Advertisement

Vegan διατροφή: το σούπερ λαχανικό που είναι πλούσιο σε Ω3-λιπαρά

Νίκη Κοσκινά

1.123

Όποιος ακολουθεί μια αμιγώς vegan δίαιτα, σίγουρα θα έχει αναρωτηθεί πώς μπορεί να προσλαμβάνει Ω3 λιπαρά, καθώς η βασική πηγή των θρεπτικών αυτών συστατικών είναι τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι και τα φυτικά προϊόντα δεν έχουν καθόλου περιεκτικότητα σε Ω3. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένα αρτύματα όπως τα καρύδια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος που είναι πηγές Ω3. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr Mark Hyman, M.D. για να μπορέσει να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα Ω3 που έχει ανάγκη ο οργανισμός, ένας vegan πρέπει οπωσδήποτε να εντάξει στη διατροφή του ένα χορταρικό: την αντράκλα ή κοινώς γλιστρίδα.

Γιατί πρέπει οι vegans να τρώνε περισσότερη γλιστρίδα
Η γλιστρίδα περιέχει 2 διαφορετικούς τύπους Ω3: Άλφα λινολενικό οξύ (ALA) και Εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA). Ο πρώτος τύπος συναντάται στις φυτικές τροφές, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα της αντράκλας είναι πολύ μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες φυτικές τροφές που τον περιέχουν. Αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η γλιστρίδα είναι ενδεχομένως το μοναδικό φυτό που περιέχει τον δεύτερο τύπο Ω3 που δεν συναντάται σε φυτά αλλά σε λιπαρά ψάρια και φύκια.


Πέρα βέβαια από το Ω3, η αντράκλα είναι γεμάτη με βιταμίνες και μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει Βιταμίνη Α , Β και C, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επίσης περιέχει Β-καροτίνη και γλουταθειώνη, δυο φυτοχημικές ουσίες με απίστευτες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό μπορεί να εξηγείται επιστημονικά επειδή η γλιστρίδα είναι ανθεκτική σε δύσκολες συνθήκες και μπορεί να επιβιώσει σε εδάφη όχι τόσο εύφορα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φυτά που αναπτύσσονται και επιβιώνουν υπό συνθήκες στρες αναπτύσσουν άμυνες που μεταφράζονται σε αντιοξειδωτικά για αυτόν που τα καταναλώνει.
Πώς να την εντάξετε στη διατροφή σας; Έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση, ενώ είναι λεπτή και φυλλώδης, γεγονός που την καθιστά ιδανικό γαρνίρισμα για σαλάτες και σούπες ή ακόμα για τάκος, αν θέλετε έξτρα γεύση. Μπορείτε να σοτάρετε τα κοτσάνια της αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε με τα φύλλα της καθώς μαραίνονται εύκολα.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Πηγή olivemagazine
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο