Μέλι. Αντί θυμάρι, «μυρίζει» σκάνδαλο!
Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με το μέλι Κυθήρων, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για μεγάλη επιχείρηση στη Βόρειο Ελλάδα, η οποία έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι εμπλέκεται σε περίεργες προωθήσεις προϊόντων, που έχουν «ελληνοποιηθεί» ή νοθευθεί με διαφόρους τρόπους. Τώρα τα πράγματα εξελίχθηκαν, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια και αναμένεται να δούμε τι θα πράξουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να προστατεύσουν τους καταναλωτές, αλλά και τους σωστούς παραγωγούς ενός εμβληματικού Ελληνικού προϊόντος με μεγάλο κυθηραϊκό ενδιαφέρον, το οποίο κινδυνεύει από την κερδοσκοπία και την απληστία για παράνομο πλούτο.
Το θέμα της εμπλοκής με το μέλι των Κυθήρων ξεκίνησε αυτή τη φορά από γνωστή αλυσίδα με καταστήματα, στα οποία διετίθετο προϊόν με την ένδειξη: ΜΙΚΡΕΣ ΦΑΡΜΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ. ΜΕΛΙ ΚΥΘΗΡΩΝ. Το προϊόν ανέφερε στη συσκευασία ότι συσκευάζεται για λογαριασμό της Market in AEBE, στα καταστήματα της οποίας πουλιόταν σε βάζα των 400γρ με τιμή 12ευρώ/κιλό. Το θέμα έγινε γνωστό, όταν ανάμεσα στους αγοραστές ήταν ο Δήμαρχος Κυθήρων, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με τον υπεύθυνο και του ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησε και τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Κυθήρων για τις δικές του ενέργειες. Τη συνέχεια ελπίζουμε να μάθουμε από τους παραπάνω, αλλά, κυρίως, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που θα κληθούν να ερευνήσουν το θέμα. Πριν όμως από όλα αυτά, που θα πάρουν πολύ χρόνο, εμείς οφείλουμε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για μερικά πράγματα από την εμπειρία που είχαμε με ανάλογη περίπτωση προ ετών, όταν όμως το θέμα δεν είχε προχωρήσει λόγω της αδυναμίας των αρχών να εντοπίσουν αποθήκες, συνεργάτες και άλλους εμπλεκόμενους.
Για να στηθεί μία τέτοια φάμπρικα χρειάζονται δύο τινά. Ένας ασυνείδητος πωλητής χονδρικής (εδώ είναι ο προμηθευτής του πωλητού λιανικής που αναφέραμε παραπάνω δηλαδή η αναφερόμενη εταιρεία στη Β. Ελλάδα που γράψαμε στην αρχή και της οποίας διαθέτουμε τα στοιχεία, αλλά δεν αναφέρουμε προς το παρόν) και ένας προμηθευτής από τα Κύθηρα, ο οποίος θα προμήθευε τον τελευταίο με ντόπιο μέλι. Η μηχανή στήνεται ως εξής: ο χονδρέμπορος, που διαθέτει συσκευαστήριο (εδώ φέρεται να το έχει στη Β. Ελλάδα) έρχεται σε συνεννόηση με ένα παραγωγό στο νησί και αγοράζει με τιμολόγιο μία Χ ποσότητα, έτσι ώστε σε περίπτωση εντοπισμού να διαθέτει φορολογικό στοιχείο, με το οποίο θα αποδείκνυει αγορά και προέλευση του προϊόντος από τα Κύθηρα. Από κει και πέρα, τα 100 κιλά φερ’ ειπείν του τιμολογίου με το κυθηραϊκό μέλι θα έφθαναν να πολλαπλασιάζονταν μέχρι τα ράφια των σουπερμάρκετ 2,3,…500 φορές. Θα πει κανείς, μα ας πάει το ΣΔΟΕ να δει τα τιμολόγια. Αν έχουν αγοραστεί 100 κιλά πώς φθάνουν να πωλούνται χίλια; Αυτό έγινε μία μόνο φορά στην ιστορία με τους χιλίους άρτους των γραφών! Άρα έχουμε ματσακολιά. Κάποιοι αισχροκερδούν σε βάρος του καταναλωτή, χωρίς να αποκλείεται να πωλούν και επικίνδυνο προϊόν. Είναι τοις πάσι γνωστόν και το έχουμε γράψει εδώ ότι στην Ευρώπη κυκλοφορούν επικίνδυνα μέλια από Κίνα, Βουλγαρία, Τουρκία κλπ που αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές (κυρίως στη Γερμανία, που μας κουνάει το χέρι σε άλλα θέματα) και μεταπωλούνται σε πολλαπλάσια τιμή στην Ευρώπη. Για να το κλείσουμε με κάτι απλό και κατανοητό. Κάτι παρόμοιο έχουμε κι εδώ. Γιατί δεν γίνεται να αγοράζει με 20-23 ευρώ το κιλό και να πουλάει με 12! Τέτοιου είδους «ευεργέτες» δεν ξέρουμε. Φυσικά, αν κινηθούν γρήγορα και μεθοδικά οι υπηρεσίες μπορούν να βρουν άκρη, παρά την πολυπλοκότητα των αρμοδιοτήτων. Περιμένουμε εξελίξεις, πάντως. Κι ελπίζουμε να μην καταλήξει το θέμα αυτό, όπως προ ετών σε παρόμοια περίπτωση, η οποία όμως αφορούσε μικρές σχετικά ποσότητες, στις οποίες πωλητές και αγοραστές είχαν αφετηρία τον τόπο μας. Γιατί παρόμοια θέματα πάντα έχουν άκρες κι εδώ και το χρήμα έχει κάνει αρκετούς να βάλουν το … «χέρι τους στο μέλι» όπως λέει η παροιμία.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022