Επανέρχεται η βάση του 10, τι αλλάζει στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια
Η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της επισήμανε ότι μένει να φανεί πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο
Η βάση του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα επανέλθει τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή της στα «Νέα» η υπουργός επισημαίνει ότι μένει να φανεί πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο της ελάχιστης βάσης.
Επισημαίνει ότι «είναι παράλογο να εισάγονται φοιτητές με 3 και 4 στα ΑΕΙ» ενώ έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Παιδείας.
Σε άλλες δηλώσεις της προ ημερών η υπουργός είχε επισημάνει ότι στο νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων οι διοικήσεις των πανεπιστημίων θα έχουν ενεργό ρόλο στη ρύθμιση των βάσεων εισαγωγής.
Οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο
Σειρά ανατροπών που ισχύσουν για τους μαθητές που θα φοιτήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Γ΄ Λυκείου και θα δώσουν πανελλήνιες το 2020 σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Η σημαντικότερη από αυτές αφορά την κατηγοροποίηση των σχολών σε «πράσινες» και «κόκκινες» που είχε καθιερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από το σε ποιες σχολές στοχεύουν, θα πρέπει να περάσουν να δώσουν εξετάσεις, να βαθμολογηθούν και εν συνεχεία να γίνει η κατάταξή τους στα τμήματα.
Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας έχει τονίσει πως βούληση της κυβέρνησης είναι η επαναφορά της βάσης ως προαπαιτούμενο για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.
Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας εντάσσεται, καταρχήν, η επαναφορά μιας ελάχιστης βαθμολογικής βάσης ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή φοιτητών στα ΑΕΙ. «Είναι παράλογο να εισάγονται φοιτητές με 3 και 4 στα ΑΕΙ. Θα δούμε πότε θα επαναφέρουμε τη βάση του 10, ως προαπαιτούμενο για εισαγωγή στα πανεπιστήμια», επισήμανε η υπουργός στα «Νέα» .
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο στάδιο είναι να δώσει το υπουργείο τη δυνατότητα στα ίδια τα ιδρύματα να θέτουν και αυτά τη δική τους βάση εισαγωγής, η οποία θα μπορεί να υψηλότερη από αυτή που θα έχει θεσπίσει το υπουργείο. «Για παράδειγμα, ένα τμήμα θα μπορεί να απαιτεί η ελάχιστη βάση να είναι το 15 ή το 17», λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες αλλαγές που θα ισχύσουν του χρόνου, το υπουργείο ανακοίνωση μείωση της ύλης σε ορισμένα μαθήματα καθώς και αλλαγές στη συνεξέταση Έκθεσης και Λογοτεχνίας.
«Το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο για την Παιδεία, υποστήριξε, εδράζεται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: μεγαλύτερη ελευθερία και μεγαλύτερη αυτονομία για σχολεία και πανεπιστήμια, ώστε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες των λειτουργών της εκπαίδευσης και να απελευθερώσουμε τον δυναμισμό τους, εξωστρέφεια και ουσιαστικότερη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, καλύτερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ψηφιακής οικονομίας και της κοινωνίας της πληροφορίας και έντασης γνώσης» επισήμανε η υπουργός σε άρθρο στο «Βήμα της Κυριακής».
Εν τω μεταξύ υπάρχει και το ζήτημα του ασύλου, το οποίο περιλαμβάνεται σε διυπουργικό νομοσχέδιο που είναι στη Βουλή προς συζήτηση.
Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται καταρχήν θετικό με τη νέα διάταξη του υπουργείου, καθώς βασίζεται στην ίδια συνθήκη διαχωρισμού της ακαδημαϊκής ελευθερίας από τη βία και την ανομία εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Διατυπώνονται ενστάσεις για την διατύπωση όπου ο νομοθέτης τονίζει πως «εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες Αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».
Συγκεκριμένα, θεωρούν από το Κίνημα Αλλαγής, όπως αναφέρουν τα «Νέα», ότι η συγκεκριμένη διατύπωση θα μπορούσε να καταστεί «επικίνδυνη» καθώς ενισχύει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια.