«Το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά. Δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να αναρρώσει». Αυτό συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες με αφορμή τη 18η Νοεμβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, αλλά και εν όψει της περιόδου έξαρσης της εποχικής γρίπης και άλλων απλών ιώσεων, για τις οποίες λανθασμένα οι Ελληνες «πιέζουν» γιατρούς και φαρμακοποιούς να τους χορηγήσουν αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το 25% των ενηλίκων που έχει βήχα, κρυολόγημα, γρίπη ή πονόλαιμο επισκέπτεται τον γιατρό του και το 50% αυτών ζητεί λανθασμένα να τους χορηγηθεί αντιβίωση. Ερευνα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 2015-2017, βρήκε τη χώρα μας να είναι δεύτερη σε ό,τι αφορά το ποσοστό των πολιτών που προμηθεύονται αντιβιοτικά από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή (15%) μετά τη Ρουμανία (18%). Το 65% των Ελλήνων φαρμακοποιών επιβεβαιώνει ότι έχει πωλήσει αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.
Οπως τονίζουν οι ειδικοί γιατροί, η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους όχι μόνο δεν έχουν κανένα όφελος, αλλά αντίθετα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στον οργανισμό και παράλληλα συμβάλλουν στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο βήχας και ο πονόλαιμος εάν δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν τον κύκλο τους και θα υποχωρήσουν. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί τονίζουν «όπου είναι εφικτό αποφύγετε τη λοίμωξη με κατάλληλο εμβολιασμό. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και τα χέρια των παιδιών σας, για παράδειγμα έπειτα από φτάρνισμα ή βήξιμο, πριν αγγίξετε αντικείμενα ή ανθρώπους. Η κατανάλωση άφθονων υγρών και η ανάπαυση μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα». Και υπενθυμίζουν ότι «τα παυσίπονα ανακουφίζουν από τον πόνο και τον πυρετό, τα αποχρεμπτικά απομακρύνουν τις εκκρίσεις από τους αεραγωγούς, και τα αντιισταμινικά ανακουφίζουν από τη δύσπνοια, το φτάρνισμα και τη φαγούρα στη μύτη».