Ιράκ: Ανακαλύφθηκε ταβέρνα 5.000 ετών με φούρνο και ψυγείο
Hέξοδος για φαγητό φαίνεται ότι ήταν τόσο δημοφιλής πριν από 5.000 χρόνια όσο και σήμερα, καθώς οι αρχαιολόγοι στο Ιράκ ανακάλυψαν μια αρχαία ταβέρνα που χρονολογείται από το 2.700 π.Χ. και διέθετε ακόμα και ένα πρωτόγονο ψυγείο.
Αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφή αρχαία πόλη Λαγκάς ανακάλυψαν απομεινάρια της μόλις λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτή χωριζόταν σε έναν υπαίθριο χώρο εστίασης και ένα δωμάτιο που περιείχε πάγκους, φούρνο, αρχαία υπολείμματα τροφίμων και ακόμη και ένα ψυγείο ηλικίας 5.000 ετών.
Αρχικά βρέθηκαν στον ανοιχτό χώρο της αυλής, μια περιοχή που ήταν δύσκολο να ανασκαφεί, καθώς ήταν “ανοιχτή και εκτεθειμένη στην ύπαιθρο”, δήλωσε στο CNN ο Ριντ Γκούντμαν, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Η Λαγκάς, η σημερινή πόλη αλ-Χίμπα, ήταν μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της νότιας Μεσοποταμίας – κατοικήθηκε από την πέμπτη χιλιετία έως τα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.
Έκτοτε έχει καταστεί σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, με τις ανασκαφές να ξεκινούν εκ νέου πιο πρόσφατα το 2019 στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος μεταξύ του Μουσείου Penn, του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Βαγδάτης, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές όπως η φωτογράφηση με drone και η γενετική ανάλυση.
Οι προηγούμενες ανασκαφές επικεντρώθηκαν στη θρησκευτική αρχιτεκτονική και στην κατανόηση των ελίτ, αλλά η Χόλι Πιτμαν, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Προγράμματος Λαγκάς και επιμελήτρια του τμήματος Εγγύς Ανατολής του Μουσείου Penn, επικεντρώθηκε σε περιοχές που δεν ανήκαν στην ελίτ κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων ανασκαφών για να προσφέρει μια ευρύτερη κατανόηση των αρχαίων πόλεων.
Η αποκάλυψη μιας ταβέρνας υποστηρίζει την άποψη της Πιτμαν και της ομάδας της ότι η κοινωνία δεν ήταν οργανωμένη μόνο σε ελίτ και σκλάβους – η προηγούμενη επικρατούσα άποψη – αλλά περιελάμβανε μια αρχαία μεσαία τάξη.