Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα τo ράψιμο γινόταν στο χέρι. Με τη βιομηχανική επανάσταση το 19ο αι., η ραπτομηχανή είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις. Η πρώτη ραπτομηχανή σαν βιομηχανικό προϊόν κατασκευάστηκε στην Αμερική το 1850, αλλά δεν ήταν καθόλου πρακτική. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο ο Αμερικανός εφευρέτης Ισαάκ Singer με ουσιώδεις αλλαγές και συμπληρώματα τελειοποίησε τη μηχανή και δημιούργησε τη μεγαλύτερη εταιρεία ραπτομηχανών, η οποία ξεκίνησε από την Αμερική και κατέκτησε τον κόσμο. Σιγά σιγά δημιουργή- θηκαν διάφοροι τύποι ραπτομηχανών για να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας και από τις χειροκίνητες και ποδοκίνητες φθάσαμε στις σημερινές ηλεκτροκίνητες. Για την ιστορία να αναφέρομε ότι το 1870 η Singer έχει 30 ανταγωνιστές και ότι το 1884 το άγαλμα της ελευθερίας στην Αμερική κατασκευάσθηκε με βάση τη φυσιογνωμία της Isabella Singer. Το 2001 η Singer, η οποία εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση στην εμπορία των ραπτομηχανών παγκοσμίως, γιόρτασε τα 150 χρόνια της.
Στα Κύθηρα η Singer ήρθε κατά τα τέλη του 19ου αι. Το 1894 ήρθε στα Κύθηρα ο Αγκόπ Bosnagean εμποροϋπάλληλος, κάτοικος Πειραιά, «….πληρεξούσιος αντιπρόσωπος του Ισιδώρου Φλέμιγγερ, διευθυντού του έν Άθήναις καταστήματος ραπτομηχανών ύπό την έπωνυμίαν ° Ναΐδλίγγερ, πληρεξουσίου τούτου του Βερνάρδου Ροζενστάιν, ύπαλλήλου ύπηκόου Πρώσου, κατοίκου Κωνσταντινούπολης ένεργούντος και τούτου ώς πληρεξουσίου τής έν Άμβούργω εδρευούσης έμπορικής εταιρίας υπό την έπωνυμίαν «Ναΐδλιγγερ..»[1]
Ο Αγκόπ Βοσναγεάν υπέγραψε συμβόλαιο στη Χώρα με τους εμπόρους Δημήτριο Οικονομάκο και Νικόλαο Α. Σκορδίλη καθώς και τον αργυραμοιβό Γεώργιο Δ.Μασσέλο, με το οποίο ο Αγκόπ αναθέτει στους Οικονομάκο και Σκορδίλη τη διαχείριση και πώληση στα Κύθηρα ραπτομηχανών γνησίων Singer. Οι δύο έμποροι θα παραλαμβάνουν μέσω του Αγκόπ από τον κ. Ναΐδλιγγερ γνήσιες ραπτομηχανές Singer με τα εξαρτήματά τους και υπόσχονται ότι δεν θα συνεργασθούν με άλλη εταιρεία. Επίσης υπόσχονται να τηρούν αυστηρά τις τιμές τις κανονισμένες από τη διεύθυνση των Αθηνών, η οποία έχει και το δικαίωμα, όποτε κρίνει αναγκαίο, να ανεβάζει, ή να κατεβάζει τις τιμές. Οι πράκτορες μπορούν να πωλούν τοις μετρητοις, ή με μηνιαίες δόσεις ή και εβδομαδιαίες με έναν εγγυητή (η singer είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που εισήγαγε προγράμματα πληρωμών με δόσεις). Κάθε καθυστέρηση χρημάτων προς την εταιρεία βαρύνει τους πράκτορες. Η προμήθεια των πρακτόρων ήταν 13%. Τα ταχυδρομικά, τα ναύλα των μηχανών με τα καΐκια, οι αχθοφόροι, οι δημοτικοί και λιμενικοί φόροι, τα τελωνειακά έξοδα βαρύνουν την εταιρεία. Ο τρίτος των συμβαλλομένων αναλαμβάνει εγγυητής, προς ασφάλειαν της εταιρείας. Ο Αγκόπ αντιπροσώπευε την Εταιρεία στην Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, Κύθηρα, Βάτικα, Μονεμβασία και Μολάους. Αυτός δημιουργούσε πρακτορεία, εύρισκε φερέγγυους πράκτορες και εξασφάλιζε τα συμφέροντα της εταιρείας.
‘Ετσι ξεκίνησε η αντιπροσωπεία της Singer στα Κύθηρα. Αργότερα ο γιος του Δημ. Οικονομάκου, Αντώνιος, διορίστηκε στη Singer στην Αθήνα και έγινε προσωπάρχης. Όταν πέθανε ο Δημ. Οικονομάκος, με τη φροντίδα του Αντώνη, ανέλαβε την αντιπροσωπεία ο γαμβρός του Δημήτριος Μαργέτης. Η Singer για τη διάδοση των μηχανών της οργάνωνε ταχύρρυθμες σχολές εκμαθήσεως και έστελνε στα Κύθηρα δασκάλα καθώς και τεχνικό της εταιρείας. Στη δεκαετία του 30 ο Μιμίκος Μαργέτης φιλοξένησε τη σχολή στη σάλα του σπιτιού του και στη βεράντα, από όπου είναι και η φωτογραφία. Στη δεκαετία του 50 η σχολή στεγάστηκε για ένα διάστημα στο σημερινό κτίριο της Εθνικής Τραπέζης στη Χώρα. Κάποια περίοδο στεγάστηκε και στην Πατρίκειο σχολή του Καραβά. Τότε δραστηριοποιήθηκε και ο γιος του Μιμίκου, Γιάννης Μαργέτης, συνταξιούχος δημοδιδάσκαλος. Αυτές οι σχολές μαθητείας είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Πάρα πολλές κοπέλες έμαθαν κέντημα και απέκτησαν σαν πολύτιμο συμπλήρωμα της προίκας τους τις περιζήτητες μηχανές, που έρχονταν στα Κύθηρα με τα καΐκια της εποχής, του Καραντζή, του Καρασπύρου, του Μάκη του Βάρδα, του Ξηνταράκου κ.ά. Το μαγαζί του Μιμίκου διέθετε όλα τα αξεσουάρ της Singer, ψαλίδια, βελόνες, κλωστές κ.ά. Μετά το Μιμίκο ανέλαβε αντιπρόσωπος ο Νικόλαος Φατσέας (Νικολομάραγκος)
Εκτός από τις μηχανές Singer σήμερα σε πάρα πολλά σπίτια των Κυθήρων υπάρχουν εξαιρετικές αντίκες ραπτομηχανές μάρκας KAISER, VESTA, ADLER και οι πασίγνωστες κομψές μηχανές ΟΛΓΑ, με την εικόνα της βασίλισσας Όλγας με παραδοσιακή φορεσιά. Κάποιες από αυτές τις έφερνε στα Κύθηρα ο Ιωάννης Χαρατζάς, ο οποίος εκτός από αντιπρόσωπος ήταν και τεχνικός.
1. Νοτάριος Γ. Λεβούνης, πράξη 487/8-5-1894
Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση Φ. 231, Δεκέμβριος 2008