Αγαπητέ φίλε Μανώλη,
Μέσω της εγκρίτου εφημερίδας σου, θα ήθελα να κοινολογήσω στο ευρύ κοινό και κατά το δυνατόν να ευαισθητοποιήσω τους αρμόδιους φορείς των Κυθήρων για ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο είναι παγκυθηραϊκής εμβέλειας και το οποίο θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, τους Κυθήριους νέους και νέες και ειδικότερα, όσους φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Χώρας μας.
Ως γνωστόν, η μεγάλη ευεργέτις του τόπου μας Μαρίκα Στάη κατέλιπε με τη διαθήκη της ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ορίζουσα ότι με τα εισοδήματά της θα χορηγούνται υποτροφίες σε Κυθήριους νέους και νεανίδες και ειδικότερα σε αυτούς που σπουδάζουν φυσικομαθηματικές επιστήμες.
Κατά τα ανωτέρω, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης καλείται αφ΄ ενός μεν να διαχειρίζεται την καταληφθείσα διά της διαθήκης σε αυτό περιουσία και αφ΄ετέρου από τα εισοδήματα αυτά να χορηγεί τις εν λόγω υποτροφίες.
Πολλοί Κυθήριοι φοιτητές και φοιτήτριες έτυχαν ικανοποιητικού βοηθήματος, πολλοί δε περισσότεροι, όταν με κοινή προσπάθεια του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών και της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιώς πέτυχαν μέσω της Δικαστικής οδού τη διεύρυνση των σκοπών της διαθέτιδος, με αποτέλεσμα, εφ΄ όσον τα εισοδήματα επαρκούσαν να επεκταθεί η υποτροφία και σε φοιτητές πέραν των φυσικομαθηματικών επιστημών.
Είναι γνωστός, σε όλους εμάς τους παλαιότερους ο αγώνας του αείμνηστου Γενικού Γραμματέα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, Δημητρίου Κόμη, ο οποίος στηριζόμενος βασικά στις πάντα πρόθυμες πλάτες του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Κασιμάτη, ασχολήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο με το θέμα αυτό της υποτροφίας Στάη και πέτυχε, με την απαράμιλλη υπομονή και επιμονή του, οι υποτροφίες αυτές να ευεργετήσουν σε μεγάλο βαθμό του Κυθήριους φοιτητές και φοιτήτριες. Μετά το θάνατο του αείμνηστου Δημητρίου Κόμη, ουδείς πλέον ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κατά καιρούς να δημιουργούνται προβλήματα στη χορήγηση των υποτροφιών, τα οποία ανάγονται είτε σε λανθασμένες ενέργειες και αποφάσεις του Πανεπιστημίου είτε σε ολιγωρία ακόμη δε και σε εμμονές των αρμοδίων σε θέματα ερμηνείας της συγκεκριμένης διαθήκης. Μεμονωμένες περιπτώσεις κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη, πολλές εκ των οποίων δικαιώθηκαν πανηγυρικά. Οι περισσότερες όμως παρέμειναν και συνεχίζουν να παραμένουν χωρίς περαιτέρω ενέργειες με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές μας να στερούνται ενός αρκετά σημαντικού βοηθήματος.
Η παρουσία του αείμνηστου Δημητρίου Κόμη στο θέμα αυτό συνεπικουρούμενη πάντοτε και σε καταλυτικό βαθμό, ως προελέχθη, από τις συνεχείς παρεμβάσεις του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Γεωργίου Κασιμάτη, είχε δημιουργήσει την αίσθηση στο διαχειριστή της διαθήκης, ότι οι πράξεις του και οι αποφάσεις του δεν είναι ανέλεγκτες, αλλά και τη σιγουριά και τη βεβαιότητα στον φοιτητόκοσμο του Νησιού μας, ότι και κάτι να μην πήγαινε καλά υπήρχαν άνθρωποι, που θα μεριμνούσαν για την επίλυση του προβλήματος που ανέκυπτε.
Σήμερα, το πρόβλημα αυτό παραμένει πρόβλημα, χωρίς την παρουσία στη ζωή του Δημητρίου Κόμη και χωρίς την ενεργή παρουσία του Γεωργίου Κασιμάτη –Συνταγματολόγου- στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου λόγω συνταξιοδότησής του.
Θα μπορούσα να απαριθμήσω ένα προς ένα τα κατά καιρούς προβλήματα που ανακύπτουν στη χορήγηση των υποτροφιών αυτών, θα απαιτούσε όμως και ικανό χρόνο και επαρκή χώρο της εφημερίδας σας.
Σήμερα, με την περιληπτική αυτή θεώρηση του προβλήματος θα ήθελα να απευθυνθώ στους Κυθηραϊκούς Φορείς, Δήμο, Εγχώριο Περιουσία, Τριφύλλειο Ίδρυμα, ΚΙΠΑ, Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών και Κυθηραϊκά Σωματεία και σε κάθε άλλο συλλογικό όργανο των Κυθήρων, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε στον αυτόματο.
Λόγω και της επαγγελματικής μου ιδιότητας είμαι σε θέση να γνωρίζω και τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές μας στον τομέα αυτό, αλλά και τις λύσεις πολλών εξ αυτών, λύσεις τις οποίες πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες δεν μπορούν να προσεγγίσουν λόγω ιδίων προβλημάτων. Θα πρέπει καταρχήν να γνωρίζει κάθε Κυθήριος το ύψος των εισοδημάτων του εν λόγω κληροδοτήματος κατά τρόπο επίσημο που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης. Επίσης , θα πρέπει να γνωρίζει αν τα εισοδήματα αυτά διατίθενται μέχρι κεραίας για τον σκοπό που προορίζονται και το σπουδαιότερο, αν λήπτες των υποτροφιών είναι αυτοί που πραγματικά θέλησε η διαθέτιδα, δηλαδή οι Κυθήριοι νέοι και νεάνιδες. Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να τα εξασφαλίσει μια διαρκής και συντονισμένη ενέργεια των άνω Κυθηραϊκών Φορέων, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί με μια διαρκή επιτροπή παρακολούθησης και παρέμβασης, όταν απαιτείται και στα γενικότερα θέματα, αλλά και στα ειδικότερα μεμονωμένα κάθε φοιτητή και φοιτήτριας.
Φίλε Μανώλη,
Δεν συνηθίζω να απασχολώ συχνά τις στήλες της εφημερίδας σου με διάφορα θέματα κυθηραϊκού ή άλλου ποικίλου ενδιαφέροντος. Επί του παρόντος, όμως, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι μείζον, διότι αφορά αποκλειστικά τα παιδιά μας, τα Τσιριγωτάκια, που είναι και το παρόν και το μέλλον μας. Επενδύοντας στο μέλλον καθενός από αυτά, επενδύουμε στην ύπαρξη του τόπου μας.
Πιστεύω ότι όλοι οι παραπάνω συλλογικοί φορείς έχουν δεδομένη τη θέληση, όπως άλλωστε την εξέφρασαν και στο παρελθόν, αλλά και το έννομο συμφέρον να ασχοληθούν έστω και παρεμπιπτόντως με το εν λόγω μείζον κυθηραϊκό θέμα.
Με πολλές ευχές για το νέο έτος και ιδιαίτερη εκτίμηση
Κωνσταντίνος Καλλίγερος
Δικηγόρος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021