Το παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή στα Αντικύθηρα
Σημαντική ώθηση στην ερευνητική δραστηριότητα στους τομείς της μεταφοράς ρύπων, της παρατήρησης των μετεωρολογικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής, δίνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει κατά 75% το έργο δημιουργίας του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ), την πρωτοβουλία του οποίου είχε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Το υπόλοιπο του ποσού θα προέλθει από εθνικές πηγές. «Με την ολοκλήρωσή του το ΠΑΓΓΑΙΑ θα είναι μια εμβληματική ερευνητική και ακαδημαϊκή υποδομή, μοναδική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», σημειώνει το Αστεροσκοπείο στην ανακοίνωσή του. Το Παρατηρητήριο θα παρέχει πιστοποιημένα δεδομένα και στοιχεία σε πεδία όπως η κλιματική αλλαγή, η ποιότητα του αέρα και οι φυσικές καταστροφές. Θα υποστηρίζει δημόσιους φορείς σε έγκαιρες και έγκυρες υπηρεσίες και πληροφορίες για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων στη διαχείριση κρίσεων. Θα συμβάλει στη βελτίωση των κλιματικών προγνώσεων σε περιφερειακή κλίμακα, στον αποτελεσματικό μετριασμό των επιπτώσεων και στην προσαρμογή. «Το Παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ δημιουργήθηκε κατά τα πρότυπα του Συστήματος Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (GAW/WMO). Γιατί, όμως, στα Αντικύθηρα; Το νησί των Αντικυθήρων θεωρείται, κατόπιν μελέτης του Αστεροσκοπείου, ως ιδανικός τόπος συλλογής κλιματικών και γεωφυσικών δεδομένων λόγω της ελάχιστης ρύπανσης, της μικρής ανθρωπογενούς δραστηριότητας και της εγγύτητας του στο ελληνικό τόξο.
Το Σεπτέμβριο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αφού πραγματοποίησε επίσκεψη στην ιστορική έδρα του ΕΑΑ στον Λόφο των Νυμφών, μετέβη στα Κύθηρα. Στο δημαρχείο του νησιού πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου η επίσημη τελετή υπογραφής των τελικών συμβολαίων παραχώρησης έκτασης 35 στρεμμάτων στα Αντικύθηρα από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και τον Δήμο Κυθήρων προς το ΕΑΑ. Την επόμενη μέρα ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, οι διευθυντές των ινστιτούτων του ΕΑΑ, η επιστημονική επιτροπή της ΠΑΓΓΑΙΑ και τα τεχνικά στελέχη της EIB πέταξαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στα Αντικύθηρα. Εκεί πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος των ήδη τοποθετημένων επιστημονικών οργάνων του ΕΑΑ.
Βεβαίως, η ολοκλήρωση του έργου του Παρατηρητηρίου των Αντικυθήρων θα δώσει και μια ανάσα ζωής στο μικρό νησί, βοηθώντας σε συγκράτηση του πληθυσμού του και στην ενίσχυση της επισκεψιμότητάς του. (Με στοιχεία από δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ” ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019