Καρκίνος του μαστού: Ενθαρρυντικά νέα από τη Βρετανία -Τι έδειξε έρευνα της Οξφόρδης
Tο ποσοστό θανάτου για τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με πρώιμο καρκίνο του μαστού στην Βρετανία έχει μειωθεί κατά 66% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με ενθαρρυντικά στοιχεία που αναδεικνύουν την πρόοδο της ιατρικής στην καταπολέμηση της νόσου.
Μια μελέτη-ορόσημο από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι όσες διαγνώστηκαν με πρώιμο διηθητικό καρκίνο του μαστού μεταξύ 1993 και 1999 είχαν 14% πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια. Αλλά για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν μεταξύ 2010 και 2015, ο κίνδυνος είχε μειωθεί σε μόλις 5%.
Οι ειδικοί δήλωσαν σήμερα ότι τα στοιχεία είναι «συγκινητικά» και ότι αποτελούν «καλά νέα για τη συντριπτική πλειονότητα των γυναικών» με καρκίνο του μαστού.
Πολύ μεγάλο δείγμα μελέτης για τον καρκίνο του μαστού
Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που περιλαμβάνει όλες τις 512.447 γυναίκες που διαγνώστηκαν με πρώιμο διηθητικό καρκίνο του μαστού στην Αγγλία μεταξύ Ιανουαρίου 1993 και Δεκεμβρίου 2015 και τις παρακολουθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.
Είναι επίσης η πρώτη του μεγέθους της που χαρτογραφεί τα χαρακτηριστικά των ασθενών και του καρκίνου τους.
Τα δεδομένα θα επιτρέψουν στους γιατρούς να παρέχουν ακριβείς προβλέψεις για τις γυναίκες, βοηθώντας τις να προγραμματίσουν τη ζωή τους, δήλωσαν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα, μια ασθενής στα 50 της με μικρό, χαμηλού βαθμού, θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού που δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες μπορεί να είναι έντονα καθησυχαστική, διότι έχει εξαιρετική πρόγνωση.
Διηθητικός καρκίνος του μαστού
Διηθητικός χαρακτηρίζεται ο καρκίνος που δεν περιορίζεται στα κύτταρα του μαστού, αλλά διασπώντας μια βασική μεμβράνη, που επενδύει τα κύτταρα, μεταφέρεται και στους περιβάλλοντες ιστούς.
Ο πρώιμος διηθητικός καρκίνος του μαστού – που ορίζεται ως στάδιο ένα ή δύο – εμφανίζεται όταν τα καρκινικά κύτταρα έχουν αναπτυχθεί μέσω της επένδυσης των πόρων στον περιβάλλοντα ιστό του μαστού.
Στο πρώτο και στο δεύτερο στάδιο, ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορεί να έχουν εξαπλωθεί εκτός του μαστού και της περιοχής της μασχάλης, αλλά σε αυτό το στάδιο αυτά δεν μπορούν να ανιχνευθούν.
Με τον καρκίνο του μαστού σταδίου ένα, ο όγκος έχει μέγεθος μικρότερο από δύο εκατοστά.
Στο στάδιο δύο, μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε μέγεθος έως και πέντε εκατοστά.
Μεταξύ 70% και 80% όλων των καρκίνων του μαστού είναι διηθητικοί.
Μεγάλη βελτίωση στην πρόγνωση για τις γυναίκες με πρώιμο διηθητικό καρκίνο του μαστού
«Η πρόγνωση για τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με πρώιμο διηθητικό καρκίνο του μαστού έχει βελτιωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1990», γράφουν οι συγγραφείς.
«Οι περισσότερες μπορούν να αναμένουν να είναι μακροχρόνια επιζώντες από τον καρκίνο».
Ορισμένοι από τους πιθανούς παράγοντες που κρύβονται πίσω από τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέες στοχευμένες θεραπείες, όπως νέες ορμονικές θεραπείες και χημειοθεραπευτικά φάρμακα και βελτιωμένη ακτινοθεραπεία, ανέφεραν επίσης οι ειδικοί.
Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν επίσης βελτιώσεις στην ανίχνευση και τον έλεγχο του μαστού, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ευαισθητοποίησης του κοινού για τα σημεία και τα συμπτώματα.
Η δρ Κάρολαιν Τέιλορ, καθηγήτρια ογκολογίας στο Oxford Population Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η μελέτη μας είναι καλά νέα για τη συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που διαγιγνώσκονται σήμερα με πρώιμο καρκίνο του μαστού, επειδή η πρόγνωσή τους έχει βελτιωθεί τόσο πολύ. Ο κίνδυνος να πεθάνουν από τον καρκίνο του μαστού τους τα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση είναι πλέον 5 %».
Τα δεδομένα θα βοηθήσουν επίσης τους γιατρούς να παρέχουν ακριβέστερη πρόγνωση για μεμονωμένες γυναίκες, καθώς χαρτογραφούν τα χαρακτηριστικά των ασθενών και του καρκίνου τους, δήλωσαν οι ερευνητές. Αυτό παρέχει καθησυχασμό στους ασθενείς, ενώ τους επιτρέπει να προγραμματίσουν τη ζωή τους.
Η Δρ Κάρολαιν Τέιλορ πρόσθεσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η πρόγνωση μετά τη διάγνωση του πρώιμου καρκίνου του μαστού ποικίλλει ευρέως, αλλά οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αποτελέσματα για να προβλέψουν την ακριβή πρόγνωση που κινείται προς τα εμπρός.
«Στο μέλλον η περαιτέρω έρευνα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με πρώιμο καρκίνο του μαστού».
Οι ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για ραντεβού και καθυστερήσεις στη θεραπεία
«Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες όσον αφορά την επιβίωση από καρκίνο», σημείωσε.
Η μελέτη έρχεται ταυτόχρονα με μια δημοσκόπηση του Βασιλικού Κολεγίου Ακτινολόγων (RCR) σε όλους τους 60 διευθυντές των καρκινικών κέντρων του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα, οποία έδειξε ότι το 95% πιστεύει ότι οι ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για ραντεβού και καθυστερήσεις στη θεραπεία του καρκίνου.
Οι μισές από τις υπηρεσίες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν «συχνές καθυστερήσεις» στην έναρξη της ακτινοθεραπείας των ασθενών, που συνέβαιναν κάθε μήνα ή τους περισσότερους μήνες, ενώ σε ένα στα πέντε κέντρα (22%), αυτό συνέβαινε τις περισσότερες ή κάθε εβδομάδα.
Περίπου 56.800 γυναίκες και άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, γεγονός που τον καθιστά τον πιο συχνό καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Περίπου 300.000 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται σε γυναίκες κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Cancer Research UK, 11.300 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο, η τέταρτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχει υπολογιστεί ότι μέχρι το 2040 θα υπάρχουν 70.300 διαγνώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο, λόγω του αυξανόμενου και γηράσκοντος πληθυσμού.
Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας NIHR, δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.μετέδωσε η Daily Mail.