Advertisement

Τρόμος για το ενδεχόμενο έλευσης του βακτηρίου Xylella fastidiosa στην Ελλάδα

Μπορεί να αφανίσει στρέμματα ελιά

536

Μέχρι και αφανισμό ολόκληρων επαρχιών από τον ελαιοκομικό χάρτη μπορεί να προκαλέσει ενδεχόμενη έλευση του βακτηρίου «Xylella fastidiosa».

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ)  προειδοποιεί πως αν η Xylella περάσει τα σύνορα της χώρας μας, «τότε θα αλλάξει συνολικά η μορφή της γεωργίας και ακόμη περισσότεροι Έλληνες θα οδηγηθούν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας».

Παράλληλα  χαρακτηρίζει ανυπολόγιστη τη ζημιά που θα προέκυπτε αν επαληθευόταν αυτό το σενάριο και προσθέτει ότι η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό μεσογειακό κράτος καθαρό από Xylella. Ζητά δε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων «για την προστασία όλων μας».

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, σε περίπτωση εμφάνισης του βακτηρίου σε ένα σημείο, «αμέσως δεσμεύεται η παραγωγή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, καταστρέφοντας όχι μόνο τους επαγγελματίες παραγωγούς, αλλά χωριά ολόκληρα. (Η ελαιοπαραγωγή της χώρας συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2 δισ. ευρώ, ενώ η αμπελουργία, η ανθοκομία και οι υπόλοιπες δενδροκομικές καλλιέργειες που μπορεί να προσβληθούν με 1 δισ. ευρώ»).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ενδεχόμενο πλημμελών ελέγχων κατά την εισαγωγή φυτών ειδικά από άτομα που στερούνται σχετικής αδείας ή από έλλειψη γεωπόνων στα λιμάνια που πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Το βακτήρια έφθασε στην Ευρώπη το 2013 και έχει οδηγήσει σε αφανισμό χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, πρόσφατα δε και στο Βέλγιο.

Στα Κύθηρα έγινε για το θέμα αυτό ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας στο Κέντρο Φρατσίων στις 20 Νοεμβρίου, στην οποία παρουσιάστηκε το θέμα σε όλες τις διαστάσεις του και αναλύθηκαν στους παραγωγούς οι κίνδυνοι και τα εφιαλτικά σενάρια από το ενδεχόμενο έλευσης του βακτηρίου στην Ελλάδα.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ Φ. 341 ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο