Advertisement

Αυτές είναι οι τροφές που συστήνουν ο πνευμονολόγος και η διατροφολόγος για υγιείς πνεύμονες

385

Οι πνεύμονες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας και ειδικά αυτή την περίοδο που μας πολιορκούν διάφορες λοιμώξεις, η φυσική ενίσχυσή τους είναι κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε. Ο τρόπος της ζωής μας, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και η άσκηση, μπορεί να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη λειτουργία των πνευμόνων, ωστόσο ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τροφές και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στην καλή τους λειτουργία.

Οι καλύτερες τροφές για υγιείς πνεύμονες

Μελέτη του 2022 στο Frontiers in Nutrition έδειξε ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες για καρκίνο των πνευμόνων. Ο Dr Meilan Han, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και εκπρόσωπος του αμερικανικού φορέα υγείας American Lung Association λέει ότι υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή για υγιείς πνεύμονες.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πλήρη σιτηρά, όσπρια, ψάρι και ελαιόλαδο ως βασική πηγή λιπαρών. Η κατανάλωση λευκού κρέατος, αυγών και τυροκομικών συστήνεται με μέτρο, ενώ το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη καλό είναι να καταναλώνονται πιο σπάνια.

Την άποψη αυτή φαίνεται να υποστηρίζει η Amy Bragagnini, ειδική στην διατροφή για ογκολογικούς ασθενείς στο Trinity Health Lacks Cancer Center στο Μίσιγκαν και εκπρόσωπος του φορέα Academy of Nutrition and Dietetics. “Η μεσογειακή διατροφή είναι γενικά μια διατροφή που συστήνεται για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Είναι πολύ πλούσια σε φρούτα και λαχανικά καθώς και ψάρι, που προσφέρουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη ωμέγα 3, όπως βιταμίνη Εκ και πολυφαινόλες, που μπορεί να βοηθούν σε περιπτώσεις άσθματος”.

Τέλος, η πρωτεΐνη είναι ένα ακόμη σημαντικό συστατικό για τη συνολική καλή λειτουργία των πνευμόνων. Ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι μύες μας βοηθούν να επεκτείνουμε τους πνεύμονές μας όταν παίρνουμε βαθιά ανάσα και η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία. Το άπαχο κρέας και το ψάρι είναι καλές πηγές της καθώς και οι ξηροί καρποί οι οποίοι, επιπλέον, είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της φλεγμονής στους πνεύμονες.

 

Πηγή Capital
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο