Advertisement

Γιώργος Λυγγερίδης: «Ευθεία βολή και όποιον πάρει ο Χάρος» – Οι διάλογοι των κατηγορουμένων για τη δολοφονία

Οι προετοιμασίες για τη δολοφονική επίθεση και το σχέδιο των αυτουργών που άλλαξε το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου στου Ρέντη

827
Ένα καλοστημένο, οργανωμένο στη λεπτομέρεια, σχέδιο για την πρόκληση επεισοδίων με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις που περιελάμβανε όχι μόνο προετοιμασία, αλλά ακόμη και οδηγίες για να μην καταφέρει η αστυνομική έρευνα να τους ταυτοποιήσει μετά την εγκληματική τους δράση, εκτυλίχθηκε έξω από το γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη στου Ρέντη το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 2023. «Πήγαμε να γ… τα ΜΑΤ», ομολογεί κυνικά σε συνομιλία του που έχει καταγραφεί μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους και σε άλλο σημείο του σοκαριστικού διαλόγου παραδέχεται ότι τα επεισόδια ήταν στημένα και επαίρεται ότι από τη στιγμή που σκότωσαν άνθρωπο είναι πλέον οι σκληρότεροι.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, οι οργανωτές και οι εκτελεστές των επεισοδίων, που κατέληξαν στη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη, είχαν στόχο εκείνο το βράδυ «να γίνουν με τους μπάτσους» χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα χανόταν ανθρώπινη ζωή, όπως και έγινε.

Η κίνηση-κλειδί της ΕΛΑΣ

Η κρίσιμη κίνηση που έγινε το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου ήταν η εντολή να κρατηθούν εντός του γυμναστηρίου όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί για να παρακολουθήσουν τον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού. Μετά τα επεισόδια δεκάδες πρωταγωνιστές τους είχαν επιστρέψει στο γήπεδο και ακολουθώντας τις οδηγίες των διοργανωτών είχαν ξεφορτωθεί ρούχα και αντικείμενα που θα επιβάρυναν τη θέση τους. Συνολικά 424 άτομα προσήχθησαν εκείνο το βράδυ από τους οποίους 384 έδωσαν dna και δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ ελέγχθηκαν και για πυρίτιδα. Οι υπόλοποι είτε είχαν αρνηθεί να δώσουν dna, είτε ήταν ανήλικοι (16-17) ετών. Οι μόνοι που είχε επιτραπεί να αποχωρήσουν από το γήπεδο εκείνο το βράδυ ήταν οι αποστολές των δύο ομάδων, οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και οι κάτω των 15 ετών ανήλικοι.

Παράλληλα, η αστυνομία την ίδια νύχτα συγκέντρωσε όλα τα αντικείμενα που οι δράστες είχαν επιχειρήσει να ξεφορτωθούν για να κάνουν αδύνατη ή έστω πολύ δύσκολη την ταυτοποίησή τους.

Όπως επισημαίνεται, ενώ συνήθως οι οργανωμένοι οπαδοί φορούν στους αγώνες ρούχα με τα χρώματα και με τα διακριτικά των ομάδων τους, εκείνο το βράδυ οι περίπου 150 που ήταν γνώστες του σχεδίου των επεισοδίων ήταν ντυμένοι με μαύρα ρούχα και οι περισσότεροι είχαν μέσα κάλυψης των χαρακτηριστικών τους, χρησιμοποιώντας full face, half face κουκούλες, ακόμη και μάσκες μιας χρήσης. Όταν επέστρεψαν στο γυμναστήριο μετά τις δολοφονικές τους επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών πέταξαν ό,τι μπορούσαν: Μπουφάν, μπλούζες, μάσκες, γάντια, καπέλα, πέταξαν φωτοβολίδες που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί, πέτρες. Μάλιστα, στις τουαλέτες του γηπέδου ορισμένοι επιχείρησαν να κάψουν ρούχα και άλλα αντικείμενα που οδηγούσαν στην ταυτοποίησή τους. Οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν τα πάντα, έψαξαν ακόμη και σε κάδους απορριμμάτων πέριξ του γηπέδου, σε πρασιές και όλα όσα συγκεντρώθηκαν τα έστειλαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια. Εκεί άρχισε η διαδικασία της αντιπαραβολής των στοιχείων που έδιναν τα αντικείμενα -dna- με τα δείγματα γενετικού υλικού από τους προσαχθέντες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις καταθέσεις τους οι κατηγορούμενοι πλέον, απαντούν σχεδόν πανομοιότυπα στην ερώτηση γιατί πέταξαν τα ρούχα και παραδέχονται ουσιαστικά ότι το έκαναν για να μην είναι εύκολη η ταυτοποίησή τους. Λένε, ότι το έκαναν «για να μην κατηγορηθούν άδικα».

Το σχέδιο των αυτουργών που άλλαξε

Όλα αυτά συνέβαιναν στο γήπεδο, ενώ ο Γιώργος Λυγγερίδης έδινε ήδη άνιση μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Την ώρα που βρισκόταν πεσμένος κάτω, με ακατάσχετη αιμορραγία, χτυπημένος από τη ναυτική φωτοβολίδα που είχε ριφθεί «με ευθεία βολή» και τον είχε πλήξει στη μηριαία αρτηρία του αριστερού ποδιού, ένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης των χούλιγκαν τον στόχευε ξανά, αυτή τη φορά με μολότοφ. Τον χτύπησε στο δεξί του πόδι.

Εκείνο το βράδυ, όπως προκύπτει από την ογκώδη δικογραφία, την ώρα που εκδηλώθηκαν τα επεισόδια κοντά στο γήπεδο βρίσκονταν μόνο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις θα ενισχύονταν λίγο αργότερα. Όμως, το σχέδιο των αρχηγων και ηθικών αυτουργών άλλαξε μέσα στο γήπεδο. Όπως έχει προκύψει από μαρτυρικές καταθέσεις -κρίσιμα είναι τα στοιχεία που έχουν παραθέσει οι τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν σε καθεστώς προστασίας- το αρχικό σχέδιο ήταν να επιτεθούν στην αστυνομία μετά το τέλος του αγώνα. Όμως, ένας εκ των αρχηγών, με το προσωνύμιο «Κοντός», μπήκε στο γήπεδο και αφού συνομίλησε με τον επονομαζόμενο «Όμλε» και ένα ακόμη αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, κάλεσε τους μυημένους να βγουν εκείνη τη στιγμή από το γήπεδο. Η σκηνή υπάρχει καταγεγραμμένη σε βίντεο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, ενώ φαίνεται ένας από τους αρχηγούς να στέλνει μηνύματα από το κινητό του και άλλοι δύο να κάνουν χαρακτηριστική κίνηση για να βγουν έξω εκείνοι που βρίσκονταν στην κερκίδα.

Η αστυνομία συγκέντρωσε μια σειρά από βίντεο που έχουν καταγράψει πρόσωπα και τον τρόπο έχουν δράσει. Βίντεο υπάρχουν και μέσα από το γήπεδο, από την ΕΡΤ- 3 που κάλυπτε τον αγώνα τηλεοπτικά, από social media, αλλά και από υλικό που παραδόθηκε στην αστυνομία σε στικάκι που φαίνονται τα πρόσωπα στο πέταλο του γηπέδου τα οποία στη συνέχεια βγήκαν έξω και πήραν μέρος στα επεισόδια.

Κλείσιμο
Παράλληλα, παίρνοντας βίντεο από πολλές κάμερες επιχειρήσεων και οργανισμών, διαπιστώθηκε η διαδρομή που είχαν κάνει οι οργανωτές των επεισοδίων. Από κάμερα σε κάμερα, η διαδρομή «οδήγησε» στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί 34 άτομα που είναι πλέον κατηγορούμενοι, και εκεί, έξω από το γήπεδο, φόρτωσαν πολεμοφόδια. Ναυτικές φωτοβολίδες, μολότοφ, βενζίνη και έφυγαν από εκεί για το Μελίνα Μερκούρη σε κομβόι: Περίπου 15 μοτοσυκλέτες πλαισίωσαν τα τέσσερα αυτοκίνητα στα οποία είχε φορτωθεί το υλικό.
Όπως σημειώνεται, μάλιστα, επελέγη το συγκεκριμένο γυμναστήριο γιατί δεν διέθετε κάμερες και έτσι, όπως πίστευαν, θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη η ταυτοποίησή τους στα επεισόδια. Συγκεκριμένη αφορμή για τα επεισόδια δεν υπήρχε- μόνο ότι σχεδιάστηκαν και έγιναν την επομένη της 15ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και αποκλειστικό στόχο τους αστυνομικούς.

Η άρση απορρήτου

Η αστυνομία, μετά τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, προχώρησε σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων, που είχαν μπει ήδη στο στόχαστρο από την παρουσία τους στο γήπεδο. Ορισμένοι, μάλιστα, ήταν γνωστοί στις Αρχές για άλλες περιπτώσεις αδικημάτων που σχετίζονται με τους χώρους του αθλητισμού, και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους σημερινούς κατηγορούμενους, πριν από 12 χρόνια, όταν ήταν 20 ετών, είχε πάρει μέρος και είχε καταδικαστεί για εμπρησμό σε κουρείο στη Μεταμόρφωση και επίθεση με μαχαίρι στον αλλοδαπό ιδιοκτήτη του. Το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι γνωστό στο χώρο των χούλιγκαν με το παρατσούκλι «Κοκός».

Από την καταγραφή τηλεφωνημάτων, μάλιστα, διαπιστώθηκαν κινήσεις, σχέσεις μεταξύ τους, αλλά χαρτογραφήθηκαν σαφέστερα οι προθέσεις τους το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου.Μ. Κ.-Θ. Και δύο φίλους του. Ο ένας από τους δύο μάλιστα, του λέει κάποια στιγμή για τον Γιώργο Λυγγερίδη ότι πήγε να κάνει τη δουλειά του και βρέθηκε νεκρός. Τότε, ο κατηγορούμενος βρίζει χυδαία, προσβάλλοντας και τη μνήμη του αστυνομικού και ακολούθως ειρωνεύεται.

Οι διάλογοι

Οι διάλογοι αυτοί, όπως συμβαίνει και με άλλους κατηγορούμενους αποτελούν ουσιαστικά ομολογία της παρουσίας και της συμμετοχής τους στα επεισόδια. Είναι ενδεικτικοί οι διάλογοι του Μ. Κ. -Θ.

  • Μ.Κ.Θ.: Με το Ρέντη;
  • Ρ.: Στου Ρέντη;
  • Μ.Κ.-Θ.: Πω πω μας ζαλίσαν τα αρχ… ρε μαλα…. Γιναν τα επεισόδια τέλος πάντων.
  • Ρ.:Μμμμ
  • Μ. Κ.-Θ.: Ε, μπαίνουμε πάλι μέσα.
  • Ρ: Μμμμ
  • Μ.Κ.-Θ.: Και σε κάποια φάση σκάνε πάλι ΜΑΤ και ρίχνουνε δακρυγόνα πάνω στην πόρτα.
  • Ρ.: Μμμμ
  • Μ.Κ.-Θ. : Και μας και είχαμε κλειστεί μέσα και είχε είχαν πέσει δακρυγόνα μέσα. Πάμε να βγούμε από μια έξοδο κινδύνου εκεί πέρα και τους βλέπουμε να είναι ακόμα έξω. Πάω να πηδήξω ένα φράχτη και βλέπω ΜΑΤατζήδες και μου λένε εσένα σε έχουμε σταμπάρει θα σε γαμήσουμε, κατεβαίνω αρχίζω να τρέχω δεν μπορούσα να φύγω με τίποτα, κανείς δεν μπορούσε και απλά μας κυκλώσανε φέρανε κλούβες,».

Σε δεύτερο διάλογο με άλλο πρόσωπο ακούγονται τα εξής:

Χ. : Για..Ήσουν έξω;
Μ.Κ.- Θ.: Μόνο σε κάποια φάση ρε φίλε δεν ήμουνα από την αρχή.

Στη συνέχεια της συνομιλίας του με τον Χ. προσβάλει τη μνήμη του νεκρού Υπαρχιφύλακα αναφέροντας χαρακτηριστικά:

  • Χ.: Κρίμα όμως έτσι;
  • Μ.Κ.-Θ.: Να πάει να γα… το αρχ… ρε.
  • Χ.: Ε, εντάξει τώρα και αυτός ρε φίλε την δουλεία του πάει να κάνει και να πούμε βρέθηκε νεκρός.
  • Μ.Κ.-Θ.: Ε, τώρα ε έχει ένα δείπνο εκεί ψηλά με τον Φιλόπουλο και με τον Μιχάλη και με τον Άλκη δειπνούν όλοι μαζί.

Στη συνέχεια της ίδιας συνομιλίας, αναφερόμενος στα περιστατικά του Ρέντη, ο κατηγορούμενος φαίνεται να είχε γνώση για το σχέδιο της επίθεσης και για την ανθρωποκτόνο πρόθεση των δραστών και αναφέρει χαρακτηριστικά:

  • Χ: Και ευθεία βολή ε; Μπαμ.
  • Μ.Κ.-Θ.: Ναι.
  • Χ.: Και όποιον πάρει ο χάρος
  • Μ.Κ.-Θ.: Τα πήγανε δέκα άτομα εκεί τα αδειάσαν όλα. Εδώ ρε μαλάκα είχανε σαράντα δυναμίτες ΑΚ. Δεν ήταν μόνο ναυτικές ήταν πολλά τα πράγματα εκείνη την ημέρα. Ξέρεις τι είναι να φας σαράντα δυναμίτες τώρα;
  • Χ: Πήγανε για θάνατο δηλαδή; Πήγαν να σκοτώσουν
  • Μ.Κ.-Θ.: Ναι πήγαν να γαμ…ν τα ματ και ήταν λίγα τα ΜΑΤ. Είχε μόνο δύο διμοιρίες ΥΜΕΤ κάτι τέτοιο.
  • Χ.: Εγώ είχα ακούσει είχα διαβάσει βασικά ότι και καλά είχαν έρθει βάζελοι έξω από το γήπεδο εκείνη την μέρα για αυτό.
  • Μ.Κ.-Θ.: Μαλακίες ρε όχι δεν ισχύει αυτό καν.
  • Χ: Ψέματα ε; Μόνο με Αστυνομία δηλαδή;
  • Μ.Κ.-Θ.: Παραμύθια ήταν τέτοιο ήταν στημένο ρε μαλάκα. Εγώ στην αρχή είχα ακούσει για έξι διμοιρίες. Είχα ακούσει ότι ήταν έξι οι διμοιρίες και κάτι θα γίνει απλά με τις έξι διμοιρίες.

Χ.: Και εκείνη την ώρα τους έριχναν ξύλο; Τους μπάτσους;
Μ.Κ.-Θ.: Ναι ρε φάγανε πολύ π…σα οι μπάτσοι ρε σου λέω ρε βάλαν πόδια κεφάλι και φύγαν.

Πάντως, ο ίδιος κατηγορούμενος φαίνεται έχει καταλάβει τις πιθανές συνέπειες από το γεγονός ότι όλοι κρατήθηκαν το μοιραίο βράδυ στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν για οπαδική βία.

  • Μ.Κ-.Θ. :Μας βάλανε σε μια αίθουσα και καθόμασταν σαν μαλάκες, μας πήραν πυρίτιδα, μετά μας πήγαν αλλού για δαχτυλικά και το βράδυ της επόμενης ημέρας μας αφήσαν. Η μαλακία είναι ότι έχω άλλο ένα για οπαδική βία.
  • Χ.: Ε;
  • Μ.Κ.-Θ.: Έχω ένα δικαστήριο για οπαδική βία.
  • Χ.: Για ποιο τέτοιο; Για ποιο αγώνα;
  • Μ.Κ.-Θ.: Για το Νέα Ιωνία Ηράκλειο.
  • Χ.: Α καλά τι έκανες εκεί;
  • Μ.Κ.-Θ.: Που έγινε πριν δυό μήνες ρε μας πιάσανε στην μέση του δρόμου και βρήκανε πράγματα. Επειδή πηγαίναμε για τέτοιο».

Ο ίδιος κατηγορούμενος, εμφανίζεται περήφανος για τη πράξη της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, καθώς, όπως αναφέρει, αυτή η πράξη αποτελεί ισχυρό επίτευγμα έναντι των αντίστοιχων, των οπαδών αντίπαλων ομάδων. Μάλιστα, αναφερόμενος στην πράξη ανθρωποκτονίας μιλάει στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο με τη φράση «Σκοτώσαμε άνθρωπο»

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

  • Χ.: Δεν μου λες τώρα ποιο δυνατοί οπαδικά ποιοι είναι στην Αθήνα;
  • Μ.Κ.-Θ.: Αυτή την στιγμή;
  • Χ.: Ναι.
  • Μ.Κ.-Θ.: Εμείς ρε μαλάκα.
  • Χ.: Σωστός.
  • Μ.Κ.-Θ. : Σκοτώσαμε άνθρωπο τι μου λές τώρα. Εμείς και οι παοκτζήδες. Εμείς και οι παοκτζήδες.
  • Χ.: Εγκληματικές οργανώσεις
  • Μ.Κ.-Θ.: Ετσι οι άλλοι φλώροι είναι. Οι αεκτζήδες σφαχτήκαν μεταξύ τους. Πείτε το ρε μαλάκες ότι ο Αριστείδης τον έχει σκοτώσει τον Μιχάλη μην ντρέπεστε.
Πηγή protothema
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο