ΔΕΝ ΞΕΡΩ πόσοι το πρόσεξαν, αλλά στις ανακοινώσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου Κυθήρων για τις δράσεις που έχει ξεκινήσει, μία ειδικά θα έπρεπε να κινήσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν εννοούμε τη μελέτη για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όχι γιατί δεν είναι σημαντική, αλλά γιατί ίσως είναι το δυσκολότερο εγχείρημα, ενώ και οι δικές μας οι γνώσεις στον τομέα αυτόν δεν επαρκούν για σχόλια.
Εκείνο που προσέξαμε είναι η προσπάθεια για εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών. Σε μία εποχή που η ενεργειακή αυτονομία και η οικονομία στην κατανάλωση είναι το ζητούμενο η κίνηση αυτή όχι μόνο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μπορεί να δείξει και το δρόμο και για άλλες δράσεις στον ίδιο τομέα.
Τα Κύθηρα ασφαλώς και δεν μπορούν να γίνουν Παρίσι τουριστικά, Λονδίνο οικονομικά, Ρώμη ιστορικά και δεν ξέρουμε τι άλλο. Διαθέτουν όμως άφθονο ήλιο και αέρα, τα οποία δεν έχουν αξιοποιήσει καθόλου, κάτι για το οποίο ευθύνεται κυρίως και ασφαλώς πρώτο το κράτος, όχι όμως ότι εμείς δεν έχουμε μερτικό από την ευθύνη.
Κι εδώ να αναφέρουμε δύο τινά. Πώς κατόρθωσε ένας ρέκτης Δήμαρχος στην Ανάβρα Μαγνησίας να διαθέτουν οι πολίτες εκεί δωρεάν άφθονη ενέργεια; Ούτε μάγος ήταν, ούτε βρήκε …πετρέλαιο. Απλά αξιοποίησε στο έπακρον όσες δυνατότητες του έδιναν τα κοινοτικά κονδύλια και, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στις επενδύσεις, έκανε θαύματα. Το δεύτερο είναι ότι πολλά από αυτά τα θαύματα θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς, αλλά, ούτε ομονοούμε, ούτε είχαμε το ίδιο ρέκτες ηγέτες. Μάλιστα –κι εδώ έχουμε μεγάλη ευθύνη και εμείς στον τύπο και είναι ώρα να κάνουμε αυτοκριτική- θα μπορούσε το νησί να παράγει και να κερδίζει αιολική ενέργεια ή ενέργεια από ένα πάρκο φωτοβολταϊκών, αλλά δεν ζυγίσαμε σωστά τις ευκαιρίες.
Εμείς εδώ πιστεύαμε εσφαλμένα ότι θα μας αρκούσε ενέργεια από ανεμογεννήτριες μόνο για μας αγνοώντας ότι αυτό είναι τεχνολογικά δύσκολο και οικονομικά ανέφικτο. Τώρα που στη Β. Ευρώπη κοντεύουν να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια με χρήση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα οποία δεν εμποδίζουν ….τις κατσίκες και τους κοράκους, και στο Μαρόκο και την Αυστραλία φτιάχνουν τεράστια πάρκα φωτοβολταϊκών που δεν θα ενοχλούν τα …τζιτζίκια, εμείς ακόμη να ξεκινήσουμε να μελετάμε τις ευκαιρίες, την ίδια ώρα που οι πολιτικοί μας αντί να κινούν τις νέες τεχνολογίες σκυλοφαγώνονται για το ποιος θα επιβάλει μεγαλύτερη …λιτότητα.
Επανερχόμαστε από εκεί που ξεκινήσαμε. Στην πρωτοβουλία του Νοσοκομείου. Μακάρι να πάει καλά. Και χρειάζεται κάθε βοήθεια για να πάει. Κι αυτό ίσως να δείξει και το δρόμο. Και ελπίζουμε ο Δήμαρχος, που έχει σίγουρα ανοιχτά μυαλά, να ξεκινήσει ανάλογες πρωτοβουλίες. Μπορεί να επιτύχουμε εκεί που διαθέτουμε «στρατηγικό» πλεονέκτημα. Στον ήλιο και τον αέρα! Για να γλυτώσουμε από τον άλλο αέρα, τον κοπανιστό, που είμαστε έτοιμοι να καταπιούμε σε κάθε στιγμή και από τον κάθε άσχετο ή ανόητο.