Advertisement

Χριστίνα Κοντολέοντος, μια Κυθήρια στη Βοστώνη

Γράφει η ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ

998

Για την Κυθηρία Χριστίνα Κοντολέοντος που τιμά το Κυθηραϊκό όνομα στην Αμερική, έγραψαν τα ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ το Μάϊο του 2016 σχετικό άρθρο. Πρόκειται για την Επιμελήτρια του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης, σε μια από τις σπουδαιότερες συλλογές της κλασσικής αρχαιότητας παγκοσμίως, με 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο.

Πριν ένα χρόνο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, κ. Στράτος Ευθυμίου, ξεκίνησε την υπόθεση της πολιτογράφησης της Χριστίνας Κοντολέοντος για να αποκτήσει την Ελληνική ιθαγένεια αυτή η διακεκριμένη Ελληνίδα της διασποράς. Μου έστειλε μήνυμα, αν γνώριζα στοιχεία για την ιστορία της οικογενείας της.

Από την έρευνα που έκανα η κ. Κοντολέοντος ανήκει στην οικογένεια Κοντολέοντος-Κόκκινου, η οποία το 18ο αι. ήταν εγκατεστημένη στα Κοντολιάνικα με ενορία την Παναγία στα Κοντολιάνικα. Σε νεότερα χρόνια κάποιος από την οικογένεια εγκατεστάθη στη Χώρα. Οι  ζαχαροπλάστες Εμμανουήλ Κοντολέων και ο γιος του Ιωάννης άφησαν φήμη για τη ζαχαροπλαστική τους και μάλιστα λέγεται ότι αυτοί εισήγαγαν στα Κύθηρα την περίφημη πάστα αμυγδάλου. Το καφενείο-ζαχαροπλαστείο του Κόκκινου στη Χώρα άφησε εποχή και θεωρείται ένα από τα ιστορικά καφενεία των Κυθήρων. Ο άλλος γιος του Εμμανουήλ και αδελφός του Ιωάννη, ο Αντώνιος, είναι ο παππούς της Χριστίνας Κοντολέοντος.

Πρόσφατα με τη μεγάλη καταστροφή στην Αντιόχεια, γίνεται πολύς λόγος για τη Χριστίνα Κοντολέοντος, η οποία σαν καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης οργάνωσε μια έκθεση για την Αντιόχεια, που την έκανε πασίγνωστη στον κόσμο των μουσείων.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ»

 

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο