογένειας δημιουργούν σύγχυση.
Αρχικά το Διακόπουλος εμφανίζεται ως παρωνύμιο ενός κλάδου των Κορωναίων, στους οποίους ένας διάκονος γίνεται η αφορμή να δοθεί το παρωνύμιο προς διαχωρισμό από τους υπόλοιπους Κορωναίους. Στην απογραφή του 1724 και στην ενορία της Αγίας Τριάδας Ποταμού εμφανίζονται δύο ξεχωριστές οικογένειες Κορωναίων, που κατάγονται από κάποιον διάκο, και για το λόγο αυτό στη θέση του πατρώνυμου αναφέρεται η ιδιότητα. Έτσι έχουμε τους: Mina Coroneo di diaco και Thodori Coroneo di diaco. Στην ίδια απογραφή βρίσκουμε και τον Diaco Coroneo di papa, πατέρα προφανώς των δύο προηγούμενων, ο οποίος αναφέρεται με τον εκκλησιαστικό του βαθμό, κάτι συνηθισμένο την εποχή αυτή. Από άλλες πηγές γνωρίζουμε ότι η πολύκλαδη οικογένεια των Κορωναίων έχει πολλούς ιερείς, κάτι επίσης συνηθισμένο για τα χρόνια αυτά. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στα 1763 οι αδελφοί Giorgio, Anastasio και Demetrio Coroneo Diacopoulo q. Mina διαμαρτύρονται, γιατί εδόθη από τις ενετικές αρχές του νησιού ο ναός της Παναγίας της Δέσποινας στον Καραβά, στον papa Manoli Coroneo di Nicolo Sclavo το 1761, επειδή δήθεν είχε εγκαταλειφθεί από αυτούς. Οι τρεις αδελφοί διαμαρτύρονται γιατί ουδέποτε, λένε, εγκατέλειψαν το ναό. Το Διακόπουλος, ως επώνυμο, εμφανίζεται για πρώτη φορά στα Κύθηρα στις απογραφές του 1753, και η πολύτιμη για την έρευνα αναφορά στα τρία παραπάνω αδέλφια, που απευθύνονται στις ενετικές αρχές για το ναό της Παναγίας της Δέσποινας, μας δίνουν τη βεβαιότητα για την ταύτιση του επωνύμου, το οποίο κατάγεται με ασφάλεια από το Κορωναίος, του οποίου ήταν αρχικά παρωνύμιο.4 Έτσι το επώνυμο εμφανίζεται στο νησί μεταξύ των ετών 1724 και 1753 με καταγωγή από τον προαναφερθέντα Μηνά Κορωναίο, και είναι ένα από τα λίγα επώνυμα των Κυθήρων για τα οποία έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για την πρώτη τους εμφάνιση στο νησί και την προέλευσή τους.
Σήμερα οι Διακόπουλοι των Κυθήρων είναι μία πολύκλαδη οικογένεια, που εμφανίζεται σε όλα τα σημεία της κυθηραϊκής διασποράς, ειδικά μάλιστα στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, όπου πολλοί έχουν μετατρέψει το επώνυμο σε Poulos έτσι ώστε να είναι δύσκολος, πολλές φορές, ο προσδιορισμός της αρχικής καταγωγής.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τα κείμενα για τα επώνυμα και τοπωνύμια, τα οποία δημοσιεύονται εδώ, είναι τα ίδια με όσα έχουν δημοσιευθεί στα αντίστοιχα βιβλία μας ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΕΠΩΝΥΜΑ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΕΠΩΝΥΜΑ και ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ, τα οποία έχουν εκδοθεί από την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών (κυκλοφορούν και στα αγγλικά από: Kytherian Association of Australia, Kyhterian World Heritage Fund και Kytherian Publishing and Media). Από τις αναδημοσιεύσεις εδώ απουσιάζουν συνήθως οι βιβλιογραφικές και λοιπές σημειώσεις, είναι δε ευνόητον ότι για να αποκτήσει ο αναγνώστης πλήρη εικόνα για κάθε επώνυμο ή τοπωνύμιο είναι απαραίτητο να διαβάσει και τις εκτενείς αναφορές στα εισαγωγικά σημειώματα των παραπάνω βιβλίων, καθώς, χωρίς αυτά, οι γνώσεις του για το θέμα θα παραμένουν ελλιπείς.
Οι εκδόσεις στα Ελληνικά διατίθενται από την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών (βλ. στοιχεία στο σχετικό link σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο) και στα Κυθηραϊκά βιβλιοπωλεία.