Ερευνα: Οι πάγοι της Γροιλανδίας έχουν λιώσει σε βαθμό μη αναστρέψιμο
Τι θα συμβεί στον πλανήτη εάν χαθούν οι παγετώνες της Αρκτικής χώρας.
Οι πάγοι της Γροιλανδίας μπορεί να έχουν συρρικνωθεί σε σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή, και ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα ο πλανήτης μειώνει τις εκπομπές που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα 34 ετών σχετικά με 234 παγετώνες σε όλη την περιοχή της Αρκτικής έως το 2018 και διαπίστωσαν ότι η ετήσια χιονόπτωση δεν ήταν αρκετή για να αναπληρώσει τους παγετώνες που χάθηκαν από το λιώσιμο του καλοκαιριού.
Αυτή η τήξη προκαλεί ήδη αύξηση των παγκόσμιων θαλασσών κατά μέσο όρο περίπου ένα χιλιοστό το χρόνο. Εάν χαθεί όλος ο πάγος της Γροιλανδίας, το νερό που απελευθερώνεται θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά μέσο όρο 6 μέτρα – και θα καλύψει πολλές παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει δεκαετίες.
Το λιώσιμο των πάγων έφερε περισσότερο νερό στην περιοχή, ανοίγοντας διαδρομές για τη ναυτιλιακή κίνηση, καθώς και αυξημένο ενδιαφέρον για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και άλλων φυσικών πόρων.
Η Γροιλανδία είναι στρατηγικά σημαντική για τον αμερικανικό στρατό και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων, καθώς η συντομότερη διαδρομή από την Ευρώπη προς τη Βόρεια Αμερική περνά μέσω της νησιωτικής χώρας.
Πέρυσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκδήλωσε ζωηρό ενδιαφέρον να αγοράσει τη Γροιλανδία – μια αυτόνομη περιοχή της Δανίας. Αλλά η Δανία, σύμμαχος των ΗΠΑ, απέρριψε την προσφορά.
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ άνοιξαν ξανά ένα προξενείο στην πρωτεύουσα Νουούκ, και η Δανία φέρεται να είπε την περασμένη εβδομάδα ότι διορίζει μεσάζοντα μεταξύ της Νουούκ και της Κοπεγχάγης περίπου 3.500 χιλιόμετρα μακριά.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, ανησυχούν εδώ και πολύ καιρό για τη μοίρα της Γροιλανδίας, δεδομένης της ποσότητας νερού που είναι «εγκλωβισμένη» στον πάγο.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι πάγοι της περιοχής θα αυξάνουν τη μάζα τους μόνο μία φορά κάθε 100 χρόνια – μια αποκαρδιωτική ένδειξη για το πόσο δύσκολο είναι να επανέλθουν οι παγετώνες στα κανονικά τους επίπεδα από τη στιγμή που «αιμορραγούν» πάγο.
Από τη μελέτη των δορυφορικών εικόνων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παγετώνες είχαν 50% πιθανότητα να ανακτήσουν τη μάζα τους πριν από το 2000, με τις πιθανότητες να μειώνονται δραματικά από τότε.
Ωστόσο, ο κόσμος μπορεί ακόμα να μειώσει τις εκπομπές για να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή, ανέφεραν οι επιστήμονες. Ακόμα κι αν η Γροιλανδία δεν μπορεί να ανακτήσει τον παγωμένο όγκο που κάλυπτε 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα «φρένο» στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό απώλειας των πάγων.
(με πληροφορίες από Reuters)