Ξεκινά η επένδυση της γαλλικής Data4 ύψους 300 εκατ. ευρώ στην Παιανία
Την έναρξη της κατασκευής της επένδυσης της Data4, αρχικής αξίας 300 εκατ. ευρώ στην Παιανία, εγκαινίασε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια επένδυση που, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα δημιουργήσει εγχώρια ευρωπαϊκή τεχνογνωσία γύρω από έναν τομέα αιχμής, αλλά και που “επιστεγάζει και τις εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας”.
Το έργο προβλέπει την κατασκευή δύο data centers που θα απασχολούν 500 άτομα, μία επένδυση συνολικού ύψους €300 εκατ., με δυνατότητα προσθήκης δύο επιπλέον κέντρων.
Το νέο data center campus στην Παιανία της γαλλικής πολυεθνικής θα ανεγερθεί σε έκταση 75 στρεμμάτων με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας το 2027. Η επένδυση της Data4 στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος επέκτασης της Data4 στην Ευρώπη, ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, με στόχο να καταστεί από τους ισχυρότερους “παίκτες” υπηρεσιών data centers.
“Είμαστε πια μία χώρα η οποία είναι φιλική προς τις ξένες επενδύσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται όχι μόνο από την επένδυση της Data4 αλλά συνολικά από τον αυξημένο αριθμό επενδύσεων που δρομολογούνται στην πατρίδα μας”, σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.
Με μεγάλη χαρά παραβρέθηκα σήμερα στην τελετή θεμελίωσης του πρώτου από τα δύο data centers, τα οποία έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής η Data4. Μια επένδυση που σε πρώτη φάση θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. https://t.co/IimIZeZ4eW pic.twitter.com/GyUS6Y5YCA
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 19, 2024
Παράλληλα, τόνισε πως για την κυβέρνηση, “η ψηφιακή επανάσταση γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια μεγάλη ευκαιρία”, προσθέτοντας ότι “εάν την πρώτη τετραετία η πορεία μας ταυτίστηκε μέσα από τις εφαρμογές που περιστρέφονται γύρω από το gov.gr, δηλαδή υπηρεσίες σημαντικής απλοποίησης της επικοινωνίας του κράτους με τον πολίτη και την επιχείρηση, νομίζω ότι η δεύτερη τετραετία είναι η τετραετία στην οποία η Τεχνητή Νοημοσύνη θα “εισβάλλει”, με την καλή έννοια, για τα καλά στη ζωή μας και θα μπορούμε να την αγκαλιάσουμε ως προς τις ευκαιρίες της και να προστατευθούμε από τις απειλές της”.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η πρέσβειρα Laurence Auer σημείωσε ότι το campus αποτελεί το τελευταίο ορόσημο σε μια πλούσια και διαφοροποιημένη ελληνογαλλική σχέση, καταδεικνύοντας τη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις δυνατότητές της στις προηγμένες τεχνολογίες.
Πρόσθεσε ότι το campus στην Παιανία θα είναι ο νέος χώρος μιας γαλλικής εταιρείας που φημίζεται για το δυναμισμό της, το ενδιαφέρον της για τις ευρωπαϊκές αγορές, την αναζήτησή της για τεχνολογική καινοτομία και την προσοχή της στο περιβάλλον.
Από την ίδρυση της το 2006, η Data4 έχει γίνει εξέχων παράγοντας στην ευρωπαϊκή αγορά των data centers, με 35 τέτοιες μονάδες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία. Το έργο στην Παιανία προβλέπει την κατασκευή δύο κέντρων δεδομένων τελευταίας τεχνολογίας –το πρώτο από αυτά θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2027– με πιθανή επέκταση σε συνολικά τέσσερα κέντρα στο μέλλον.
Το campus είναι μια από τις σημαντικότερες γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε έναν τομέα προσανατολισμένο στο μέλλον. Αναδεικνύει τον δυναμισμό της βιομηχανίας τεχνολογίας τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα και δείχνει την ελκυστικότητα της Ελλάδας σε οικονομικό επίπεδο – καθώς οι προοπτικές για την ανάπτυξή της την κατατάσσουν μεταξύ των καλύτερων στη ζώνη του ευρώ για το 2024 και για τα επόμενα χρόνια. Η επένδυση αυτή αποτελεί επίσης παράδειγμα του υψηλού επιπέδου των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, ενώ οι διμερείς ανταλλαγές έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2020, όπως ανέφερε.
Η τελετή θεμελίωσης, η οποία διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ελληνο-γαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πραγματοποιήθηκε στον χώρο κατασκευής του νέου data center campus στην Παιανία, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της Data4 για αυτή τη σημαντική επένδυση ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ στο συνέδριο Platform Global 2024. Αυτή η επένδυση αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030, το οποίο στοχεύει να την καταστήσει τον κορυφαίο πάροχο κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη.
Η Data4 Group διαθέτει πανευρωπαϊκή παρουσία και δραστηριοποιείται σε αρκετές αγορές, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Γερμανία, ενώ πλέον εισήλθε και στην ελληνική αγορά, έναν πολλά υποσχόμενο κόμβο συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο.
“Είμαι ενθουσιασμένος που ξεκινάμε αυτή τη νέα συναρπαστική ελληνική περιπέτεια της Data4. Η ελληνική αγορά έχει απίστευτες δυνατότητες. Όσον αφορά την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η χώρα βρίσκεται πολύ μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, η Data4 επενδύει 300 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας το μεγαλύτερο ψηφιακό campus στην Ελλάδα με δύο data centers, και θέλουμε να αναπτύξουμε επιπλέον υποδομές και να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο”, δήλωσε ο Olivier Micheli, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Data4.
Η χωρητικότητα και οι θέσεις εργασίας του νέου data center campus
Το νέο campus βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, εξασφαλίζοντας εγγύτητα σε σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Το ATH1 κατασκευάζεται σε έκταση 7,5 εκταρίων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW. Το πρώτο κέντρο δεδομένων του campus εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026, αρχές του 2027.
Το ATH1 της Data4 θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: διευθυντές, μηχανικούς, τεχνικούς, εργαζόμενους κ.λπ. Ο Όμιλος εκτιμά ότι έως το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus του στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus.
Η Ελλάδα, ένας στρατηγικός κόμβος συνδεσιμότητας
Η πλεονεκτική θέση της Ελλάδας ως κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας. Η ενσωμάτωση της χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται περαιτέρω από την άφιξη αρκετών σημαντικών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα καλωδίων AAE-1, που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική (MENA) και την Ασία.
Παράλληλα, η ελληνική αγορά κέντρων δεδομένων αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα της αγοράς να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.
Μέχρι το 2030, ο αριθμός των κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της χωρητικότητας (11 GW) θα είναι αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4. Η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτή τη θεμελιώδη τάση.
Καινοτομία, βιωσιμότητα και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης
Σε μια εποχή όπου οι αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα είναι κρίσιμες, οι υποδομές των κέντρων δεδομένων, υποστηριζόμενες από την τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομείται η βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη. Όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες των διοικήσεών μας, η ηλεκτρονική μάθηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ροή δεδομένων (streaming) ή ακόμη και τα κοινωνικά δίκτυα βασίζονται σε αυτές.
Για να εξασφαλίσει τη βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη, ο Όμιλος Data4 έχει εισαγάγει μια σειρά καινοτομιών σε όλα τα campus του σε όλη την Ευρώπη, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως η χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την επέκταση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού μέσω προληπτικής συντήρησης.
Επιπλέον, ο στόχος της Data4 είναι να επιτύχει την πιστοποίηση BREEAM με βαθμολογία “Εξαιρετική” για τα κέντρα δεδομένων της στην Ελλάδα. Αυτή η πιστοποίηση καλύπτει βασικά κριτήρια, όπως η ενεργειακή απόδοση, η διαχείριση υδάτων, τα βιώσιμα υλικά όπως το σκυρόδεμα χαμηλού άνθρακα και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Με την επίτευξη αυτών των αυστηρών προτύπων, η Data4 θα είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα που θα διαθέτει κέντρα δεδομένων με πιστοποίηση BREEAM, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα στον κλάδο.
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού
Σεβασμιώτατε, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, αγαπητέ Olivier, κυρία Πρέσβης, κυρίες και κύριοι,
Είχα ετοιμάσει ένα σχέδιο χαιρετισμού αλλά επιτρέψτε μου να μιλήσω από στήθους επηρεαζόμενος από αυτά τα οποία είπε και ο Olivier, ξεκινώντας με την προφανή επισήμανση ότι μία εταιρεία η οποία ονομάζεται Data4 έχει την υποχρέωση να φτιάξει σίγουρα τέσσερα και όχι δύο data centers στην Ελλάδα.
Οπότε χαιρόμαστε πραγματικά που σήμερα βρισκόμαστε εδώ, σε αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο, για να θεμελιώσουμε το πρώτο από τα δύο data centers τα οποία η Data4 έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει εδώ στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον Olivier για την πολύ σημαντική του επισήμανση ότι “από όλες τις χώρες στις οποίες έχει μέχρι σήμερα δραστηριοποιηθεί, η Ελλάδα ήταν η πιο φιλική στο να υποδεχθεί μία τέτοια σημαντική επένδυση μιας γαλλικής εταιρείας”. Θα επανέλθω στη συνέχεια στη μεγάλη σημασία που αποδίδω στην ευρωπαϊκή διάσταση αυτής της επένδυσης.
Και προφανώς, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους που εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης, για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να ξεκινάει αυτή η σημαντική επένδυση: τα συναρμόδια Υπουργεία, η Περιφέρεια, ο Δήμος, ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος και θα παράσχει την ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσει το data center.
Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίον έχει αλλάξει η αντίληψη αυτής της κυβέρνησης την εικόνα της χώρας. Είμαστε πια μία χώρα η οποία είναι φιλική προς τις ξένες επενδύσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται όχι μόνο από την επένδυση της Data4 αλλά συνολικά από τον αυξημένο αριθμό επενδύσεων που δρομολογούνται στην πατρίδα μας.
Και σκεφτόμουν, μάλιστα, πόσος χρόνος έχει περάσει από τις εποχές του Ιανουαρίου του 2020, όταν για πρώτη φορά είχα επιχειρήσει να πείσω μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία να κατασκευάσει ένα data center στην Ελλάδα. Τότε ήταν πολύ πιο δύσκολο να μιλήσουμε για την Ελλάδα ως μια χώρα – φιλικό επενδυτικό προορισμό. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αλλά προφανώς και δεν εφησυχάζουμε διότι έχουμε πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε προκειμένου να καλύψουμε το επενδυτικό κενό το οποίο ακόμα μας χωρίζει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Γιατί, λοιπόν, δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση στην προσέλκυση data centers στην πατρίδα μας; Τον λόγο τον εξήγησε νομίζω πολύ απλά και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα δεδομένα είναι ο νέος μεγάλος πλούτος, η επεξεργασία τους οδηγεί στις μεγάλες καινοτομίες, τις οποίες ήδη βλέπουμε μέσα από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Και η Ελλάδα έχει δύο, θα έλεγα, πρόσθετα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παγκόσμια γεωπολιτική κατανομή των επενδύσεων data centers.
Το πρώτο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η γεωγραφική της θέση. Νομίζω ότι είδατε και στον σχετικό χάρτη, κάποια βέλη τα οποία κατευθύνονταν προς τα πού; Προς τη Μέση Ανατολή, προς την Ινδία, προς την Άπω Ανατολή. Και προφανώς τα data center συνδυάζονται και με πολύ σημαντικές επενδύσεις που γίνονται σε καλώδια μεταφοράς δεδομένων. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Και αυτό για μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης δεδομένων, είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Το δεύτερο μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι η πρόσβαση και η δυνατότητα που έχει η πατρίδα μας να παρέχει φθηνή καθαρή ενέργεια μέσα από τον ήλιο και μέσα από τον άνεμο. Και προφανώς, αυτό είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα μεγάλα data centers, καθώς, όπως γνωρίζετε, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα, και η παροχή σταθερής ενέργειας, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι πράσινη ενέργεια, είναι κάτι το οποίο η χώρα μας μπορεί να προσφέρει, χωρίς αυτό -να τονίσω- να επιβαρύνει συνολικά άλλους ανταγωνιστές οι οποίοι μπορούν να ζητούν την ίδια ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για δημιουργία data center στην πατρίδα μας και ένας από τους λόγους επίσης που γίνονται σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυά μας έτσι ώστε να μπορούμε αυτή την ενέργεια να την παρέχουμε εκεί που τα data centers τη χρειάζονται. Και προφανώς ένας μεγάλος αριθμός αυτών των επενδύσεων γίνονται εδώ στην Αττική και ειδικά στην Ανατολική Αττική.
Γνωρίζετε ότι για την κυβέρνησή μας η ψηφιακή επανάσταση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Εάν την πρώτη τετραετία η πορεία μας ταυτίστηκε μέσα από τις εφαρμογές που περιστρέφονται γύρω από το gov.gr, δηλαδή υπηρεσίες σημαντικής απλοποίησης της επικοινωνίας του κράτους με τον πολίτη και την επιχείρηση, νομίζω ότι η δεύτερη τετραετία είναι η τετραετία στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη θα “εισβάλλει”, με την καλή έννοια, για τα καλά στη ζωή μας και θα μπορούμε να την αγκαλιάσουμε ως προς τις ευκαιρίες της και να προστατευθούμε από τις απειλές της. Είχα την ευκαιρία χθες, σε ένα συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης, να μιλήσω πιο αναλυτικά γι’ αυτές τις μεγάλες προκλήσεις.
Και βέβαια, το γεγονός ότι δημιουργούνται στην Ελλάδα οικοσυστήματα γύρω από τον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη ως προς την ελκυστικότητα της πατρίδας μας να προσεγγίζει συνολικά τέτοιες επενδύσεις. Διότι κάθε μία τέτοια επένδυση προσελκύει μηχανικούς, ειδικούς στα θέματα διαχείρισης αλγορίθμων, ειδικούς τεχνικούς.
Και βάζει ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουμε η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή της νέας ψηφιακής επανάστασης, με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς ταυτόχρονα, Σεβασμιώτατε, να παραγνωρίζουμε τις πολύ σημαντικές ηθικές διαστάσεις που η τεχνητή νοημοσύνη έχει και την ανάγκη, εκεί που απαιτείται, να ρυθμίσουμε τα πεδία της με ένα τέτοιο τρόπο ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να μην υποκαταστήσει ποτέ τον άνθρωπο, αλλά να είναι πάντα συνεργάτης του, συνοδοιπόρος του και ουσιαστικά ένας διευκολυντής ως προς την βελτίωση της ανθρώπινης παραγωγικότητας.
Δεν φαντάζομαι ποτέ, ούτε νομίζω ότι μπορεί κανείς να φανταστεί ένα μέλλον όπου η ανθρώπινη εργασία θα υποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από αλγοριθμικές μηχανές. Αλλά η τεχνολογία πρέπει να είναι πάντα “σύντροφος” και ένα εργαλείο το οποίο θα κάνει την ανθρώπινη ευρηματικότητα και την ανθρώπινη παραγωγικότητα καλύτερη. Αυτό είναι και το όραμα το δικό μας για το πώς η τεχνολογία ουσιαστικά βοηθάει στην ανθρώπινη πρόοδο.
Και τέλος, επιτρέψτε μου να κλείσω με κάτι το οποίο ανέφερε ο Olivier και στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία: η Data4 είναι ευρωπαϊκή εταιρεία. Και νομίζω ότι αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία σε μια εποχή όπου οι μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές τεχνολογίας γίνονται πρωτίστως από εταιρείες αμερικανικές, πολλές από τις οποίες δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας -και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό-, αλλά, προφανώς, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης περνάει και μέσα από τη γεφύρωση αυτού του χάσματος παραγωγικότητας που χωρίζει τις ΗΠΑ από την Ευρώπη και που αποδίδεται στην έκθεση Draghi, σχεδόν αποκλειστικά, σε ζητήματα τεχνολογικής υστέρησης.
Το γεγονός, λοιπόν, ότι μία ευρωπαϊκή εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί μεγάλες επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ, να τους παράσχει και υπηρεσίες, γιατί δεν δουλεύουν κατ’ ανάγκη πάντα τελείως ανταγωνιστικά αυτές οι επενδύσεις, αλλά κυρίως να δημιουργήσει εγχώρια ευρωπαϊκή τεχνογνωσία γύρω από έναν τομέα αιχμής, πιστεύω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, έχει σημασία για την Ευρώπη ξεχωριστά. Και βέβαια, αγαπητή κυρία Πρέσβης, θα έλεγα ότι αυτή η επένδυση με τον τρόπο της επιστεγάζει και τις εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.
Εν κατακλείδι, να συγχαρώ και πάλι όσες και όσους εργάστηκαν για να δρομολογηθεί αυτή η επένδυση. Να ευχαριστήσω την εταιρεία που επέλεξε την πατρίδα μας, ως έκτη χώρα ευρωπαϊκή, για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Να ευχηθώ γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών.
Να ενθαρρύνω, επίσης, καινοτόμες σκέψεις για την αξιοποίηση της θερμότητας η οποία παράγεται από τα data centers. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιδέα. Είμαστε σε μια περιοχή, προσέξτε, όπου έχουμε σημαντικό πρωτογενή τομέα και σε μία περίοδο όπου ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να αναπτύξουμε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Θα ήταν πραγματικά κρίμα η θερμότητα που παράγεται από τα data center να πηγαίνει χαμένη στο περιβάλλον, αν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλους σκοπούς. Εξάλλου, η αρχική χρήση αυτής της έκτασης ήταν αγροτική γη και αυτή είναι ίσως και μια πολύ ενδιαφέρουσα αναλογία για το πώς παραδοσιακές χρήσεις γης μπορούν να συμβαδίζουν με τις νέες επενδύσεις που η εποχή μας απαιτεί.
Με το καλό σύντομα και στα εγκαίνια των πρώτων δύο data centers, με την ευχή φυσικά, όπως είπα και στην αρχή, να μην μείνουν μόνο δύο και να γίνουν τουλάχιστον τέσσερα.
Σας ευχαριστώ πολύ.”
Αναλυτικά η ομιλία του CEO της DATA4, Olivier Micheli
Εξοχότατε Πρωθυπουργέ,
Σεβασμιώτατε,
Εξοχότατη, Κυρία Πρέσβειρα της Γαλλίας,
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Περιφερειάρχα,
Κύριε Δήμαρχε,
Κύριε Πρόεδρε του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου,
Κυρίες και Κύριοι,
Πρώτα απ’ όλα, εκ μέρους της Data4, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, η οποία μας τιμά και μας ευχαριστεί ιδιαίτερα.
Η δημιουργία μιας νέας θυγατρικής στη ζωή μιας εταιρείας αποτελεί μια σημαντική και δομική στιγμή που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μακράς διαδικασίας, από τη στιγμή που η ιδέα γεννιέται στο μυαλό του επιχειρηματία μέχρι τη δημιουργία της τοπικής εταιρείας.
Αυτή η διαδικασία δεν είναι ποτέ ομαλή· υπάρχουν πολλές δυσκολίες και εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Είναι λίγο σαν μια Οδύσσεια. Βέβαια, η δική μας δεν διήρκεσε 10 χρόνια, δεν συναντήσαμε παράξενα πλάσματα ή τέρατα, και δεν θα τολμούσα να συγκρίνω τον εαυτό μου με τον Οδυσσέα, αλλά το ταξίδι μας διήρκεσε 2 χρόνια πριν το έργο μας γίνει πραγματικότητα.
Χρειάζεται υπομονή και πεποίθηση για να πετύχει κανείς. Αυτές οι πεποιθήσεις, οι οποίες είναι πολλές, δεν μας εγκατέλειψαν ποτέ. Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι το αντικείμενο ζήλιας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που δεν ήταν πάντα φιλικές στο παρελθόν. Η στρατηγική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι των διαδρομών τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, την καθιστά καθοριστική τοποθεσία. Με αυτό κατά νου, η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας της χώρας και την υποστήριξη της ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών για αυτή την ψηφιακή επανάσταση.
Για να πετύχει κανείς, χρειάζεται επίσης υποστήριξη, και οφείλω να σας πω, Εξοχότατε Πρωθυπουργέ, ότι ως Διευθύνων Σύμβουλος μίας από τις πιο αξιόλογες εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης, έχοντας αναπτύξει θυγατρικές σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα στην οποία έχω δραστηριοποιηθεί. Η κυβέρνηση στο σύνολό της, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Παιανίας, ήταν σε θέση να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας και να διευκολύνουν την ανάπτυξή μας· το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Γαλλική Πρεσβεία μας υποστήριξαν αδιάλειπτα, και οι Έλληνες βιομήχανοι, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, εργάστηκαν δίπλα μας.
Ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε στοχεύει στη δημιουργία του μεγαλύτερου ψηφιακού campus κέντρου δεδομένων στην Ελλάδα. Προβλέπεται μια αρχική φάση δύο κέντρων δεδομένων και επένδυσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Καθώς η Data4 έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πρόσθετα κέντρα δεδομένων στο campus, αυτός ο προϋπολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Ο στόχος αυτής της επένδυσης είναι να διαχυθεί στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας εκατοντάδες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και χτίζοντας ισχυρές ψηφιακές υποδομές για να στηρίξουν τη μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας προς την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό το έργο, που αποτελεί μέρος του επενδυτικού σχεδίου μας ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα εδραιώσει τη θέση της Data4 στην Ευρώπη και θα ενισχύσει τη θέση της ως κορυφαίου παρόχου κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη. Θα είναι επίσης η πύλη της Νότιας Ευρώπης σε ένα ισχυρό δίκτυο κέντρων δεδομένων που χτίζει η Data4 στην ήπειρό μας. Τα δεδομένα θα μπορούν να φιλοξενούνται στην Ευρώπη και να μετακινούνται από την Ελλάδα στην Ιταλία και την Ισπανία, μέχρι τη Γαλλία και τη Γερμανία, και ανατολικά στην Πολωνία.
Σε μια εποχή που το τεχνολογικό μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται και που έχουμε αφήσει πολλά τρένα να περάσουν, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθούν ευρωπαϊκοί ψηφιακοί πρωταθλητές. Η Data4, η οποία εφηύρε την ιδέα του ψηφιακού campus πριν από σχεδόν 20 χρόνια, έχει κάθε φιλοδοξία να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο, δεσμευόμενη να συνδυάσει τη ψηφιακή μετάβαση με τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων.
Ευχαριστώ και πάλι όλους τους Έλληνες φίλους μας για τη συνεργασία τους, την Hill International & Knight Frank, τη Zepos & Yannopoulos, την Cap Ingelec, καθώς και τη Blue Sun, ευχαριστώ την ομάδα της Data4 που το πίστεψε από την αρχή, ζήτω η Data4, τώρα πρέπει να πω “Data Tessera”, και ευχαριστώ και πάλι Εξοχότατε Πρωθυπουργέ και την κυβέρνησή σας για όλα!”