«Plasticosis»: Ανακαλύφθηκε νέα ασθένεια σε θαλασσοπούλια που προκαλείται από… πλαστικά
Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη ίνωση προκαλούμενη αποκλειστικά από πλαστικά σε πλάσματα της άγριας φύσης, επισημαίνουν οι ερευνητές
Μια νέα ασθένεια που προκαλείται αποκλειστικά από τα πλαστικά, διαπιστώθηκε σε θαλασσοπούλια.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, τα πουλιά που αναγνωρίστηκαν πως πάσχουν από την ασθένεια που ονομάζεται «plasticosis», φέρουν ουλές στο πεπτικό τους σύστημα από την κατάποση απορριμμάτων.
Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη ίνωση προκαλούμενη αποκλειστικά από πλαστικά σε πλάσματα της άγριας φύσης, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Οπως επισημαίνεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hazardous Materials, η πλαστική ρύπανση είναι τόσο ευρεία, με αποτέλεσμα οι ουλές στις πεπτικές οδούς των πτηνών να είναι εκτεταμένες σε κάθε πιθανή ηλικία τους.
Εντοπίστηκαν να έχουν την ασθένεια νεαρά θαλασσοπούλια, ενώ πιστεύεται πως οι νεοσσοί τρέφονταν με πλαστικά που έφερναν οι γονείς τους εν αγνοία τους.
Οι επιστήμονες μελέτησαν μύχους από το νησί Λορντ Χόου της Αυστραλίας ώστε να διαπιστώσουν τη σχέση μεταξύ της ποσότητας προσλαμβανόμενου πλαστικού και του προκοιλιακού – του πρώτου μέρους στο πεπτικό σύστημα των πτηνών.
Ανακάλυψαν πως όσο περισσότερο πλαστικό είχε καταπιεί το πτηνό τόσο πιο τραυματισμένο ήταν το συγκεκριμένο όργανό του. Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή διάσπαση των σωληνοειδών αδένων του προκοιλιακού. Η απώλεια των αδένων αυτών μπορεί να κάνει τα πτηνά πιο ευπαθή σε λοιμώξεις και παράσιτα και να επηρεάσει την ικανότητά τους στην πέψη και την απορρόφηση κάποιων βιταμινών.
Όταν τα πουλιά καταπίνουν μικρά κομμάτια πλαστικού, προκαλείται ερεθισμός στο πεπτικό σύστημα. Με τον καιρό, η επίμονη φλεγμονή προξενεί με τη σειρά της ουλές και παραμορφώσεις στους ιστούς, επηρεάζοντας την πέψη, την ανάπτυξη και την ίδια την επιβίωση.
Τα φυσικά υλικά που εντόπισαν οι επιστήμονες στα στομάχια των πτηνών, όπως ελαφρόπετρες, δεν προκαλούν τα ίδια προβλήματα, κάτι που οδήγησε τους επιστήμονες να ονομάσουν την ασθένεια αυτή από το πλαστικό.
«Παρότι τα πτηνά αυτά μπορεί να δείχνουν υγιή, δεν είναι καλά εσωτερικά. Είναι η πρώτη φορά που ερευνάται στομαχικός ιστός με αυτόν τον τρόπο και δείχνει πως η κατανάλωση πλαστικών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα πεπτικά συστήματα αυτών των πουλιών» εξηγεί ο δρ. Άλεξ Μποντ, επικεφαλής επιμελητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Παρότι οι επιστήμονες μελέτησαν μόνο ένα είδος πτηνού σε μια συγκεκριμένη γωνιά του κόσμου, πιθανολογούν πως πλήττονται πολλά περισσότερα είδη ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση της «πλαστίκωσης».
Όπως λένε, η έκθεση όλων των οργανισμών στα πλαστικά είναι αναπόφευκτη, καθώς η πλαστική ρύπανση έχει λάβει πλέον διαστάσεις πανδημίας σε όλα τα περιβάλλοντα του πλανήτη.
Πηγή: Guardian