Μιανμάρ: Σεισμός 7,7 Ρίχτερ, σείστηκε και η Ταϊλάνδη – Κατάρρευση κτιρίων, φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς
Αγωνία για 81 αγνοούμενους εργαζόμενους σε υπό ανέγερση ουρανοξύστη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μιανμάρ, «ζώνη καταστροφής» η Μπανγκόκ.
Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς σε Μιανμάρ μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα και ως εξαιρετικά ισχυρός προκάλεσε καταρρεύσεις κτηρίων και στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ. Οι δε μετασεισμοί, έως και 6,4 Ρίχτερ δυσχαιρένουν το έργο των συνεργείων διάσωσης ενώ εντείνουν το πανικό που έχει καταλάβει τους πολίτες.
Η Μιανμάρ έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο επισήμως για 20 νεκρούς ενώ τουλάχιστον τρία άτομα έχουν σκοτωθεί στην Μπανγκόκ που κηρύχθηκε ως «ζώνη καταστροφής». Οι αριθμοί των θυμάτων αναμένεται ωστόσο να αυξηθούν καθώς υπάρχουν αναφορές για πολλά κτίρια που έχουν ισοπεδωθεί, για αγνοούμενος αλλά και για πληθώρα τραυματιών στα νοσοκομεία.
Η πλέον δραματική επιχείρηση διάσωσης εκτυλίσσεται εδώ και ώρες στην Μπανγκόκ καθώς κατέρρευσε υπό ανέγερση ουρανοξύστης 30 ορόφων και στα συντρίμμια αυτού φαίνεται να έχουν εγκλωβιστεί τουλάχιστον 81 εργαζόμενοι που αγνοούνται και άλλοι 68 έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται. Οι τρεις νεκροί που αναφέρουν οι αρχές της πόλης ήταν εργαζόμενοι στην οικοδομή.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Μιανμάρ-Εμποδίζει την ενημέρωση η Χουντα
Η χούντα στη Μιανμάρ απηύθυνε σήμερα μια σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια στη χώρα ενώ αρχές να έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι επαρχίες λόγω της έκτασης των ζημιών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Σημειώνεται πως εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης στην χώρα, οι πληροφορίες που δημοσιεύονται είναι λιγοστές και απολύτως ελεγχόμενες εξ ου και η ελλιπής ενημέρωση για τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες.
Ένα μέλος ομάδας διάσωσης που εδρεύει στο Μάνταλεϊ της Μιανμάρ, είπε στο BBC ότι ο αριθμός των νεκρών πό τον σεισμό της Μιανμάρ δεν είναι ακόμη γνωστός – «αλλά είναι τουλάχιστον εκατοντάδες…Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή γιατί οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται».
Τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες έξω από το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου, με πολλούς να σφαδάζουν από τον πόνο και άλλους να κείτονται ακίνητοι με τους συγγενείς τους στο πλευρό τους.

Στη Ναϊπιντάου πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί ζημιές, δρόμοι έχουν καταστραφεί και έχουν ανοίξει στα δύο ενώ έχουν πέσει κομμάτια από την οροφή και του Εθνικού Μουσείου της Μιανμάρ.
Επίσης κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα Άβα που κατασκευάστηκε πριν από 91 χρόνια, την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας και διέσχιζε τον ποταμό Ιραγουάντι μεταξύ των περιοχών Μάνταλεϊ και Σαγκαϊνγκ.
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη μερική κατάρρευση τεμένους στην πόλη Ταουνγκνού στην επαρχία Μπάγκο, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters. «Προσευχόμασταν όταν άρχισε ο σεισμός (…) Τρεις πέθαναν επιτόπου», δήλωσε ο ένας άνδρας.
Άλλα 10 άτομα φέρονται να είναι νεκρά σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ένας κάτοικος στη Γιανγκόν της Μιανμάρ, περιέγραψε την στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός στο CNN: «Νιώσαμε τον σεισμό για περίπου ένα λεπτό και μετά τρέχαμε έξω από το κτίριο…Είδαμε και άλλους ανθρώπους να τρέχουν έξω από τα κτίρια. Ήταν πολύ ξαφνικό και πολύ δυνατό».
«Σείστηκε» η Μπανγκόκ
Ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ στην Μιανμάρ «ταρακούνησε» και την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης σε τέτοιο βαθμό που αρχικά οι κάτοικοι πίστευαν πως η δόνηση είχε επίκεντρο τη χώρα τους. Η πόλη κηρύχθηκε ως «ζώνη καταστροφής».
Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών αναφέρουν ότι τρεις άνθρωποι έχουν βρεθεί νεκροί και άλλοι επτά έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από κτίρια που υπέστησαν ζημιές.
Η μεγαλύτερη επιχείρηση διεξάγεται σε ένα υπό κατασκευή 30όροφο κτίριο που κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και σε αυτόν έχουν εγκλωβιστεί 81 εργάτες. Τρεις εργαζόμενοι ανασύρθηκαν νεκροί και άλλοι 68 έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται.
Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει το πολυώροφο κτήριο με έναν γερανό στην κορυφή να καταρρέει μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης, ενώ άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν.
«Όταν έφτασα να επιθεωρήσω το σημείο, άκουσα ανθρώπους να καλούν σε βοήθεια, λέγοντας να με βοηθήσετε», δήλωσε στο AFP ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής της περιοχής.
Δήλωσε επίσης πως «η εκτίμηση είναι πως εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, αλλά ακόμη εξετάζουμε τον αριθμό των θυμάτων».
Οι αρχές έχουν λάβει συνολικά περί τις 170 κλήσεις για ζημιές σε κτήρια αλλά ο συνολικός αριθμός των κτιρίων που έχουν πρόβλημα δεν είναι σαφής. Ωστόσο εκτιμάται πως είναι αρκετά υψηλός εξαιτίας και του μεγάλου ύψους που έχου πολλά από αυτά.
Πάντως, λίγες ώρες μετά τον σεισμό ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας δήλωνε πως η κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο αν και προειδοποίησε για ενδεχόμενους μετασεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε ανοιχτούς χώρους και να είναι ψύχραιμοι.


Η Μιανμάρ έχει ιστορία ισχυρών σεισμών
Οι σεισμοί είναι σχετικά συχνοί στη Μιανμάρ, όπου από το 1930 ως το 1956 σημειώθηκαν έξι δονήσεις μεγέθους μεγαλύτερου των 7 βαθμών κοντά στο ρήγμα της Σαγκάινγκ που διατρέχει το κεντρικό τμήμα της χώρας από τον βορρά ως τον νότο.
Το 2016 σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών είχε ταρακουνήσει την παλιά πρωτεύουσα Μπαγκάν, στην κεντρική Μιανμάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να καταρρεύσουν τοίχοι σε ναούς σε αυτόν τον τουριστικό προορισμό.
Τον Νοέμβριο του 2012 σεισμός επίσης 6,8 βαθμών έπληξε την κεντρική Μιανμάρ, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.
Οι ελλιπείς υποδομές, οι ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας –κυρίως στις επαρχιακές περιοχές—και η άναρχη δόμηση των αστικών κέντρων έχουν καταστήσει τους κατοίκους της Μιανμάρ ιδιαίτερα ευάλωτους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ανάμεσα στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει είναι θρησκευτικά αγάλματα και ναοί ενώ πολλοί δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο.





