Advertisement

Σιτοκαλλιέργεια. Μία ακόμη προσπάθεια

646

Πριν λίγα χρόνια είχαμε γράψει για τις προσπάθειες μερικών ανθρώπων στα Κύθηρα να αναβιώσουν την καλλιέργεια σιταριού που είχε εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες.

Στην προσπάθεια αυτή μετείχε μαζί με μερικούς φίλους και ο εκδότης των «Κ» έμεινε όμως χωρίς συνέχεια για …πρακτικούς λόγους. Η μία θεριζοαλωνιστική τίναξε τα πέταλα» και μία καινούργια δεν κατάφερε να ορθοποδήσει επιχειρηματικά λόγω της καλλιέργειας λίγων στρεμμάτων. Και αυτό όχι μόνο εξ αιτίας υψηλού κόστους, αλλά και έλλειψης κυλινδρόμυλου που θα έκανε το σιτάρι αλεύρι. Έμεινε πάντως ένας να επιμένει.

Ο κ. Ν. Καλλίγερος, με το εστιατόριο ΦΙΛΙΩ στον Κάλαμο έσπερνε αρκετά στρέμματα σιτάρι και έκανε αλεύρι με ένα επαγγελματικό μύλο προσφέροντας στους πελάτες του ένα εξαιρετικό ψωμί και παξιμάδια ολικής. Ο ίδιος ανεκάλυψε πρόσφατα και έφερε στα Κύθηρα ένα μικρό θεριζοαλωνιστικό συγκρότημα Κινεζικής παραγωγής για ατομική χρήση σε μικρές εκτάσεις. Η δοκιμή έγινε σε σταροχώραφο στον Κάλαμο στις 18 Αυγούστου και άφησε καλές εντυπώσεις καλλιεργώντας λίγες ελπίδες ότι αυτή τη φορά ίσως να γίνει κάτι και να αναβιώσει η πλέον παραδοσιακή καλλιέργεια στο νησί που έθρεψε τους κατοίκους του εδώ και αιώνες.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο